PVD skaidro, vai mandarīni pirms ēšanas ir jāmazgā

Ziemas tumšie mēneši daudziem no mums nav iedomājami bez apelsīniem un mandarīniem uz galda. Tomēr karstas diskusijas sociālajos tīklos izraisījis jautājums par to, vai šie augļi pirms ēšanas būtu jāmazgā. Atbildi sniedz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti.
Mandarīnus nepieciešams mazgāt, lai atbrīvotos no uz tiem esošiem mikroorganismiem un netīrumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Mandarīnus nepieciešams mazgāt, lai atbrīvotos no uz tiem esošiem mikroorganismiem un netīrumiem.

Kāda iedzīvotāja mikroblogošanas vietnē “X” neslēpj savu sašutumu par to, ka atklājusi, ka ir vienīgā savā darba kolektīvā, kas mandarīnus pirms ēšanas nomazgā. Sieviete uzsver, ka allaž rūpīgi nomazgā veikalā iegādātos augļus, jo nekad nevar zināt “kādi insekti tur pāri skrējuši un cik netīri pirksti tos taustījuši”.

Kamēr daudzi piekrīt sievietes viedoklim apgalvojot, ka tā ir “elementārā higiēna” kā pasargāt sevi no mikrobiem, ko uz augļiem atstājuši citi pircēji, netrūkst arī iedzīvotāji, kas uzskata, ka augļi nav jāmazgā, jo mandarīna mizas tik un tā tiek nolobītas un pēc tam izmestas mēslainē.

 

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Vineta Grīnberga uzsver, ka visi augļi, dārzeņi un ogas pirms lietošanas ir jāmazgā, neskatoties uz to, vai tos klāj miza vai nē.

 

“Mandarīnus nepieciešams mazgāt, lai atbrīvotos no uz tiem esošiem mikroorganismiem un netīrumiem,” norāda eksperte.

Grīnberga uzsver, ka jāmazgā ir pilnīgi visi augļi un dārzeņi, arī apelsīni, greipfrūti, banāni, u.c.

Reklāma
Reklāma

Tāpat PVD uzsver, ka svētku laikā, plānojot pārtikas produktu pirkumus, jāpievērš uzmanība pārtikas produktu derīguma termiņam un jāiegādājas tikai tādi produkti un tādā daudzumā, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros.

Iepērkoties jāraugās arī kādos apstākļos pārtikas produkti ir uzglabāti un vai to iepakojums nav bojāts. Mājās pārtikas produkti jāuzglabā tādos apstākļos un temperatūrā, kā to marķējumā norādījis ražotājs. 

 

PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus no PVD nereģistrētiem pārtikas produktu ražotājiem un/ vai izplatītājiem. Nezināmas izcelsmes produkti apdraud patērētāju veselību, jo tie var būt ražoti, pārvadāti un izplatīti nepiemērotos higiēnas apstākļos un neatbilstošā temperatūrā, pieļaujot pārtikas piesārņojuma risku. 

Saistītie raksti