Kādas var būt sekas, izlaižot brokastis?

Noteikti ir daudz dzirdēts teiciens, ka brokastis ir vissvarīgākā maltīte dienā, un, ne velti. Pētījumi liecina, ka veselīgu brokastu lietošana ir saistīta ar lielāku uzturvielu uzņemšanu visas dienas garumā un labāku vispārējo uztura kvalitāti.
Neatkarīgi no tā, kāda ir jūsu nostāja attiecībā uz brokastīm, ir svarīgi saprast, kādas sekas brokastu izlaišana var atstāt uz jūsu organismu.

FOTO: Unsplash.com

Neatkarīgi no tā, kāda ir jūsu nostāja attiecībā uz brokastīm, ir svarīgi saprast, kādas sekas brokastu izlaišana var atstāt uz jūsu organismu.

Veselīgu, sabalansētu brokastu lietošana no rīta var ievērojami uzlabot jūsu veselību. Tas ir tāpēc, ka brokastis ir kas vairāk nekā maltīte - tās ir katalizators, kas iedarbina vielmaiņu un nodrošina veselīgu ķermeni un prātu. Žurnālā „Nutrients” 2018. gadā veiktā pētījumā secināts, ka tie cilvēki, kas ēd brokastis, dienas laikā patērē mazāk pievienoto cukuru un vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu nekā tie, kas brokastis neēd.

 

Cukura līmenis var strauji samazināties

Ja ar veselīgām un sabalansētām brokastīm nesaņemat uzturvielas, cukura līmenis asinīs var pazemināties, un jūs jutīsieties noguris dienas laikā. Saskaņā ar 2019. gadā veiktā pētījuma datiem, tiem, kuri izlaida brokastis, bija paaugstināts cukura līmenis asinīs un sliktāka cukura līmeņa kontrole asinīs.

"Nakts miega laikā cukura līmenis asinīs jau dabiski pazeminās, saka Karolīna Jaņa, reģistrēta dietoloģe. "Ja jūs to atkal nepaaugstināsiet, ēdot sabalansētas brokastis, jūsu cukura līmenis asinīs turpinās pazemināties visu rītu. Laika gaitā tas var izraisīt lielas cukura līmeņa svārstības un nestabilitāti asinīs, kas, protams, var novest pie prediabēta vai diabēta. Pētījumi liecina, ka brokastu izlaišana ir saistīta ar palielinātu 2. tipa diabēta risku."

 

Grūtības koncentrēties

Brokastis nodrošina smadzenēm svarīgas uzturvielas, kas dod „degvielu”, lai dienas laikā varētu mērķtiecīgi strādāt. Ja brokastis neēdat, var rasties grūtības koncentrēties. 2017. gadā veiktā pētījumā tika novērots, ka dalībniekiem, kuri izlaida vai ēda neveselīgas brokastis, kognitīvā darbība visas dienas garumā bija sliktāka nekā veselīgu brokastu ēdējiem.

Reklāma
Reklāma

 

Palēnināta vielmaiņa

Brokastu izlaišana var negatīvi ietekmēt vielmaiņu. Pētījumi liecina, ka organisms var pielāgoties, palēninot vielmaiņu, kas var izraisīt svara pieaugumu.

"Regulārām ēdienreizēm, tostarp brokastīm, ir liela nozīme līdzsvarotas vielmaiņas uzturēšanā," skaidro dietoloģe. "Brokastu izlaišana var izjaukt šo līdzsvaru, potenciāli ietekmējot organisma spēju efektīvi izmantot un uzkrāt enerģiju."

 

Kortizola līmenis var paaugstināties

Stresa hormons kortizols nereaģē tikai uz emocionālo stresu; tas reaģē arī uz fizioloģisko stresu, ko izraisa ēdiena izlaišana. Saskaņā ar 2021. gadā žurnālā „Nutrients” publicēto sistemātisko pārskatu, brokastu izlaišana var paaugstināt kortizola līmeni no rīta, kas var izraisīt pastiprinātu apetīti un sliktu miega kvalitāti.

Saistītie raksti