Deputāti virza "bērnu pabalstu brāķa likumprojektu". Kāpēc brāķi nerodas, kad deputātiem gaidāms algas pielikums?

Rīt Saeima pirmajā lasījumā būs spiesta skatīt "brāķa likumprojektu", kas paredz izmaiņas vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanā. Likumprojektu par brāķi atzinusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, taču deputātiem neesot izvēles - lai nodrošinātu ģimeņu pabalstu pieaugumu, tas bijis jādara. Mjā, nevaru atcerēties, kad Saeimā pārstāvēto dažādu partiju deputāti būtu tik aktīvi plēsušies jautājumos par savu algu paaugstināšanu. Tad nebija ne brāķu, ne tik skaļu apvainojumu...

FOTO: Marika Eglīte

 

 

Pēdējās dienās gan parlamenta ēkās, gan citās atbildīgajās institūcijās notiek plašas, pat uz apvainojumiem balstītas, diskusijas par izmaiņām, kas visvairāk skars ģimenes ar maziem bērniem. Par radušos situāciju, ka izskatīšanai parlamentā jāsūta brāķa likumprojekts, akmeņi tiek mesti gan labklājības ministres, gan Finanšu ministrijas virzienā un galu galā arī valdības, kas izriet no A.Barčas šodien komisijas sēdē teiktā, ka "šodien bijām spiesti atbalstīt valdības piedāvājumu".

 

Diezgan jau bēdīgi, ka paši deputāti atbalsta, virza un paredz skatīt (tiesa, ar cerībām par tā uzlabošanu) brāķi. Domāju, ka šāda attieksme netieši aizvaino ne vienu vien ģimeni, kas gaida kaut kādu skaidrību par nākamo gadu. Un tas patiesībā ir pats trakākais, ka ir tik daudz jauno vecāku, kuri nesaprot, ko nākamgad varētu sagaidīt attiecībā uz pabalstu paaugstināšanu, vai tas skars arī to mazuļu vecākus, kuriem bērniņš piedzimis/piedzims šogad un attiecīgo vecumu, par kādu likumprojektā tiek minēts, sasniegs tikai nākamgad.

 

Mēs, portāla redakcija, ik dienu saņemam virkni jautājumu no topošajiem, jaunajiem vecākiem, uz ko tad nākamgad var cerēt. Tas tikai liecina, ka lielākajai daļai ģimeņu nav skaidrības, par ko deputāti vispār lemj. Un, ja vēl atklāti arī paziņo, ka likumprojekts ir brāķis, ap dūšu paliek pavisam nejēdzīgi.

 

Manā atmiņā nav palicis gadījums, kad šāda "ņemšanās" un brāķu atbalstīšana būtu attiekusies gadījumos, kad deputāti lēmuši par atalgojuma paaugstināšanu sev. Kāds no opozīcijas deputātiem varbūt klusiņām izdvesis kādu vēlētājiem domātu nopūtu par to, ka varbūt nebūtu īstais laiks algu celšanai, un tomēr viss gājis gludi, kā pa diedziņu, bet tad, kad tiek spriests par atbalsta palielināšanu ģimenēm, plūkšanās iet kā vistu kūtī.

   

Ko šodien nolēma komisijā? 

A.Barčas citāts, ko atreferējis Saeimas Preses dienests: "Vakardienas komisijas sēdē secinājām, ka valdības iesniegtie likumprojekti, kas paredz izmaiņas vecāku pabalsta un bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanā, būtībā ir brāķis. Tāpēc uzdevām ministrijām sagatavot atzinumus par deputātu izstrādātajiem alternatīvajiem likumprojektiem. Taču, tā kā ierēdņi līdz komisijas sēdei šo uzdevumu izpildīt nespēja, šodien bijām spiesti atbalstīt valdības piedāvājumu. Vienojāmies alternatīvo likumprojektu tekstu iestrādāt kā priekšlikumus uz otro lasījumu.”

Reklāma
Reklāma

 

Saeimas Kārtības rullis noteic, ka nevienu likumprojektu nevar izskatīt pirmajā lasījumā, ja tas paredz budžetā papildu izdevumus vai izmaiņas ieņēmumos un tam nav pievienota finanšu ministra atsauksme.

 

"Komisijai godu nedara šādu likumprojektu atbalstīšana, jo īpaši tādēļ, ka jau to anotācijās iekļautas norādes uz Satversmes pārkāpuma riskiem likumu grozījumu pieņemšanas gadījumā. Taču mums nebija citas izvēles, lai nodrošinātu bērnu kopšanas pabalstu pieaugumu, sākot no nākamā gada,” akcentēja A.Barča un vienlaikus norādīja, ka situāciju skaidros no Saeimas tribīnes 24.oktobra sēdē, uzsverot, ka līdz ar deputātu sagatavoto likumprojektu būtiski mazināsies Satversmes tiesas riski.

 

Tāpat komisijas deputāti vienojās grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā un likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 24.oktobra Saeimas sēdē prasīt steidzamību, lai parlaments tos galīgajā lasījumā varētu pieņemt pirms nākamā gada valsts budžeta. 

 

Ko paredz "brāķa likumprojekts"?

Likumu izmaiņas paredz bērna kopšanas pabalsta apmēru paaugstināt no 100 līdz 120 latiem jeb 171 eiro, nosakot to kā universālu pabalstu, ko līdz bērna pusotra gada vecumam varēs saņemt arī nodarbinātās personas kopā ar vecāku pabalstu. Arī minimālais vecāku pabalsta apmērs plānots 171 eiro. Tāpat plānots līdz bērna 1,5 gada vecumam pagarināt vecāku pabalsta saņemšanas periodu, tā apmēru mēnesī nosakot 43,75% apmērā no vecāka bruto algas. Savukārt vecāku pabalsta saņēmējam, kurš atgriežas darbā, būs tiesības saņemt pabalstu 30% no aprēķinātā vecāku pabalsta apmēra. 

 

Ievērojot tiesiskās paļāvības principu, jaunās normas pilnībā stāsies spēkā 2014.gada oktobrī, līdz tam nosakot pārejas periodu.

 

Autore: mammamuntetiem.lv redaktore Aija Rutka.