Par multenēm, kas māca iznīdēt cerību!

Droši vien kā daudzās ģimenēs, arī mūsējā rīts sākas ar pīkstēšanu “Negribu celties! Miegs nāk!” . Lai mazo skolnieku dabūtu līdz ģērbšanās un matu ķemmēšanas stāvoklim, izmantojam triku ar multenēm.  Sadzirdot multiplikācijas filmas skaņas no rīta, acis atvērt ir vieglāk.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Diemžēl jāsaka, ka pēdējo desmit gadu laikā dažu populārāko televīzijas kanālu rīta piedāvājums bērniem ir vienkārši nožēlojams un pat degradējošs.  Pavērojot bērnu filmiņu saturu un rūpīgāk ieklausoties tekstos, aptvēru, ka bērniem tiek uz paplātes pasniegti patiešām destruktīvi padomi.


Kā jau labā stāstā pienākas, ir konflikts, ir labais un ļaunais tēls un viņi savā starpā cīnās.  Leksika, ko dzird bērni, ir “pamācoša”.  Pozitīvie varoņi un negatīvie tēli apmainās ar frāzēm, ka “ir jāiznīcina cerība, tad iznīcināta tiks arī pasaule” un citiem līdzīgiem domu graudiem. 
 

 

Bērni diez vai spēj saprast šādu izteicienu kaitīgumu, tomēr gan jau zemapziņā nogulst, kā efektīvāk cīnīties ar kaitniekiem. Ne jau ar prātu, attapību vai kaut vai fizisko spēku, bet šādi – iznīcinot otra būtību, dvēseli, cerību. 

 

Reklāma
Reklāma

Bērni diez vai spēj saprast šādu izteicienu kaitīgumu, tomēr gan jau zemapziņā nogulst, kā efektīvāk cīnīties ar kaitniekiem. Ne jau ar prātu, attapību vai kaut vai fizisko spēku, bet šādi – iznīcinot otra būtību, dvēseli, cerību. Ļauni! 
 

Pieminēt jaukās bērnu multenītes no padomju laikam, acīmredzot, nav vērts, jo tas ir autortiesību jautājums. Bet kā ar latviešu mākslinieku radītajām filmiņām bērniem? Nesen notikušā neformālā sarunā ar kādu radījumu producenti abām nācās secināt, ka Latvijas televīzijas neiegulda gandrīz neko, lai radītu kvalitatīvus un noderīgus bērnu radījumus. Žēl gan! 

 

http://www.youtube.com/watch?v=kixuBTw0aA4


Protams, paliek jau alternatīva – sākt rītu ar Youtube piedāvājumu un ignorēt komerctelevīzijas, kas ir tik nedraudzīgas bērniem.