Vai paaugstināta holesterīna dēļ aizliegt sev speķa šķēlīti?

Pirms pieņemt lēmumu, vai speķi iekļaut savā uzturā vai tomēr ne, svarīgi zināt, tieši kuras holesterīna frakcijas ir paaugstinātas, norāda Veselības centra 4 filiāles Valdlauči uztura speciāliste Zane Timpare.
Speķis ir kalorijām bagāts produkts – 100 g speķa satur 900 kcal.

FOTO: Shutterstock.com

Speķis ir kalorijām bagāts produkts – 100 g speķa satur 900 kcal.

Cūkgaļas speķis satur daudz piesātināto tauku, kas visvairāk iedarbojas uz zema blīvuma (ZBLH) jeb slikto holesterīnu. Lai tiešām saprastu, kā jāattiecas pret speķi savā ēdienkartē, jāvērtē vecums, dzimums, pārējie lipīdu profila rādītāji, iedzimtības risks saistībā ar holesterīna rādītājiem un vispārējais veselības stāvoklis. Noteikti jāpievērš uzmanība arī tam, cik kopumā liels ir sirds un asinsvadu slimību risks. Tāpat svarīgi, vai tiek lietoti holesterīna līmeni samazinoši medikamenti.

 

Daudz piesātināto tauku

Lai samazinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, galvenais uztura pamatprincips joprojām ir veselīga ēdienkarte ar zemu piesātināto tauku saturu, koncentrējoties uz pilngraudu produktiem, dārzeņiem, augļiem, zivīm un pākšaugiem.

 

Cūkgaļas speķis satur aptuveni 48–57 % piesātināto tauku, vienlaikus tas satur aptuveni 37 % mononepiesātināto jeb ieteicamo tauku. 

 

Piesātinātos taukus uzturā iesaka ierobežot, nevis izslēgt, jo tos saista ar sirds un asinsvadu slimību riska paaugstināšanos, tie īpaši nelabvēlīgi ietekmē zema blīvuma jeb slikto holesterīnu.

Ja ir paaugstināts sirds slimību risks, dienā ar uzturu uzņemtajam piesātināto tauku daudzumam nevajadzētu pārsniegt 7 % no kopējās enerģijas. Ja jau ir daudz lieko kilogramu vai pat aptaukošanās, tie varētu būt tikai 12–14 g speķa dienā. Taču jāņem vērā, ka tad šī nelielā speķa šķēlīte būtu līdzvērtīga visai dienā rekomendēto piesātināto tauku normai. To ir tikpat kā neiespējami realizēt, jo piesātinātos taukus satur arī daudzi citi produkti, ko lietojam diendienā: krējums, siers, biezpiens, piens, nemaz nerunājot par sviestu, gaļu un kokosriekstu eļļu. Piesātinātos taukus bieži pievieno konditorejas izstrādājumiem, tie ir konfektēs, cepumos, saldējumā un citos produktos. Nelielā daudzumā tos satur arī augu eļļas.

Reklāma
Reklāma

 

Kaloriju bumba

Speķis ir arī kalorijām bagāts produkts – 100 g speķa satur 900 kcal. Ja uztura speciālists rekomendējis veselību uzlabojošu un svaru samazinošu diētu, tad 100 g speķa nereti ir 50–70 % no visas dienas kaloriju normas. Tāpat jāņem vērā, ka sālītā speķī parasti ir daudz sāls, kūpinātā – veselībai kaitīgas vielas, kas veidojas kūpināšanas laikā.

Vienlaikus modernā uztura medicīna iesaka koncentrēties uz kopējo uztura kvalitāti, nevis demonizēt atsevišķus produktus, tāpēc svarīgi, kas kopumā veido ikdienas uzturu. 

 

Tas nozīmē – ja tu ēd speķa šķēlīti, tad kopā ar labu pilngraudu rudzu maizi, svaigu sīpolu un pētersīļiem.

 

Tomēr es labāk ieteiktu vispirms normalizēt holesterīna rādītājus, samazināt citus sirds un asinsvadu slimību un pārējo hronisko slimību riska faktorus, uzlabot kopējo ēdienkarti, dienā raitā solī nostaigāt 5–10 km un tad, paskatoties uz jaunajām asins analīzēm, domāt par šķēlīti speķa kā delikatesi vienu reizi nedēļā. Jo to, ka speķmaizīte tiešām ir garšīga, neviens nenoliedz.

Saistītie raksti