Kāpēc februārī galdā liek lapu kāpostu jeb keilu? Receptes zupām, salātiem, sautējumiem

Lapu kāposti agrāk audzēti teju vai katrā Latvijas dārzā, ar tiem baroti arī lopi, tāpēc vietām tos pazīst kā lopu kāpostus. Skandināvijā, bet jo sevišķi Viduseiropā, dažviet arī Rietumos, popularitātes ziņā tie ir kāpostu saraksta augšgalā.

FOTO: Shutterstock.com

Lapu kāposti veselīguma ziņā ir īsts superprodukts ar tik bagātīgu vērtīgo vielu un vitamīnu buķeti, ka atstāj ēnā visus pārējos kāpostu saimes radiniekus.

Lapu kāposts nav jaunums, kas aizgūts no Amerikas vai citām tā dēvētajām angļvalodīgajām zemēm; savulaik to no Eiropas uz citiem kontinentiem aizveda portugāļu un spāņu jūrasbraucēji un vācu izceļotāji.

Pareizi to saukt par lapu kāpostu, bet apzīmējumi keils, kalē, kalle, ko pēdējā laikā mēģina uzdot par lapu kāposta nosaukumiem, vienkārši ir nezinātāju izkropļoti angļu valodas vārda tieši pārnesumi.

Lapu kāposti veselīguma ziņā ir īsts superprodukts ar tik bagātīgu vērtīgo vielu un vitamīnu buķeti, ka atstāj ēnā visus pārējos kāpostu saimes radiniekus. Daži zinātnieki pat ieteikuši pilnībā aizstāt liellopa gaļu ar lapu kāpostiem, jo visas uzturvielas, kāpēc cilvēkam nepieciešams ēst gaļu, esot atrodamas šajos kāpostos.
 

Interesanti fakti

Lapu kāpostu visuvarenajām spējām ļaudis agrāk ticējuši tik cieši, ka domājuši – ar zagtiem kāpostiem var izdziedināt pat klibus un vārgus lopus, it sevišķi cūkas. Grieķi ņēmuši palīgā lapu kāpostus, lai uzlabotu pašsajūtu nākamajā rītā pēc pamatīgas uzdzīves; Hipokrāts ieteicis tos pret klepu un aizsmakumu. Grieķi un romieši šo kāpostu sulu, sakultu ar miežu miltiem, izmantojuši pret čūsku kodumiem. Kāpostu kātus pēc ražas novākšanas lietoja kā kurināmo.

Vācijā, Brēmenē, jau kopš 1545. gada līdz pat šim laikam katru gadu februāra otrajā piektdienā notiek īpaša lapu kāpostiem veltīta maltīte ar pieciem ēdieniem. Austrumfrīzijā lapu kāpostu dēvē arī par Oldenburgas vai ziemeļu palmu, jo pagājušā gadsimta sākumā tur audzēti pat metru augsti kāposti. Oldenburgas apkaimē bijis pierasts ēst lapu kāpostus trīsreiz nedēļā – svētdienās, otrdienās un ceturtdienās. Pēdējos gados dārzkopības entuziastiem atkal ir izdevies atrast un no jauna atdzīvināt šīs senās šķirnes. Vācijā ir izveidota Lapu kāpostu akadēmija, kurā mācās, pēta un apgūst visu, kas saistīts ar šiem kāpostiem, un, ja veiksmīgi noliek eksāmenus, iegūst Lapu kāpostu diplomu.
 

Ko der zināt par lapu kāpostiem?

■ Īsti garšīgi tie kļūst pēc salnām, jo īpaši – pēc pirmā sala, kad cukura daudzums lapās divkāršojas. Zinātāji teic, ka sasaldēšana saldētavā, lai iegūtu ideālo garšu, nepalīdzēs – tas ir pa spēkam tikai salnai vai vieglam salam. Labā ziņa – radītas jaunas šķirnes, kas ir gardas arī bez aukstuma iedarbības.

■ Atkarībā no šķirnes mēdz būt zemi, vidēji augsti un augsti lapu kāposti, arī lapas mēdz būt dažādos toņos – sākot no dzeltenīgi zaļa, turpinot ar sudrabaini pelēcīgu un beidzot ar tumši violetu.

■ Pērkot vai novācot dārzā lapu kāpostus, jārēķinās, ka diezgan daudz – gandrīz puse auga – aizies atkritumos. Diviem cilvēkiem jārēķina vismaz kilograms svaigu kāpostu.

■ Lai lapas sagatavotu lietošanai, tās vispirms noplūc no kacena. Sadzeltējušās lapas nav lietojamas un jāmet prom. Ja lapu kāti ir pārāk lieli un cieti, tos ar asu nazi izgriež.

■ Lapu kāpostos mēdz paslēpties gan kukaiņi, gan smiltis, tāpēc tie ir rūpīgi jānotīra un jānoskalo.
 

Kā izmantot ēdienos?

■ Lapu kāpostus liek zupās un sautējumos. Smalkāku garšu kāposti sautējumos iegūst, ja tos viegli pārkaisa ar cukuru.

■ Blanšēti lapu kāposti labi garšo salātos, it sevišķi ar vistas fileju, pīles krūtiņu, truša gaļu un spāņu čorizo desu. Tādus var likt arī lazanjas pildījumā un cept vokpannā.

■ Pavisam jaunas lapas ar visiem kātiem izmanto salātos vai arī gatavo pēc tādām pašām receptēm kā spinātus.

■ Vokpannā cepti lapu kāposti lieliski sader ar sojas mērci, sezama eļļu, svaigu ingveru, apelsīnu sulu.
 

Biezkokteilis ar āboliem un banāniem
 

Biezajos kokteiļos lapu kāposts labi sader arī ar bumbieriem, ingveru, mango, datelēm, gurķiem, apelsīniem.

(4 personām 15 minūtes)

  • 200 ml ūdens
  • 200 g lapu kāpostu
  • 4 āboli
  • 2 banāni
  • 3–4 ēdk. citrona sulas
  • 1 tējk. malta kanēļa
     

1. Kāpostu lapām noplūc mīkstumu no kāta, noskalo un nosusini. Ābolus  un banānus nomizo un sagriez gabaliņos.

2. Pildi blenderī, pievieno citrona sulu un kanēli un sablendē.

3. Lēnām lej klāt tik daudz ūdens, lai veidojas krēmīgs kokteilis.

 

Sautēti lapu kāposti ar zemesriekstu sviestu…

Vienkārša recepte, bet garšīgs rezultāts. Zemesriekstu sviesta vietā var izmantot arī parasto, tad būs maigāka garša.
(2 porcijas, 45 minūtes)

  • 500 g notīrītu, sakapātu lapu kāpostu
  • 1–2 sīpoli
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 3 ēdk. eļļas
  • 3 ēdk. zemesriekstu sviesta
  • 150–200 ml dārzeņu buljona
  • 1 tējk. romiešu ķimeņu
  • 1 tējk. sinepju sēklu
  • ½ tējk. maltas asās paprikas
  • sāls
     

1. Sīpolus un ķiplokus nomizo un sakapā.

2. Katlā sakarsē eļļu, viegli apsautē sīpolus un ķiplokus un pievieno kāpostus. Apcep un pielej buljonu.

Reklāma
Reklāma

3. Pievieno garšvielas un sautē kāpostus mīkstus. 5 minūtes pirms beigām iemaisi zemesriekstu sviestu.

 

…ar bumbieriem un desiņām

Lapu kāpostus sautē tāpat kā iepriekšējā receptē. 20 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno 3–4 bumbierus, sagrieztus plānās daiviņās, bet 10 minūtes pirms beigām – 4 kāpostu desiņas.


 

Lapu kāpostu pesto

Ja vēlas, beigās var pievienot arī smalki sarīvētu cieto sieru.

(4 personām, 20 minūtes)
 

  • 125 g saplucinātu lapu kāpostu
  • 125 g pētersīļu
  • 120 ml olīveļļas
  • 100 g izlobītu un apgrauzdētu saulespuķu sēklu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • ½ citrona sulas
  • sāls, malti pipari
     

1. Kāpostu strēmeles liec blenderī, pielej pusi eļļas un sablendē.

2. Pievieno pētersīļus, ķiplokus, citrona sulu, sāli, piparus un atlikušo olīveļļu un vēlreiz sablendē.

3. Pievieno saulespuķu sēklas un – ja vēlies – rīvētu sieru un šoreiz viegli sablendē, lai ir jūtami sēklu gabaliņi.
 

Lapu kāpostu zupa ar grūbām

Lapu kāposti zupā ļoti labi sader arī ar pērļu grūbām un griķiem.

(4 personām, 1 stunda 20 minūtes)

 

  • 500 g strēmelēs sagrieztu lapu kāpostu
  • 300 g kartupeļu
  • 150 g grūbu
  • 150 g sīpolu
  • 4 mednieku desiņas
  • 1 l buljona
  • 1 svaiga sarkanā čili pāksts
  • 2 ēdk. eļļas
  • 1½ tējk. gatavo sinepju
  • sāls, malti pipari, cukurs

 

1. Nomizotus kartupeļus sagriez gabaliņos, sīpolus un iztīrītu čili sakapā. Desiņas sagriez ripiņās.

2. Katlā sakarsē eļļu un apsautē sīpolus. Pielej buljonu.

3. Pievieno kāpostus, desiņas, čili un grūbas. Uz lēnas uguns vāri aptuveni 1 stundu.

4. 20 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno kartupeļus un sāli. Pašās beigās iemaisi sinepes, piparus un šķipsniņu cukura.

 

Pikantie lapu kāposti ar kokospienu

Ja gribas skābenāku akcentu, pirms ēšanas šķīvī iepilina laima vai citrona sulu.

(4 personām 50 minūtes)
 

  • 1 kg lapu kāpostu
  • 150 ml kokospiena
  • 4 svaigas sarkanās čili pākstis
  • 3 lieli sīpoli
  • 1 apelsīns
  • 1 gabaliņš (ap 5 cm) ingvera saknes
  • 3 ēdk. eļļas
  • 1 ēdk. sezama sēklu
  • 1 tējk. romiešu ķimeņu
  • 1 tējk. maltas kurkumas
    sāls
     

1. Kāpostus noplūc no kātiem, sagriez strēmelēs un blanšē, pēc tam notecini.

2. Nomizotu ingveru, sīpolus un iztīrītas čili pākstis sakapā. Apelsīnam norīvē miziņu, apelsīnu pārgriez uz pusēm un izspied sulu.

3. Katlā sakarsē eļļu, ieber čili, sezama sēklas un romiešu ķimenes un maisot cep 1 minūti. Pievieno sīpolus un apsautē. Tad pievieno ingveru un cep vēl 1 minūti.

4. Pievieno kāpostus un kurkumu un uz lēnas uguns sautē. Ik pa brīdim pielej pa karotei ūdens (kopā 200 ml), lai nepiedeg.

5. Pēc aptuveni 15 minūtēm pielej apelsīna sulu un kokospienu. Uz ļoti lēnas uguns karsē vēl 10 minūtes. Beigās pieber sāli un rīvētās apelsīna miziņas.