Kas tam mūsu cīsiņam “vēderā”?

Par uzturu un to, ko liekam uz sava galda, varam runāt no diviem skatu punktiem. Pirmais – kā no grāmatas ideālā versijā: x grami liesas gaļas, x grami dārzeņu, x grami olbaltumvielu u.c. Otrais – respektēt to, kādi ir mūsu sabiedrības ēšanas ieradumi, tomēr, aktīvi vairojot veselīgas pārtikas īpatsvaru, veikt iespējami lielus uzlabojumus reālajā šī brīža “vidējā ēdāja” ēdienkartē.
Cīsiņus noteikti var iekļaut savā ēdienkartē, bet pirms pirkšanas izpētiet sastāvu!

FOTO: Shutterstock.com

Cīsiņus noteikti var iekļaut savā ēdienkartē, bet pirms pirkšanas izpētiet sastāvu!

Cīsiņi ir ļoti populārs pārtikas produkts Latvijā, ko labprāt ēd gan bērni, gan pieaugušie. Iemesls tam ir saprotams – cīsiņi ir garšīgi, ātri pagatavojami un salīdzinoši lēti. Tomēr uztura speciālisti vienmēr saausās, kad runa ir par cīsiņiem, jo Latvijas veikalu plauktos blakus var dzīvoties gan tādi cīsiņi, kuru sastāvs liek atviegloti nopūsties, gan tādi, kas rada vēlmi šausmās saķert galvu. Tomēr, tā kā cīsiņus esam ēduši un ēdīsim arī turpmāk, uztura speciāliste Ksenija Andrijanova palīdz ieskatīties, kas mūsu ikdienas cīsiņam ir “vēderā”, kā izprast etiķetē norādīto informāciju un kā izvēlēties labākos cīsiņus no “Lidl” sortimenta. 

 

Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova. Publicitātes foto.

 

Kas ir cīsiņš?

Vienkārši sakot, cīsiņš ir lielās desas mazais bērniņš. Ideja un izpildījums abiem produktiem ir vienādi, tikai cīsiņus vēl papildus termiski apstrādājam, pirms tos ēdam kā siltu maltīti. Tradicionāli cīsiņus un sardeles pilda dzīvnieku izcelsmes apvalkos, taču sastopami arī poliamīda sintētiskie apvalki, kurus ēst jau nu galīgi nedrīkst. Apvalka mērķis ir vienkāršs – piedot cīsiņam gareno formu, nodrošināt tā vieglu uzglabāšanu un pasargāt no nevēlamo vielu ietekmes. Starp citu, cīsiņš nebūt nav modernās pasaules pārtikas tehnologu  izgudrojums, kā daudzi varbūt domā. 

Pirmā informācija par cīsiņiem atrodama jau 15. gadsimta rakstu avotos Vācijā. 

Tie pieminēti kā pilsētu tirdziņos lēti nopērkami produkti. Arī mūsdienās miljoniem vāciešu katru dienu ar prieku patērē dažāda veida cīsiņus, desiņas un sardelītes. 

 

Kam pievērst uzmanību, izvēloties cīsiņus?

  • Gaļas daudzums un tās kvalitāte

Vienmēr apskati, kāda gaļa, cik daudz un kādas kvalitātes ir cīsiņa sastāvā! Iesaku meklēt tādu produktu, kur gaļas saturs ir vismaz 70%. Jo vairāk, jo labāk! Cīsiņu sastāvā var atrast arī augu izcelsmes olbaltumvielas zirņus un soju, kartupeļu cieti, mannas putraimus un kviešu šķiedrvielas, cūku un broilera ādas. Tās nav kaitīgas, bet par labu kvalitāti neliecina. Iesaku izvairīties arī no cīsiņiem, kuru sastāvā ir mehāniski atdalīta cāļa gaļa. . Kad no vistas atdala fileju, stilbiņus un citas vērtīgās putna gaļas daļas, uz kauliem paliek dažādi  gaļas krikumi. Tos tad mehāniski atdala un ja gribam būt pavisam precīzi, sauc par gaļpaliekām. Tā arī ir gaļa, bet nav gluži tā labākā izvēle. 

 

  • Sāls daudzums

Cīsiņos ir daudz sāls. Pircējiem tas parasti ir pārsteigums, jo cīsiņi taču negaršo pārāk sāļi un sāli tajos mēs neredzam kā, piemēram, sālītos riekstiņos! Āķis ir tajā, ka cīsiņos ir tā saucamā slēptā sāls – ar aci neredzama un ar mēli nejūtama. Uztura speciālisti dienā iesaka uzņemt ne vairāk par 5 gramiem sāls, kas ir viena tējkarote. Simts gramos cīsiņu var būt līdz pat 2 gramiem sāls, kas nozīmē, ka vienā ēdienreizē varam uzņemt gandrīz pusi no dienas sāls normas. 

Tāpēc ieteicams meklēt tādus cīsiņus, kuros sāls daudzums ir zem 2 gramiem. 

 

  • Tauku daudzums

Ar taukiem ir līdzīgi kā ar sāli – tie ir ieslēpti gatavajā produktā. Taču ne visi cīsiņi ir ar lielu tauku daudzumu. Visvairāk tauku ir cūkgaļas cīsiņos, bet vismazāk – vistas un tītara cīsiņos. Putnu gaļas cīsiņi vienmēr būs labākā izvēle tiem, kas pievērš uzmanību tauku saturam produktā. 

 

  • Nitrītsāls plusi un mīnusi

Cīsiņu laime un nelaime – nitrītsāls – ir konservants ar kodu E250. Tas spēlē lielu lomu cīsiņu vēsturē un ir saistīts ar cīņu pret botulismu. Botulisms ir nāvējoša saslimšana, ko izraisa pasaulē spēcīgākais bioloģiskais toksīns baktērija Clostridium botulinum. Ironiski, ka tās nosaukums cēlies no latīņu vārda botulus, kas tulkojumā nozīmē cīsiņš. Pagātnē cilvēki nemācēja droši uzglabāt desu produkciju un tajā bieži savairojās bīstamās baktērijas. Nitrītsāls kā izcils konservants iznīcina šīs kaitīgās baktērijas un palīdz problēmu novērst. Šī viela cīsiņiem arī piešķir to garšu un krāsu. Iedomāsimies, kāda izskatās mājās vārīta gaļa! Tā parasti ir  brūni pelēkā krāsā, jo mioglobīns, kas atbild par gaļas krāsu, karsējot sadalās, un sarkanīgais gaļas tonis pazūd. Taču pircējs grib nevis pelēku, bet patīkami rozā cīsiņu! Pievienojot nitrītsāli, šo krāsu izdodas saglabāt. Procesā rodas arī patīkama, desaina garša, kas nebūtu iespējama bez šī sāls klātbūtnes. 

Reklāma
Reklāma

Mūsdienās, pateicoties iepakojumam un termiskajai apstrādei, var ražot cīsiņus arī bez nitrītsāls. Tad gan cīsiņiem nebūs raksturīgā rozīguma un garšas. Izvēle ir pircēja ziņā. 

 

  • Garšas pastiprinātāji

Pretēji mītiem par garšas pastiprinātāja nātrija glutamāta jeb E621 kaitīgumu es teiktu, ka tādos daudzumos, kā to pievieno cīsiņiem, šis garšas pastiprinātājs nav kaitīgs. Taču te derētu uzdot citu jautājumu – ko garšas pastiprinātājs vispār dara cīsiņā? Vai tiešām dabiska garša ir tik slikta un neizteiksmīga? Vai ražotājs ir piehalturējis, izvēloties nekvalitatīvas izejvielas? Tāpēc es iesaku dot priekšroku produktiem bez garšas pastiprinātāja. 

 

  • Cik daudz cīsiņu drīkst ēst? 

Mūsdienu uztura vadlīnijas iesaka samazināt cūkas un liellopa gaļas un pusfabrikātu daudzumu ēdienkartē, lai mazinātu risku saslimt ar zarnu vēzi. Tāpēc priekšroka būtu dodama putnu gaļai – vistai un tītaram. Vienā ēdienreizē nevajadzētu apēst vairāk par 70 gramiem gaļas, desas vai cīsiņu. Tas pats attiecināms arī uz šķiņķi un bekonu. 70 grami ir diezgan daudz – pilnīgi pietiks, lai paēstu. Atceramies, ka ikvienu maltīti ieteicams papildināt ar lielu un dāsnu svaigu dārzeņu salātu porciju.

 

Palīgs izvēlē pie veikala plaukta: Lidl cīsiņu vērtējums

 

Lidl PIRATES Tvaicēti, karsti kūpināti tītara gaļas cīsiņi, smalka maluma

 

  • Sastāvs: 93% tītara gaļas, ūdens, sāls, garšvielas, garšvielu ekstrakti, aromatizētāji, glikoze.
  • Tauku daudzums (100 gramos produkta): 14 g
  • Sāls (100 gramos produkta): 1,7 g
  • Komentārs: cīsiņi ar tik lakonisku sastāvu sastopami reti! Izcili augsts gaļas daudzums, sastāvā tikai liesa putna gaļa ar mazu tauku daudzumu. Nesatur nitrītsāli. Nesatur garšas pastiprinātājus. Tiešām pārdomāts sastāvs bez nekā lieka. Mans favorīts!

 

Lidl Dulano putnu gaļas desiņas

 

  • Sastāvs: 72% tītara gaļa, tītaru tauki, vistu tauki, ūdens, sāls, garšvielas, desktroze, glikozes sīrups, stabilizētājs difosfāti, antioksidants askorbīnskābe, konservants nātrija nitrīts, ēdams apvalks no liellopu kolagēna, skābarža dūmi.
  • Tauki (100 gramos produkta): 22 g
  • Sāls (100 gramos produkta): 1,8 g
  • Komentārs: gaļas saturs virs 70%, sastāvā tikai putna gaļa un tauki, kas vērtējams pozitīvi. Arī sāls saturs zem 2 gramiem. Difosfāti ir nekaitīgs stabilizētājs, antioksidants askorbīnskābe ir tas pats, kas vitamīns C. Konservanta nātrija nitrīta klātbūtne (aprakstu par to skati augstāk) faktiski neizbēgama, ja vēlamies, lai cīsiņš izskatās un garšo klasiski.

 

Lidl PIRATES Karsti kūpināti, tvaicēti cūkgaļas cīsiņi 

 

  • 100 g produkta gatavoti no 100 gramiem cūkgaļas. Sastāvs: cūkgaļas šķiņķis, sāls, garšvielas, garšvielu ekstrakti, dabīgi aromatizētāji, glikoze, cūkgaļas kolagēns.
  • Tauki (100 gramos produkta): 24 g
  • Sāls (100 gramos produkta): 1,7 g
  • Komentārs: cūkgaļas cīsiņa etalons! 100% gaļas sastāvā! Sāls daudzums zem 2 gramiem. Sastāvā nav ne nitrītsāls, ne garšas pastiprinātāju, ne citu lieku lietu. Ja kādu uztrauc cūkgaļas kolagēns – tas nav nekas cits kā dabīgs cīsiņa apvalks. Kā jau nospriedām, cūkgaļas izstrādājumi ir ieteicami retāk nekā putnu gaļa, taču, ja ir izvēle starp cūkgaļas cīsiņiem ar tik labu sastāvu un ne pārāk labiem putna gaļas cīsiņiem, es priekšroku dodu šim produktam.

 

Par cīsiņiem jūs tagad zināt – iekļaujiet tos savā ēdienkartē, bet pirms pirkšanas noteikti izpētiet sastāvu! 

Saistītie raksti