Diētas un pareiza uztura principi senioriem

Universālas diētas, kuru pamatā ir viena produka ēšana vai strika sevis ierobežošana, patiešām nestrādā! Uztura speciāliste un grāmatas “Diet Secrets Uncovered” Fiona Kirka apgalvo, ka atkarībā no dienas režīma, vecuma, hormonālā un emocionālā stāvokļa un ķermeņa īpatnībām katram ir savs piemērotākais ēšanas plāns. 

Neaizraujieties ar našķiem. Kļūstot vecākiem, ēstgriba samazinās, sākam ēst mazākām porcijām un dažreiz tas jau pārtot par našķošanos, nevis kārtīgu ēdienreizi.

FOTO: Shutterstock.com

Neaizraujieties ar našķiem. Kļūstot vecākiem, ēstgriba samazinās, sākam ēst mazākām porcijām un dažreiz tas jau pārtot par našķošanos, nevis kārtīgu ēdienreizi.

Sasniedzot 60 gadu vecumu, enerģijas daudzums samazinās, bet tas var arī nenotikt, ja ēdat pareizi. Palielinās arī svars. Mēdz uzskatīt, ka līdz ar gadiem mūsu vielmaiņa palēninās un šīs izmaiņas ir neizbēgamas. Taču bažām nav pamata! Savu ķermeņa un prāta labsajūtu  varam regulēt ar veselīgu uzturu. Senioriem nav obligāti jāsamierinās ar bezformīgu apģērbu un elastīgām bikšgumijām. Uz vidukļa uzkrātie tauki ir tie paši, kuri izraisa sirds un asinsvadu slimības, infarktu un 2. tipa diabētu, taču, piestrādājot pie ēšanas paradumiem un neaizmirstot par kustīgu dzīvesveidu, ir iespējams šos riskus samazināt.


Uztura padomi
Neaizraujieties ar našķiem. Kļūstot vecākiem, ēstgriba samazinās, sākam ēst mazākām porcijām un dažreiz tas jau pārtop par našķēšanos, nevis kārtīgu ēdienreizi. Nevajadzētu ēdienreizi aizstāt ar tasi tējas un cepumiem. Labam našķim ne vien kārdinoši jāizskatās, bet arī jāsniedz pilnvērtīgas uzturvielas organismam.


Aizvietojiet tasi tējas un cepumu ar rudzu miltu krekeriem un liesu sieru vai šķiņķi,  sviestmaizi ar zupas šķīvi, kēksiņu ar kādu augli, sēkliņām un riekstiem. Vidukļa apkārtmērs samazinās, organismam būs vairāk enerģijas.


Mēģiniet mainīt ieradumus. Mēs visi atrodamies ieradumu varā un tos nav viegli. Īpaši, ja tie iesēdušies mūsu prātos gadu desmitiem. Daži cieti saturoši produkti (maize, kartupeļi, makaroni, rīsi) iespējams bijuši jūsu maltītes galvenā sastāvdaļa visu mūžu. Aizstājiet šos produktus ar lielāku daudzumu dārzeņu. 


Neaizmirstiet par fiziskajām aktivitātēm. Kustības ir vienīgais veids, kā neļaut savai vielmaiņa apstāties. Tās ļaus muskuļiem un ādai palikt vingriem un dedzinās liekās tauku rezerves Lieciet lietā hanteles, vēdera preses vingrinājumus, apmeklējiet trenažierus. 


Nekad nav par vēlu sākt veselīgāku dzīvesveidu. Kādā pētījumā, kurā piedalījās sievietes un vīrieši vecumā ap 87 gadiem, atklāts, ka seniori, kuri desmit nedēļas trīs reizes nedēļā nodarbojušies ar svarcelšanu, palielinājuši muskuļu izturību vidēji par 113 %. Šie treniņi palīdzēja arī staigāt par 12% ātrāk kā iepriekš, uzkāpt par 28% vairāk pakāpienu un zaudēt lieko ķermeņa svaru.

Reklāma
Reklāma