Smiltsērkšķis imunitātei un enerģijai. Ko vērtīgu tas satur?

Svaigās vasaras veltes nenoliedzami ir bagātīgs uzturvielu avots, tāpēc tās vērts iekļaut ēdienkartē gan tagad, gan arī sagatavot un uzglabāt ziemas sezonai. Ko labu veselībai sniedz smiltsērkšķis, stāsta aptieku tīkla Apotheka farmaceite Madara Krišjāne.
Skābenās smiltsērkšķu ogas satur ievērojamu daudzumu aminoskābju un miecvielu, to sastāvā ir B1, B2, B12, C, E un K vitamīni.

FOTO: Shutterstock.com

Skābenās smiltsērkšķu ogas satur ievērojamu daudzumu aminoskābju un miecvielu, to sastāvā ir B1, B2, B12, C, E un K vitamīni.

„Veselīgas ēdienkartes pamatā ir sabalansēts un daudzveidīgs uzturs. Dārzeņiem un augļiem būtu jāveido teju puse no ikdienā apēstā, tāpēc ikdienas uzturu svarīgi papildināt ar sezonas produktiem. Vasarā noteikti būtu jāēd ogas – smiltsērkšķu ogas, mellenes, upenes, dzērvenes, kazenes un avenes –, ēdienkarte jāpapildina ar pākšaugiem, sīpoliem un artišokiem, savukārt rudenī vērtīgākie būs āboli, tomāti, burkāni, ķirbji, paprika, bietes un citi sezonas produkti,” stāsta farmaceite Madara Krišjāne. 

 

Ko vērtīgu satur smiltsērkšķu ogas

Skābenās smiltsērkšķu ogas satur ievērojamu daudzumu aminoskābju un miecvielu, to sastāvā ir B1, B2, B12, C, E un K vitamīni, kā arī karotinoīdi – antioksidanti, kam piemīt labvēlīga ietekme uz cilvēka organismu. Pateicoties vērtīgajam un daudzveidīgajam sastāvam, smiltsērkšķim ir plašs pielietojums – 

ogām ir pretiekaisuma, pretmikrobu un savelkoša iedarbība, tās palīdz normalizēt holesterīna līmeni, dziedēt un mitrināt gļotādu, uzlabot asinsriti un gremošanu. 

Reklāma
Reklāma

Smiltsērkšķis ir lielisks vitamīnu avots, tas palīdz stiprināt imunitāti, tonizēt nervu sistēmu un mazināt nogurumu, kā arī lieti noder dažādu saslimšanu gadījumā, piemēram, anēmijas, cistīta vai aterosklerozes pacientiem.

 

Kā lietot smiltsērkšķu ogas

„Svaigā veidā smiltsērkšķu ogas ir diezgan skābas, tāpēc laba alternatīva ir tās pievienot dzeramajam ūdenim – tas iegūs patīkamu un atsvaidzinošu garšu. Gatavojoties ziemas periodam, ogas droši var sasaldēt. Sajauktas ar medu, tās būs lielisks palīgs pret klepu. No smiltsērkšķu ogām tāpat iespējams pagatavot arī gardu želeju, ko pievienot rīta putrai vai lietot kā piedevu pie pankūkām. Lai uzņemtu dienā vajadzīgo vitamīnu devu, nepieciešams apēst aptuveni 100 gramus svaigu ogu vai izdzert aptuveni 150 mililitrus smiltsērkšķu sulas,” stāsta farmaceite Madara Krišjāne.

Saistītie raksti