Daudzbērnu vecāku dzīves ilgums ir garāks!

Tas ir loģiski, ka MĀTE-DABA ir pro-natāliska, citādi cīņa par izdzīvošanu varētu būt daudz grūtāka. Mums ir pētījumi, kas to apstiprina. Pirms kāda laika nāca klajā New...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas ir loģiski, ka MĀTE-DABA ir pro-natāliska, citādi cīņa par izdzīvošanu varētu būt daudz grūtāka. Mums ir pētījumi, kas to apstiprina.

Pirms kāda laika nāca klajā New South Wales universitātes pētījums "Childbearing history and late-life mortality". Pētījumā (kopš 1988.g.) piedalījās 1571 sieviete un 1233 vīrieši, vecāki par 60 gadiem. (Oksfordas žurnāls AGE AND AGING

http://ageing.oxfordjournals.org/content/early/2012/03/14/ageing.afs016.abstract?sid=8e6889c8-3c56-4e44-9700-c5707559c07d

)

Sievietēm ar sešiem vai vairākiem bērniem šajā 16 gadu novērošanas periodā tika konstatēta par 40 procentiem mazāka iespēja nomirt, nekā bezbērnu sievietēm. Dzīves progozējamais ilgums palielinās ar katru bērnu. Salīdzinot bezbērnu sievietes ar divu bērnu mātēm, pēdējām par 17 procentiem samazinās miršanas risks. Trīs bērni šo risku mazina par 20 procentiem katrs nākošais bērns arvien vairāk. Pētnieki apgalvo, ka, lai gan nav precīzi zināms, kāpēc bērni pagarina mūža ilgumu, šī pētījuma rezultāti atbilst arī citās valstīs veiktajiem pētījumiem.

Pētnieki apgalvo, ka, lai gan nav precīzi zināms, kāpēc bērni pagarina mūža ilgumu, šī pētījuma rezultāti atbilst arī citās valstīs veiktajiem pētījumiem.

Reklāma
Reklāma

Kas vēl pievērš uzmanību, tas ir secinājums, ka gan tēvi, gan mātes gūst šādu labumu no bērniem. Jaunākie pētījumi liek domāt, ka augļa cilmes šūnas šķērso placentu un atjauno mātes organismu. Ir konstatēts, ka arī vīriešiem, kam ir vairāk bērnu, ir vairāk iespēju dzīvot ilgāk. Kāds mehānisms pastāv attiecībā uz tēviem, tas gan vēl nav īsti noskaidrots.

Šī ir slikta ziņa gan feministēm, kas uzskata laulību un bērnus par šķēršļi sievietes pašrealizācijai, gan ekofašistiem, kas uzskata, ka cilvēki ir ļauna planētas invāzija, gan mūsu pašmāju bezbērnnieku-vienbērnnieku dzīvesveida aizstāvjiem. Labā ziņa - pro-natālisti ir tie, kas, tiek izredzēti no cilvēku genofonda Esības turpināšanai.

 

Foto: Aigars Jansons, ajstudio.lv