XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki ir klāt!

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki ir klāt! Tie ir īpaši svētki ne tikai dalībniekiem, bet ikvienam Latvijas iedzīvotājam un viesim. Svētku organizatori īpaši domājuši par to, lai Rīga būtu skaisti saposta, un ikviens varētu apmeklēt kādu no svētku pasākumiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Es ne dziedu, ne dejoju, tāpēc svētku tuvumu pa īstam sajutu, kad ieraudzīju bezgala krāšņo instalāciju - Sidraba birzi. To veidojis svētku galvenais mākslinieks Ivars Mailītis. Ikvienam, kas to vēl nav redzējis, iesaku doties uz Brīvības un Elizabetes ielu krustojumu, kur sidraba lapiņas mirdz saules staros. Vairāk par instalāciju var lasīt http://dziesmusvetki.tv/birzs/.

Ja vēlies sajust Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku noskaņu cauri gadu desmitiem, dodies uz http://www.latvijasradio.lv/dziesmusvetki/, lai noklausītos pa dziesmai no katriem svētkiem, sākot ar 1948. gadu. Tur var noklausīties Pētera Barisona "Dziesmai šodien liela diena" ar Arvīda Skalbes vārdiem, kas izskan pirmo reizi kopkora sniegumā Esplanādes estrādē, Emīla Dārziņa "Nāru dziesmu" apvienoto sieviešu koru ierakstā, Atmodas "jauno himnu" – Mārtiņa Brauna dziesmu ar Raiņa dzeju "Saule, Pērkons, Daugava" u.c. 

 

Īpaši gribas akcentēt, ka svētku nedēļas ietvaros 29. jūnijā Brīvdabas muzejā būs redzami pieci Rūdolfa Blaumaņa lugu iestudējumi Latvijas amatierteātru izpildījumā. 

12:00 uz Rietumu skatuves, kad Liepājas tautas teātris režisores Ināras Kalnarājas vadībā rādīs joku lugu „Trīnes grēki”. 

Ozolnieku novada amatierteātris un režisore Dace Vilne Kurzemes sētā 14:00 sirsnīgi spēlēs „Skroderdienas Silmačos”. 

Uz Rietumu skatuves 16:00 tiks izrādīta tautas luga – ģimenes komēdija „Ļaunais gars” Tērvetes novada amatierteātra „Trīne” un režisores Dzintras Zimaišas interpretācijā. 

18:00 Kurzemes sētā iestāsies „Sestdienas vakars” Auces novada Vītiņu tautas nama amatierteātra „Mežrozīte” un režisores Raisas Adamaites izpildījumā. 

Reklāma
Reklāma

Teātra diena Brīvdabas muzejā noslēgsies ar lustīgu Jūrmalas teātra dziesmu uzvedumu no R. Blaumaņa lugu iestudējumiem „Dzīvi, rūtainu kā deķi, lāpīsim, kā lāpa zeķi”, režisors Aigars Balulis, 19:00 uz Rietumu skatuves.

 

Savukārt 30.jūnijā, pulksten 16 Starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala", hallē nr.1 notiks pasākums "Tautas tērpu skate". Uzvedumā piedalīsies skates laureāti, kas īpaši veidotā iestudējumā demonstrēs savus tērpus un izspēlēs vienu no svarīgākajiem ģimenes godiem – krustabas.

 

7. jūlijā notiks tradicionālais Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku gājiens. Tāpēc, ka plāno šajā dienā būt Rīgas centrā, izvēlies nebraukt ar mašīnu, jo būs satiksmes ierobežojumi. Gājiena maršrutu skaties ŠEIT!

 

Ir domāts arī par svētku dalībniekiem. Uzrādot Dziesmu svētku dalībnieka identifikācijas karti, visu Dziesmu un deju svētku nedēļu Rīgas vecākajā un skaistākajā kinoteātrī Splendid Palace (Elizabetes ielā 61) būs iespēja noskatīties labākās jaunās latviešu filmas un aizvadītās sezonas pasaules kino šedevrus ievērojami lētāk! Repertuāru skaties ŠEIT!

 

Visu svētku programmu skaties http://www.dziesmusvetki.tv/lv/programma/svetku/

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore