Labāk mazāk, bet biežāk! Gerantologs J.Zaļkalns iesaka, kā maltītes plānot senioriem

Vecumdienās fiziskas izmaiņas cilvēkā notiek no matu galiņiem līdz papēžiem. Profesors Jānis Zaļkalns Latvijas Televīzijas raidījumam “Pārtikas revidents” atklāj, kā senioriem, mainot uztura un ēšanas paradumus, uzlabot veselību un pašsajūtu.
Senioru gadu cilvēkam vajadzētu ēst biežāk un mazām porcijām

FOTO: Unsplash.com

Senioru gadu cilvēkam vajadzētu ēst biežāk un mazām porcijām

Kad mēs ēdam, sāk darboties kuņģis, aizkuņģa dziedzeris, žults un zarnas. Bet, kad mēs novecojam, šie procesi kļūst lēnāki. Tā kā gremošanas sulas izdalās lēnāk un mazāk, dažkārt senioriem vienkārši mazāk gribas ēst. Taču Rīgas Stradiņa universitātes profesors un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gerontoloģijas klīnikas vadītājs aicina seniorus ievērot rutīnu un ēst regulāri.
 

“Ja mēs runājam par gremošanas traktu un ēšanu, tad es teiktu, balstoties manā pieredzē un zinātnē,  ka senioru gadu cilvēkam vajadzētu ēst biežāk un mazām porcijām. Teiksim reizi divarpus stundās. Un nedalīt tā īpaši – lielās ēdienreizes un mazās, jo nav labāka gremošanas sulu kairinātāja par pārtiku.”

Zaļkalns arī stāsta, ka, ja cilvēks nav paēdis, viņš dzīvo hipovitaminozē, kuras ietekmē imūnsistēma kļūst vājāka un organisma veselība, kas vecumdienās jo īpaši ir savstarpēji vienots veselums, sāk brukt kā kāršu namiņš: “Tāpēc vecāka gadagājuma cilvēku veselības vai, pareizāk sakot, neveselības variantā nebūs viena vai divas slimības, bet būs 7, 9, 11, nevis tāpēc, ka ārsti neprastu palikt simptomus palikt zem vienas cepures, bet tāpēc, ka tās patiešām ir dažādas slimības.”

Vecumdienās ķermenī samazinās arī vēl kas - ūdens daudzums. Gandrīz 78% cilvēka ķermeņa ir ūdens. Un vecumdienās mēs tā kā izžūstam, proti, ūdens daudzums
samazinās pat līdz 10%.  “Izžūšanas procesu ietvaros novecošanās gaitā ir raksturīga šī osteoporoze, kas skar gan vīriešus, gan sievietes. Kauli kļūst trausli,” skaidro profesors.

Izžūšanas procesu ietvaros novecošanās gaitā ir raksturīga šī osteoporoze, kas skar gan vīriešus, gan sievietes. Kauli kļūst trausli

Reklāma
Reklāma

 

Tāpēc, jo īpaši senioru vecumā, šķidrums jāuzņem regulāri. Ūdens ir vajadzīgs ne tikai kauliem, bet arī galvas smadzenēm un gremošanas traktam. Profesors Jānis Zaļkalns pamāca: “Šis cilvēks – ūdens manta – novecošanās gaitā zaudē līdz pat 15% ūdens. Te arī ir vēl viens arguments, kāpēc nekad nevar apgalvot un teikt, ka, nu, ja tu negribi, tad nedzer.”
 

Starp citu - jo regulārāk lietosim šķidrumu, jo ilgāk, iespējams, arī pilnvērtīgi jutīsim ēdienu un dzērienu garšu, stāsta profesors: “Tas ir saistīts ar mēles kārpiņām, jo šīs tradicionālās garšas – saldo un sāļo, kārpiņas atrodas vairāk mēles galā, nu un, protams, novecošanas gaitā un varbūt jau arī pieminētā šķidruma lietošanas tradīcijām mūža garumā, šīs kārpiņas atrofējas.”
 

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21.10.