6 ēdieni, kas izraisa sliktu garastāvokli

Ēdiens vairumam no mums saistās ar pozitīvām emocijām, jo tieši ar to mēs apmierinām vienu no savām pamatvajadzībām. Ierasts, ka, paēdot garšīgu maltīti, mums uzlabojas garastāvoklis. Taču atsevišķi pārtikas produkti spēj mūsu garastāvokli sabojāt, izpētījis portāls Huffpost.com. 

Ja bieži ēdat sāļus, pārcukurotus vai eļļainus ēdienus, tas ietekmē cukura līmeņa svārstības ķermenī, kas savukārt var radīt tādus simptomus kā slikts garastāvoklis

FOTO: Shutterstock.com

Ja bieži ēdat sāļus, pārcukurotus vai eļļainus ēdienus, tas ietekmē cukura līmeņa svārstības ķermenī, kas savukārt var radīt tādus simptomus kā slikts garastāvoklis

“Daži no galvenajiem uztura faktoriem, kas veicina sliktu vai sliktu garastāvokli, ir produktu sastāvā esošais cukura, sāls un eļļas daudzums,” uzskata britu uztura terapeite Klaudija Smita.


Ja bieži ēdat sāļus, pārcukurotus vai eļļainus ēdienus, tas ietekmē cukura līmeņa svārstības ķermenī, kas savukārt var radīt tādus simptomus kā slikts garastāvoklis, viegla aizkaitināmība, apātija, nemiers, nogurums un grūtības koncentrēties.

 

Alkohols

Maza deva grādīgā var palikt bez postošām sekām, tā var pat nedaudz garastāvokli uzlabot. Taču regulāra alkohola lietošana var garastāvokli pasliktināt, kas diez vai pārsteigs tos, kuri piedzīvojuši smagas paģiras. Pētījumi rāda, ka ilgstoša alkohola lietošana pazemina pašvērtējumu, spēju objektīvi novērtēt savas spējas un mazina optimismu.


Gāzētie dzērieni

Salīdzinājumā ar alkoholu, tie var šķist nevainīgi un dzerami, lai veldzētu slāpes. Taču vairums gāzēto dzērienu satur daudz cukura, kas negatīvi ietekmē ne tikai ķermeņa svaru, bet arī garastāvokli. Cukurs dod lielu enerģijas devu, iedzerot limonādi jūtamies spriganāki, taču pēc tam seko tikpat straujš enerģijas kritums. Ja vēlies padzerties, nesaldināta tēja un ūdens būs daudz labāka alternatīva.


Kofeīns

Daudzi no mums nevar iedomāties savu dienu bez kafijas krūzes, kas smadzenēs raisa tā saukto laimes hormona dopamīna un serotonīna veidošanos. Ar nosacījumu, ka kafija netiek dzerta pārmērīgos apjomos, jo pārdozēts kofeīns rosina aizkaitināmības, uzbudinājuma un nemiera rašanos. Kurā brīdī kafijas ir par daudz? Tas atkarīgs no katra individuāli, taču vairumam cilvēku negatīvas emocijas sāk rasties pēc ceturtās kafijas krūzes. Ja iespējams, dzer kafiju un tēju, kas nesatur kofeīnu.

Reklāma
Reklāma


Bulciņas, cepumi, kūciņas….

Saldi miltu izstrādājumi ir pirmais, kas daudziem ienāk prātā, ja nepieciešams uzlabot garastāvokli. Ja prieki, tad ēdam kūku, bet tāpat, ja lielas bēdas, jo zinām, ka tas spēs mūs iepriecināt. Taču kūku un saldo maizīšu saturā bieži vien ir augsts cukura līmenis, kas spēj iedod enerģiju ķermenim un smadzenēm, taču ne uz ilgu laiku. Cukura līmeņa straujās izmaiņas ietekmē ne vien cilvēka enerģijas līmeni, bet arī garastāvokli. Ieteicams samazināt saldo konditorejas izstrādājumu lietošanu, kā arī kopumā ēst mazāk produktus, kuru sastāvā ir daudz cukura.


Frī kartupeļi

Kraukšķīgi un sāļi frī kartupeļi ir ļoti plaši iecienīts našķis daudzviet pasaulē. Taču aiz kraukšķīgās maliņas slēpjas liels daudzums eļļas un sāls, kas nemaz nav veselīgs. Un runa nav tikai par figūru un labsajūtu, bet arī garastāvokli. Eļļaini un sāļi ēdieni (piemēram, čipsi) var raisīt sliktu garastāvokli, veicināt kašķīgumu un apātiju. Tā vietā daudz veselīgāk ir ēst pilngraudu produktus, brūnos rīsus, kvinoju.


Ātrās uzkodas

Vai tās būtu picas, hotdogi, frī kartupeļi vai čipsi, viss, kas ir ātri pagatavojams, sāļš un eļļains var radīt garastāvokļa svārstības. Ierasts, ka šādi produkti bez eļļas un sāls satur daudz konservantu un e-vielas. Atsevišķas pārtikas piedevas ir starptautiski atzītas par kaitīgām, dažas ietekmē garastāvokli, koncentrēšanās spēju, bet citas veicina nervozitāti. Tas nozīmē, ka, uzturā lietojot pārstrādātus produktus, vajadzētu apzināties, kādas sekas tie var radīt. Tāpat jāskatās, cik lielā apmērā tos ēd bērni.


Avots: Jauns.lv