Vai sliktais holesterīns var būt par maz?

Parasti tiek runāts par to, ka zema blīvuma jeb sliktais holesterīns asinīs ir par daudz un kādus posta darbus tas nodara. Taču Latvijas Radio 1 raidījumā “Kā labāk dzīvot” kāda klausītāja bija satraukta par to, ka viņai ir par daudz zems sliktā holesterīna līmenis.
IZpētīts, ka zema blīvuma jeb sliktais holesterīns līdz pat 0,6-0,4 mmol/L nekādas problēmas nerada.

FOTO: Shutterstock.com

IZpētīts, ka zema blīvuma jeb sliktais holesterīns līdz pat 0,6-0,4 mmol/L nekādas problēmas nerada.

“Ko tas nozīmē, ka man ir par daudz zems holesterīna līmenis. Zema blīvuma jeb sliktais. Tas ir tikai 1,2, bet norma ir 1,7,” pauda zvanītāja.  

Viņas bažas kliedēja Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības vadītājs, kardiologs, profesors Kārlis Trušinskis: “Es teiktu, ka zema blīvuma holesterīns nevar būt par zemu. Te gan būtu jāpārliecinās, vai kundze nesaņem kādas zāles holesterīna mazināšanai, un reizēm tas var būt kombinētais medikaments, kas paredzēts arteriālā asinsspiediena regulēšanai, bet patiesībā satur arī zāles holesterīna mazināšanai asinīs. Jebkurā gadījumā, vai tas ir ar vai bez holesterīnu mazinošām zālēm, es kundzes vietā būtu apmierināts par šādu holesterīna līmeni.”  
Profesors arī paskaidroja, kāda loma iedalīta mūsu organismā tā sauktajam sliktajam holesterīnam. 

Tas piedalās šūnu apvalku vielmaiņas nodrošināšanā, hormonu veidošanā un, protams, ir nozīmīgs arī kognitīvai funkcijai utt. 

Reklāma
Reklāma

"Mums ir pieejami daudz dažādi medikamenti holesterīna līmeņa mazināšanai asinīs, un, pētot šīs zāles, protams, tiek pievērsta uzmanība arī visiem nevēlamajiem blakus efektiem. Zema blīvuma holesterīns līdz pat 0,6-0,4 mmol/L nekādas problēmas šajos pētījumos nav parādījis. Hormoniem pietiek.” Kārlis Trušinskis minēja piemēru, ka bērniem un pusaudžiem šis zema blīvuma holesterīns nav daudz augstāks par 1,5-1,8, un, kā zināms, šajā vecumā aktīvi veidojas gan hormoni, gan visas citas sistēmas: “Tāpēc pieaugušajiem nevajadzētu satraukties, ja tas ir zem normas.”  

 

Visu raidījumu klausies šeit: https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/ka-labak-dziivot/sirds-dienas-festivala-ipasu-uzmanibu-pieversis-sliktajam-holest.a149737/