Vai esi pārliecināts, ka neslimo ar C hepatītu?

Latvijā ar C hepatītu ir inficēti aptuveni 40 000 iedzīvotāju. Daudzi par to pat nenojauš, jo dzīvē ne reizi nav nodevuši analīzes, lai noteiktu šīs infekcijas klātbūtni organismā. Par to, kas būtu darāms, lai Latvijā 10 gadu laikā izskaustu C hepatītu kā nopietnu draudu veselībai, stāsta RAKUS stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” Aknu slimību nodaļas vadītāja un LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Ieva Tolmane.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC) Aknu slimību nodaļas vadītāja un LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Ieva Tolmane

FOTO: Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC) Aknu slimību nodaļas vadītāja un LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore Ieva Tolmane

 

Efektīvi ārstējama slimība, ja vien laikus diagnosticēta

            Mūsdienās 95% gadījumu C  hepatītu ir iespējams pilnībā izārstēt, turklāt nu jau vairākus gadus pacientiem Latvijā ir pieejama efektīva terapija, kuru apmaksā valsts. Taču problēma ir tajā, ka ārstēt iespējams tikai tos, pacientus, kuri ir informēti par savu diagnozi. Diemžēl, Latvijā joprojām ir liels skaits cilvēku, kuri nezina, ka ir inficēti ar C hepatītu, jo nekad nav pārbaudījuši savu veselību. 

 

No bezsimptomātiskas slimības līdz aknu cirozei 

Pirmajos gados pēc inficēšanās cilvēkam var nebūt nekādu simptomu. Taču laikam ejot aknas pamazām tomēr tiek bojātas. Ilgstoši neārstēts C hepatīts var novest pie nāvējošas un neatgriezeniskas slimības – aknu cirozes. Joprojām ir pacienti, kuri pie ārsta nonāk tad, kad ir jau par vēlu. Vēl nesen pie mums vērsās pacients ar dekompensētu aknu cirozi un asiņošanu no kuņģa zarnu trakta. Meklējot cēloni tika noskaidrots, ka vainojams C hepatīts, kas gadiem ilgi nav ticis ārstēts. Lai nepieļautu līdzīgus gadījumus, būtu ļoti svarīgi diagnosticēt šos pacientus pirms vēl viņiem ir attīstījusies ciroze.

 

COVID ietekmē samazinājies jaunatklāto C hepatīta gadījumu skaits

Pagājušā gada martā, kad stājās spēkā ierobežojumi, tika pārtrauktas plānveida ambulatorās vizītes, līdz ar to ievērojami samazinājās hronisko pacientu apmeklētība pie ārstiem. Tie pacienti, kuri bija uzsākuši ārstēšanu, to turpināja, taču samazinājās jaunatklāto gadījumu skaits. Arī šobrīd, kad ierobežojumi ir atcelti, joprojām vērojama tendence, ka cilvēki pie speciālistiem vēršas retāk.

Kaut arī C hepatīta gadījumā slimība neprogresē ļoti strauji, ir svarīgi uzsākt ārstēšanos pēc iespējas ātrāk, jo tas dod ieguldījumu ne vien paša pacienta, bet visas sabiedrības veselībā. Pacients, kurš nezina, ka ir inficēts, var aplipināt citus un vairot slimības izplatīšanos.

 

Inficēts var būt ikviens

Tas ir mīts, ka ar C hepatītu slimo tikai narkomāni vai dažādas riska grupas. Ar C hepatītu var inficēties ikviens, kurš saskāries ar inficētas personas asinīm. C hepatīts var tikt pārnests seksuāli transmisīvā ceļā, to var iegūt izmantojot skaistumkopšanas pakalpojumus, piemēram, manikīru, pedikīru vai veicot tetovējumus, retos gadījumos to var iegūt arī medicīnas iestādēs, piemēram, apmeklējot zobārstu. Iemesls C hepatīta izplatībai medicīnā un skaistumkopšanā ir sterilizācijas prasību neievērošana. 

 

Izrāviens, kuru jāturpina

Reklāma
Reklāma

Kaut arī salīdzinot ar citām Eiropas savienības valstīm Latvijā joprojām ir augsta C hepatīta izplatība, pēdējos gados Latvija ir ievērojami pavirzījusies uz priekšu C hepatīta ārstēšanā. Ļoti daudzus pacientus esam jau izārstējuši, tai skaitā pacientus ar nopietnām blakus diagnozēm, piemēram, hemofīliju, hroniski dialīzes pacienti un citi. Iepriekšējos gados esam veiksmīgi uzsākuši ārstēšanu cietumos. Tāpat esam uzsākuši riska grupu cilvēku (bezpajumtnieku, cilvēku ar psihiatriskām slimībām, sociālās aprūpes centru iemītnieku) skrīnēšanu. 

 

Latvija bez C hepatīta jau 2030. gadā

Lai sasniegtu Pasaules Veselības organizācijas nosprausto mērķi – līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu kā nopietnu draudu iedzīvotāju veselībai, mums ik gadu būtu jāārstē vismaz 3000 pacientu. Tas nozīmē ne vien ārstēt tos, kas jau ir diagnosticēti, bet arī skrīnēt un meklēt pacientus, kuri vēl nezina, ka viņi ir inficēti. C hepatīts vismaz vienreiz dzīvē, ideālā gadījumā reizi 5-10 gados, būtu jāpārbauda katram Latvijas iedzīvotājam.

2019. un 2020. gadā mēs ārstējām aptuveni 2800 pacientu. Ja nebūtu bijusi pandēmija, mēs būtu ārstējuši ievērojami vairāk pacientu un visticamāk sasnieguši nosprausto mērķi. 

 

Maksas un bezmaksas skrīninga iespējas 

Lai veiktu C hepatīta skrīningu, Latvijas iedzīvotājiem ir pieejamas vairākas iespējas. Anonīmi un bez maksas C hepatīta analīzes ikviens var nodot kādā no HIV profilakses punktiem. Informāciju par tiem var iegūt SPKC mājas lapā. Otrs variants, kā bez maksas veikt analīzes un pie reizes izdarīt labu darbu - kā donoram nodot asinis, jo visi asins paraugi tiek rūpīgi izmeklēti.

Lai pārbaudītu C hepatītu, var vērsties pie ģimenes ārsta, kurš izvērtēs situāciju un, ja uzskatīs par nepieciešamu, nosūtīs uz analīzēm. Diemžēl ģimenes ārsts nevar C hepatītu pārbaudīt pilnīgi visiem saviem pacientiem, jo šobrīd tam nav pietiekama finansējuma. Visbeidzot, analīzes par maksu var nodot ikvienā Latvijas laboratorijā. 

 

Pasaules Hepatīta diena tiek atzīmēta 28. jūlijā. Šī diena simbolizē nepieciešamību cīnīties pret pasaulē tik ļoti izplatīto un nepatīkamo slimību. Teju katrs 12. pasaules iedzīvotājs ir saskāries ar B vai C hepatītu.

Trešdien, 28.jūlijā - Pasaules hepatīta dienā - no plkst. 13.00 līdz 15.00 notiks diskusija “C hepatīts nevar gaidīt!”, ikviens interesesnts to varēs skatīt tiešsaistē  vai https://ej.uz/HepatitaDiena2021

 

Diskusiju organizē Latvijas Infektologu, Hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija (LIHHASA) sadarbībā ar C hepatīta pacientu apvienību.

Diskusiju atbalsta SIA “AbbVie”, SIA Merck Sharp & Dohme Latvija un Gilead Sciences.