Mūzikas terapija

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Mūzikas terapija garīgās un fiziskās veselības sakārtošanas procesā ir zināma jau ļoti sen. www.muzikasterapija.lv var uzzināt par šīs ,mūsdienās ļoti vajadzīgās, profesijas vēsturi, kur Latvijā var apgūt mūzikas terapeitam nepieciešamās zināšanas un kur praktizē maģistra grādu ieguvušie terapeiti.


Visbiežāk vecāki zina un meklē logopēdu un fizioterapeitu, ja saprot,ka bērnam ir nepieciešama palīdzība. Mūzikas terapeits ir jauna un tāpēc mazāk zināma. Šī profesija ir iekļauta ārstniecības reģistrā.  Skaņa aktivizē un veicina kustību, runas, emocionālos u.c. centrus, tas  ir zinātniski pierādīts. 


Latvijā terapeiti praktizē un ir veikuši pētījumus, tomēr plašāka sabiedrība zina diezgan maz. Visbiežāk terpijas gaitu saprot kā mierīgu relaksāciju un mūzikas klausīšanos. Tas ir tikai viens no daudzajiem terapijas veidiem. Izglītību guvušie terapeiti strādā ar Nordoff/Robins (ASV) terpijas metodēm. Sesijas laikā notiek neverbāla saruna, emociju paušana, problēmu risināšana, kustību veicināšana, uzmanības aktivizēšana.  Viss tiek veikts aktīvi muzicējot. Tiek izmantota balss, vienkārši mūzikas instrumenti (bungas, bundziņas,tamburīni, kociņi, klavieres u.c.) . 

Reklāma
Reklāma

 

Kuros gadījumos der mūzikas terapija? Tas ir atkarīgs no mērķa. Katram savs. Runājot ar vecākiem vai pašu klientu/pacientu tiek izvirzīts galvenais, primārais mērķis, kuram pakārtoti ir sekundārie mērķi. Vienojas par sesiju (tautas valodā - nodarbību) skaitu, ieteicamais skaits - 10 . Pēc 2 mēnešu atpūtas (jo mūzikas terapija ir aktīvs darbs) var atkārtot. Praksē ir gadījumi, kad pārtraukums ir tikai vasarā, viss atkarīgs no mērķa.


 Mēs visi vēlamies dzīvot harmoniskā, saprotošā, atbalstošā sabiedrībā. Mūzikas terapija ir viens no veidiem, kas šādu vidi veido. Lai mums visiem skaista dzīve!
 P.s. Ja pēc iegūtās informācijas radušies jautājumi, labprāt uz tiem atbildēšu personīgi.
Inguna Osmane