Pieci rīta ieradumi vieglākai svara zaudēšanai

Tas, kā sāksi dienu, ietekmēs to, cik veiksmīga un enerģijas pilna tā būs.
Tie, kas klāj gultu no rīta, stiprina gribasspēku. Bet gribasspēks ir daļa no obligātā komplekta, lai zaudētu arī svaru.

FOTO: Shutterstock.com

Tie, kas klāj gultu no rīta, stiprina gribasspēku. Bet gribasspēks ir daļa no obligātā komplekta, lai zaudētu arī svaru.

Ieviešot dažus rīta ieradumus, uzlabosies garastāvoklis, tie palīdzēs ievērot veselīgāku dienas plānu un ieturēt sabalansētas maltītes. Kādi rīta ieradumi veicina svara samazināšanos?

 

Vakariņās produkti, kas satur daudz olbaltumvielu

Dienas pēdējā ēdienreize būtiski ietekmē to, ko apēdīsi nākamās dienas rītā. Ja iepriekšējās dienas vakarā ēdīsi olbaltumvielas (vistas fileja, biezpiens, olas u.tml.), tad no rīta nebūs zvērīga bada sajūta. Tas nozīmē, ka apzināti varēsi izvēlēties veselīgas brokastis un adekvātu porcijas izmēru. Savukārt ogļhidrātu vakariņas ietekmē organismu tā, ka pamosties izsalkusi un brokastīs atkal gribas ēst ogļhidrātus - maizi, bulciņas, kas izraisa insulīna pieaugumu un vēlmi ēst vēl vairāk. 
Turklāt olbaltumvielas jeb proteīns ir lieliski piemērots produkts vielmaiņas atslogošanai nakts stundās. Tā vietā, lai dedzinātu apēstās olbaltumvielas, organisms dedzinās uzkrātos tauciņus.
 

Gaisma

Saules gaisma ļoti ietekmē mūsu organismu. Tā mūs ne tikai pamodina no rītiem, bet arī palīdz notievēt. Dienasgaisma aktivizē vielmaiņu pat mākoņainā un tumšā laikā. Ja pamodina vielmaiņu uzreiz pēc pamošanās, arī kalorijas tiek sadedzinātas vairāk. Pat ar 20-30 minūtēm dienas gaismas diennaktī pietiek, lai veicinātu tievēšanas procesu.

 

Gultas saklāšana

Reklāma
Reklāma

Kāds sakars svara zaudēšanai ar saklātu gultu? Tas ir psiholoģisks triks, taču tiešām var palīdzēt zaudēt svaru. Tie, kas klāj gultu no rīta, stiprina gribasspēku. Bet gribasspēks ir daļa no obligātā komplekta, lai zaudētu arī svaru. Šāds triks mūsu zemapziņai liek noticēt, ka mēs kontrolējam savu dzīvi un līdz ar to arī svaru.

 

Brokastis 

Neizlaidi brokastis, ja vēlies zaudēt svaru. Sabalansētas brokastis palīdz izvairīties no pārēšanās dienas otrajā pusē un saldām uzkodām. Ja ķermenis saņem visas svarīgās uzturvielas no rīta, tad mazāk kaloriju apēdīsiet dienas otrajā pusē. Starp citu, ideālas brokastis ir salikto ogļhidrātu un olbaltumvielu maisījums, piemēram, olu kultenis uz graudu maizes vai auzu pārslas ar dabīgo jogurtu un augļiem. Ja no rītiem neko nevari apēst vai praktizē pārtraukto gavēšanu, tad, protams, nevajag sevi piespiest ēst.

 

Regulāra svēršanās 

Protams, skaitļi uz svariem ne vienmēr atspoguļo patieso lietu stāvokli. Sākot sportot un pieaugot muskuļu masai, svars par kādu brīdi var pieaugt, nevis samazināties. Tomēr svēršanās katru rītu vienā un tajā pašā laikā, turklāt vēlams tukšā dūšā, ir vērtīgs ieradums tiem, kas vēlas labāk iepazīt savu ķermeni un sekot līdzi svaram. Svara fiksēšana palīdz orientēties un saprast, kāda veida pārtika tieši tev liek pieņemties svarā. Turklāt svara pieaugumu, ko piefiksē jau nākamajā dienā, var kompensēt ar vieglākām maltītēm vai intensīviem treniņiem. 

Saistītie raksti