Ja vajag tūlīt un uzreiz! Ko veselīgu apēst no tā, kas ir nopērkams lielveikalā

Viens no lielākajiem riskiem ēst neveselīgi rodas tad, kad cilvēks – vienalga, vai tas ir bērns, vai pieaugušais – neatrodas apstākļos, kuros ir iespēja ieturēt normālu ēdienreizi. Kad bada sajūta uzbrūk, ejot pa ielu, talkā nāk šokolādes batoniņi, čipsi un hot-dogi no tuvākā kioska.

Izaicinājums - noturēties pret neveselīgām uzkodām, ko arī plašā  klāstā var nopirkt lieveikalā

FOTO: Shutterstock.com

Izaicinājums - noturēties pret neveselīgām uzkodām, ko arī plašā klāstā var nopirkt lieveikalā

Ja pieaugušais vēl var pierunāt sevi paciesties līdz mājām, tad bērnam vajag tūlīt un tepat. Ko nopirkt veikalā, lai bērns var ieturēt maltīti ceļā? Konsultē uztura speciāliste Ksenija Andrijanova
 

Banāni
Augļi, bez šaubām, ir veselīgi, taču tos pirms ēšanas nepieciešams nomazgāt. Par laimi, banānam ir dabas dots „iepakojums”, kas pasargā tos no netīrumiem. Pietiek noslaucīt banāna mizu ar mitru salveti, un to var droši dot bērnam apēst! 


Siera nūjiņas vai siers šķēlēs
Siers ir pilnvērtīgu olbaltumvielu un kalcija avots. Ražotāji ir parūpējušies, lai to var apēst tūlīt un nesagriežot. Iecienītas ir tā saucamās „siera nūjiņas” un siers, kas jau ir sagriezts šķēlēs. Jāizvairās no siera izstrādājumiem –  sieriem, kuros ir pievienoti augu tauki. To, vai tas ir siers vai siera izstrādājums, ir jānorāda uz produkta marķējuma. 


Rupjmaize un galetes
Rupjmaize ir garšīga un sātīga, tāpēc droši var iegādāties maizi, kas jau ir sagriezta šķēlēs. Ieteicams paņemt arī kraukšķīgās galetes – to izvēle ir ļoti plaša – rudzu, kviešu, griķu, rīsu, kukurūzas. Uz tām var uzlikt siera šķēli. 


Sukādes
Lai atgūtu enerģiju maksimāli ātri, meklējiet sukādes! Ražotāji piedāvā ļoti daudz interesantu produktu – ķiršu, cidoniju, rabarberu, ķirbju sukādes. Atšķirībā no žāvētajiem augļiem, tās nav jāmazgā pirms lietošanas uzturā.

Reklāma
Reklāma


100% sulas
Veikalos tiek piedāvātas arī 100% svaigas sulas, kas tiek tirgotas mazās pudelītēs vai kartona iepakojumos. Tāds produkts ir salīdzinoši dārgs, taču situācijā, kad jāizvēlas starp šādu sulu un cukurotu dzērienu, ir vērts ieguldīt!


Skābpiena produkti
Noteikti ir ieteicams paķert līdzi kādu skābpiena produktu – kefīru, rjaženku, paniņas, dzeramo jogurtu. Labāk izvairīties no tā saucamajiem „bērnu” jogurtiem – krāsainiem, ar dažādām piedevām, un izvēlēties jogurtu ar pēc iespējas „īsāku” sastāvu un bez liekām piedevām cukura un armonatizētāju veidolā. 


Riekstu – sēklu maisījumi
Ja vecāks ir pārliecināts, ka bērns spēj labi sakošļāt riekstus un sēklas bez riska aizrīties – šis ir labs risinājums uzkodai. Nav ieteicami sālīti riekstiņi un riekstiņi cukura apvalciņā.