Taromāts – pārsteidzošais empātijas audzinātājs

“Kāpēc tētis var atstāt krūzīti uz galda, bet es nevaru?” Šādu jautājumu jūs agri vai vēlu dzirdēsiet no sava bērna, ja viņiem mācīsiet savu krūzīti pēc ģimenes vakariņām nomazgāt pašiem, bet tētis ignorēs “paēd un novāc pēc sevis” principu. Bērnus vislabāk audzina mūsu pašu uzvedība un rīcība, nevis tukši vārdi, kad vārdi un darbi nesaskan. Tādēļ bērnu ienākšana ģimenē var būt labs stimuls arī pašiem vecākiem “uzvesties labāk” – veidot, uzturēt, un radīt ģimenes tradīcijas, kas bērnā veido arī pienācīgas morāles un ētikas uzvedības normas.
“Lidl Latvija” kopā ar Latvijas Samariešu apvienību ir radījuši vienkāršu un ērtu rīku, kā varam ziedot vientuļo senioru atbalstam, nododot pudeles “Lidl” taromātos.

FOTO: Publicitātes foto

“Lidl Latvija” kopā ar Latvijas Samariešu apvienību ir radījuši vienkāršu un ērtu rīku, kā varam ziedot vientuļo senioru atbalstam, nododot pudeles “Lidl” taromātos.

“Svarīgi atcerēties, ka bērns visās jomās savas iemaņas un prasmes mācās atdarinot, un tas ir dabisks process jau no pašām pirmajām dzīves dienām. Tādēļ vecāku piemērs ir pamatakmens bērna attīstībā līdz pat sākumskolas vecumam. Ja vēlamies bērnā redzēt noteiktu uzvedību, prasmes un vērtības, tad mums jārāda pašu piemērs jau no pašas agrākās bērnības,” saka Agita Alksne, Latvijas Samariešu apvienības KBT psiholoģe. 
“Bērnam nederēs garš paskaidrojums, kā ir pareizi un nepareizi, bet gan reāli dzīves piemēri, pie tam vecāku rīcībai jābūt nemainīgai, nemainoties no dažādiem apstākļiem. Piemēram, dzīvoklī mums ir noteikumi, kā sakārtot lietas vai šķirot atkritumus, taču, aizbraucot uz laukiem, mēs tos vairs neievērojam… Būtiska nozīme ir arī komunikācijai ar bērnu par jautājumiem, kāpēc mēs to darām. 

Vienkārša saruna un saprotami paskaidrojumi palīdz bērnam veidot sapratni, kā cilvēka rīcība ietekmē apkārtējo vidi un kādas sekas īstermiņā un ilgtermiņā tas var radīt,” skaidro A. Alksne. 

Kādēļ ir svarīga atkritumu šķirošana un pārstrāde?

Plastmasas piesārņojums ir viens no lielākajiem draudiem ekoloģijai, kas negatīvi ietekmē visus dzīvos organismus, tādēļ šī materiāla šķirošana un pārstrāde ir ļoti būtiska. Mēs plastmasas atkritumus, pudeles un citus atkritumus savos mežos, bet kopumā pasaulē lielākie cietēji no šiem atkritumiem ir okeāni, kuros, saskaņā ar pēdējo pētījumu datiem, 2050. gadā plastmasas kopējais svars būs lielāks par zivju kopsvaru. 

Mēs katrs varam pielikt savu roku šajā nozīmīgajā darbā – samazināt savu plastmasas patēriņu (piemēram, veikalos izmantot daudzkārtlietojamus iepirkumu maisiņus) un šķirot atkritumus. Daudzi uzņēmumi, plānojot savu darbību, pievērš ļoti lielu uzmanību iespējām produktu un preču iepakojumā samazināt plastmasas daudzumu, rūpējoties, lai tā būtu maksimāli pārstrādājama tālāk un iegūto otrreizējo materiālu būtu iespējams izmantot atkal, veidojot “slēgto ciklu”. Kopš šā gada februāra sākuma arī Latvija beidzot ir spērusi lielu soli, ieviešot depozīta iepakojuma sistēmu, proti, tukšo plastmasas, stikla un skārda taru var nodot taromātos atkārtotai pārstrādei. Tas ir ļoti ērts veids, kā nepapildināt atkritumu kalnus izgāztuvēs, bet nodot pudeles atkārtotai izmantošanai.

Taču taromāts var arī kļūt par kanālu, lai izdarītu otru labo lietu – tagad 

“Lidl” veikalu taromātos jūs varat par nodoto taru saņemto naudu ziedot labdarībai – vientuļo senioru atbalstam. Tas ir pirmais šāda veida projekts Latvijā, kuru sāka “Lidl” kopā ar Latvijas Samariešu apvienību, kas katru dienu rūpējas par 3000 vientuļiem un padzīvojušiem cilvēkiem Latvijā. 

Krājam un nododam pudeles kopā!

Atkritumu šķirošana ir labs veids, kā bērniem jau no mazām dienām mācīt rūpes par dabu un atbildīgu rīcību. Piemēram, visa ģimene var kopīgi izplānot un sagatavot vietu, kur krāt taru. Dažkārt ģimenes, kas dzīvo mazos mājokļos, sūdzas, ka nav vietas pudeļu krāšanai. Izmantojiet bērnu radošumu – iespējams, viņi izdomās un ieteiks lielisku veidu, kas vecākiem nekad nebūtu ienācis prātā! Bērni var arī ar prieku  noformēt krāšanas vietu, piemēram, tematiski aplīmējot vai apgleznojot kasti.  Tāpat arī bērnam var uzticēt tukšo pudeļu aiznešanu līdz šai krātuvei. Un, protams, pats nodošanas process – bērniem patiks pudeles iebraukšana taromāta “vēderā”. 

“Lidl” savu depozīta nodošanas sistēmu veidoja atšķirīgi no pārējiem tirgotājiem – taromāti tiek nevis īrēti, bet gan pieder “Lidl”. Tā “Lidl” var uzņemties pilnu atbildību par taromāta darbu, un klienti ir pratuši to novērtēt – SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” septembra reitingā atzīts, ka 

labāko taromātu servisu saviem pircējiem jau atkārtoti nodrošinājis “Lidl” veikalu tīkls. 

Šobrīd depozīta sistēmā Latvijā jau ir savākti 166,5 miljoni taras vienību! Iedomājieties, cik tas ir milzīgs kalns, un cik daudz pudeļu un skārdeņu nav nonākušas izgāztuvēs!
 

Ziedošanas projekts senioriem

Pēdējos gados Latvijā ir ļoti strauji attīstījusies labdarības ziedošanas kultūra, turklāt ne tikai kampaņveidīgi uz Ziemassvētkiem, bet pastāvīgi, visa gada garumā. Cilvēki aktīvi ziedo slimu un vientuļu bērnu atbalstam, Ukrainas bēgļiem, dzīvnieku patversmēm. 

“Sociālā kompetence, empātija un līdzjūtība bērniem ar vecāku palīdzību attīstās jau agrā vecumā. Tās ir spējas, kas palīdz bērniem saprasties ar citiem, iejusties cita cilvēka situācijā un sadarboties, rūpējoties par tuvākajiem. Tieši ģimenē veidojas izpratne par to, cik svarīgi ir gādāt par tiem, kam klājas grūtāk nekā mums. Līdzjūtības un atbildības piemēri pret citiem sabiedrības locekļiem, ko demonstrē mūsu pašu piemērs, tiek labi apgūti un nodoti no paaudzes paaudzē. 

Pētījumi skaidri pierāda, ka viens no vislabākajiem veidiem, kā veicināt bērnos gādīgumu, ir vecākiem pašiem izturēties gādīgi. 

Ir svarīgi, lai bērns ne tikai būtu vecāku mīlestības un rūpju apņemts, bet arī redzētu, kā vecāki rūpējas par tiem, kas ir ārpus tiešā ģimenes loka, piemēram, vecmāmiņas un vectētiņi, kuri tiek regulāri apciemoti vai gados vecāki kaimiņi, kas objektīvu iemeslu dēļ nevar paši parūpēties par ikdienas nepieciešamajām lietām un kam nepieciešama palīdzība,” stāsta A. Alksne. 

“Par vienu no labākajiem veidiem sociālo prasmju veidošanā tiek uzskatīta bērna līdzdalība gan ideju ģenerēšanā, gan praktiskajās darbībās. Vecāki droši var jautāt arī bērna viedokli par labdarību, kā viņš uztver palīdzības sniegšanu citiem sabiedrības locekļiem. Ļoti svarīgi ir sarunāties ar bērnu par šādas rīcības motīviem, piemēram, paskaidrojot, ka līdzdalība kādā no labdarības projektiem sniedz atbalstu cilvēkiem, kam šobrīd tas ir nepieciešams un kādu labumu tas sniedz sabiedrībai kopumā,” papildina A. Alksne. 

Senioriem Latvijā neklājas viegli, īpaši vientuļajiem senioriem. Viņi bieži ir pakļauti nabadzības riskam, viņi ir palikuši vieni, un nav neviena, kas parūpētos par šiem vecajiem ļaudīm. Tādēļ “Lidl Latvija” kopā ar Latvijas Samariešu apvienību ir radījuši vienkāršu un ērtu rīku, kā varam ziedot vientuļo senioru atbalstam, nododot pudeles “Lidl” taromātos. 

Ziedojumi no taromātiem nonāks samariešu rīcībā, kas tos izmantos nepieciešamāko ikdienas sadzīves preču iegādei vientuļajiem un aprūpējamiem senioriem projektā “Vecums nav vientulība”. 

Tādējādi varam paveikt uzreiz trīs labas lietas – saudzēt dabu, atbalstīt seniorus un audzināt bērnus par labiem cilvēkiem. 
 

Daži interesanti fakti par iepakojumu:

  • Aptuveni 62 % no visā pasaulē saražotā PET materiāla tiek izmantoti ūdens un bezalkoholisko dzērienu iepakojuma ražošanai. PET ir pilnībā pārstrādājams un to var izmantot atkārtoti.
  • Stikla pudeles var izmantot līdz pat 10–15 reizēm.
  • Stikls ir 100 % pārstrādājams materiāls.
  • Enerģija, kas tiek ietaupīta, pārstrādājot vienu stikla pudeli, var darbināt 100 W spuldzi 4 stundas.
  • Lietotu alumīnija skārdeņu pārstrāde prasa par 92 % mazāk enerģijas nekā jaunas skārdenes izgatavošana.
  • Viena pārstrādāta skārdene ietaupa pietiekami daudz enerģijas, lai darbinātu televizoru 3 stundas.

Saistītie raksti