Uztura bagātinātāji, kas uzlabo vīrieša ikdienas veselību

Mūsdienās vēl joprojām sabiedrībā klejo mīts, ka vīriešiem par savu veselību nevajadzētu pārāk satraukties, ka stiprajam dzimumam nav jāvelta tik daudz uzmanības savai veselībai un pašsajūtai kā to dara sievietes. Ļoti daudzi vīrieši tad arī izmanto šo pozīciju kā ieganstu tam, lai attaisnotu pasīvo un zināmā mērā vieglprātīgo attieksmi pret savu veselību. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijas sabiedrībā gan novērojama pozitīva tendence, ka aizvien vairāk vīriešu sāk apzināties pareiza uztura un regulāru fizisku aktivitāšu nozīmi ikdienas labsajūtas un veselības veicināšanā, tomēr jāsaka, ka ne visi ir līdz galam informēti par to, ka palielinātas slodzes gadījumā, organisms nav spējīgs uzņemt pietiekamu vitamīnu un minerālvielu daudzumu, tādēļ pastāv risks, ka vīrieša veselība var no tā ciest. Šajā rakstā īsi aplūkosim pamatinformāciju par to, kādi uztura bagātinātāji nāks par labu gan fiziskajai, gan emocionālajai vīrieša veselībai, pievēršot pastiprinātu uzmanību tam, kādus papildu vitamīnus un minerālvielas noteikti vajadzētu iekļaut uzturā.

 

Zivju eļļa sirds veselībai un vīrišķam spēkam

Protams, zivju eļļa ir noderīgs uztura bagātinātājs ikvienam, tomēr vīrieši bieži vien grēko un piemirst par šī uztura bagātinātāja nozīmi labas pašsajūtas veicināšanā. Zivju eļļas labās īpašības nodrošina tās sastāvā esošās Omega-3 un Omega-6 taukskābes, kuras ķermenis pats nav spējīgs sintezēt. Tieši tādēļ šīs vērtīgās vielas jāuzņem ar uzturu, tomēr bez papildu palīdzības to ir grūti izdarīt, jo šīs Omega-3 taukskābes lielā daudzumā atrodamas vien sarkanajās zivīs (piem. lasī) un zivju (īpaši mencu) aknās. Omega-6 taukskābes ar augu un dzīvnieku izcelsmes produktiem var uzņemt vieglāk, tomēr bieži vien uzturu neizdodas pielāgot tā, lai tiktu uzņemtas nepieciešamās devas.

Šo taukskābju labākā īpašība ir spēja uzlabot sirds un asinsvadu sistēmas darbību – lietojot zivju eļļu, samazinās trombu un citu sirds un asinsvadu slimību risks, kā arī tiek veicināta vielmaiņa, pozitīvi iespaidota smadzeņu darbība un mazinātas locītavu sāpes. Zivju eļļa arī pozitīvi ietekmē vīriešu dzimumhormonu līmeni (palielina testosterona līmeni), kā arī samazina stresa hormona kortizola daudzumu.

 

Multivitamīni organisma spēcināšanai

Pētījumu rezultāti liecina, ka ar mūsdienu uzturu ir diezgan grūti uzņemt visu organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu dienas devu. Straujais mūsdienu dzīves ritms ievieš savas korekcijas – pat ja centies ēst pareizi, bieži vien pilnīgi visu vajadzīgo vielu uzņemšanai nepieciešamas pārāk biežas vai specifiskas maltītes. Tieši šajā gadījumā nāks talkā specializētie multivitamīni vīriešiem, kas sniegs papildu devu ar noderīgajām vielām, lai aizpildītu šo deficītu. Protams, par veselīgu uzturu nedrīkst aizmirst – multivitamīni ir uztura bagātinātāji un tie nekādā veidā nevar pilnībā aizstāt uzturu.

 

Reklāma
Reklāma

Proteīna kokteiļi – laba alternatīva neveselīgām uzkodām

Proteīna kokteiļus būs baudījuši vīrieši, kas aizraujas ar dažādiem treniņiem svaru zālē, tomēr šiem maisījumiem ir arī plašāks pielietojums. Proteīna kokteilis var kalpot kā veselīga uzkodu alternatīva, piedāvājot ātru maltīti, kas uzlādēs ķermeni ar proteīna devu – tas veicinās tauku mazināšanos un ķermeņa masas balansu, palīdzēs atjaunot muskuļu masu. Labāko rezultātu proteīnu pulveru lietošanai iespējams sasniegt veicot arī izmaiņas dzīvesveidā – veltot vairāk laika sportam, kustībām svaigā gaisā. Nākamreiz, kad roka sniedzas pēc kādas uzkodiņas, vai atklāj, ka ledusskapis ir pavisam tukšs, zini, ka veselīgs variants iespējams slēpjas turpat degungalā!

 

Probiotiķi labai vielmaiņai

Mūsdienās bieži vien uzturs tiek atstāts otrajā vietā aiz ikdienas pienākumiem un steigas. Tieši tādēļ bieži vien ēdienreizes ir visai neregulāras, ikdienā ir liels stress un tas veicina problēmas ar kuņģi un zarnu trakta darbību. Ja vēl pa vidu maltītēm sanāk nodoties ātrām un visai neveselīgām uzkodām, tad šī kombinācija noteikti radīs diskomfortu vēderā – pārāk skābu vidi un disbalansu vērtīgajā zarnu mikroflorā, kas atbild par vērtīgo uzturvielu uzsūkšanos organismā, palīdz pārstrādāt pārtiku. Ikdienas uztura papildināšana ar dažādiem probiotiķiem ne vien veicinās zarnu trakta darbību un veicinās gremošanu – tie ir ļoti vērtīgi vīrieša veselībai arī tādēļ, ka tie stiprina imunitāti, veicina liekā svara zaudēšanu, kā arī uzlabo D vitamīna uzsūkšanos organismā.

 

D vitamīns veseliem kauliem un dzīvespriekam

D vitamīns nereti tiek saukts arī par saules vitamīnu, jo to mūsu āda ražo saules ietekmē. Lai gan vasaras sezonā tiek veidotas šī vitamīna rezerves, izpētīts, ka mūsu platuma grādos, it īpaši ziemā, ikdienas saules deva ir pārāk maza, un nepieciešams uzņemt šo vitamīnu kā ikdienas uztura bagātinātāju. D vitamīnam ir liela loma kalcija uzsūkšanās procesos, tādēļ šis vitamīns krietni mazina osteoporozes, osteomalācijas un citu kaulu slimību riskus. Piedevām šis vitamīns stiprina imunitāti, uzlabo testosterona efektivitāti un palīdz cīņā ar rudens un ziemas depresiju, kas nereti piemeklē latviešus tieši gadalaiku maiņas periodos.