Sācies mandarīnu laiks! Kuri cilvēki nedrīkstētu tos ēst?

Tuvojoties Ziemassvētkiem, tradicionāli sākas arī “mandarīnu laiks”.
Vesels cilvēks mandarīnus var ēst bez bēdu, protams, saprātīgos daudzumos.

FOTO: Shutterstock.com

Vesels cilvēks mandarīnus var ēst bez bēdu, protams, saprātīgos daudzumos.

Mandarīns, ko mēdz dēvēt par apelsīna mazo brāli, ir cēlies no Ķīnas, pēc tam aizceļojis uz Vjetnamu un tikai 19. gadsimta vidū, pateicoties franču kolonistiem, atceļojis uz Eiropu un ļoti veiksmīgi iedzīvojies visās Vidusjūras zemēs.

 

Tāpat, kā citi citrusaugļi, arī mandarīni bagātīgi satur vitamīnus, galvenokārt C vitamīnu, bet tajos ir arī A, B, P vitamīns un minerālvielas. Ēdot šos augļus, uzņemsim folātus, kalciju, magniju, kāliju un citas vērtīgas vielas.  

 

Veselam, aktīvam cilvēkam nav jāierobežo augļu ēšana. Augļos ir maz kaloriju, daudz vērtīgu uzturvielu un šķiedrvielu. 

Tas nozīmē, ka augļus drīkst ēst arī pie svara korekcijas. Diabēta slimnieki arī augļus drīkst lietot uzturā, taču tad ir jāizvēlas augļi ar zemāku glikēmisko indeksu.

 

Reklāma
Reklāma

Taču ir cilvēki, kuriem no pārlieku lielas aizraušanās ar citrusaugļiem, tai skaitā mandarīniem, gan vajadzētu uzmanīties. 

 

  • Mandarīni ir augļi, kas bieži izraisa alerģiju, tāpēc nevajadzētu tos dot bērniem līdz divu gadu vecumam vai cilvēkiem, kuriem alerģiju pret šiem augļiem konstatējis ārsts.
  • Mandarīnu sastāvā esošā askorbīnskābe var kairināt kuņģa gļotādu, tāpēc tos nevajadzētu lietot cilvēkiem ar peptisku čūlu slimību, iekaisīgo zarnu slimību un citām gremošanas trakta problēmām.
  • Tāpat piesardzību ieteicams ievērot cilvēkiem ar aknu problēmām, piemēram, hepatītu. Liels karotīna un A vitamīna daudzums mandarīnos var uzkrāties aknās un tās bojāt, ja orgāns jau tā ir novājināts slimības dēļ, vēsta portāls “Healthline”.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti