Aitu skaitīšana nepalīdz? Ko ēst, lai saldāk gulētu

 

Ikviens ir piedzīvojis situāciju, kad miega nav nevienā acī, lai gan pulkstenis rāda, ka drīz jau jāceļas. Miega zāles nav risinājums, nomierinošas tējas nav pa rokai. Izrādās, ka miega režīmu var noregulēt, nedaudz mainot ēšanas paradumus.

Miega režīmu var noregulēt, nedaudz mainot ēšanas paradumus

FOTO: Shutterstock.com

Miega režīmu var noregulēt, nedaudz mainot ēšanas paradumus


Turklāt šie produkti ir ieviešami ēdienkartē arī bērniem. Noderēs arī pret grūtnieču bezmiegu un tiem, kas vēlas iztikt bez ķīmiskām miegazālēm.

Banāni
Pret bezmiegu lieliski palīdz banāni, kas ir bagātīgs magnija avots. Magnijs iesaistās muskuļu darbības nodrošināšanā, novēršot krampjus un veicinot muskuļu atslābināšanos. Vēl banāni satur melatonīnu un serotonīnu. Tie ir hormoni, kas veicina labsajūtu un miegu. Melatonīnu var nopirkt arī aptiekās kā speciālu medikamentu, bet kāpēc lietot zāles, ja to pašu var apēst! Mierīgs ķermenis, salds miegs!

 

Silts piens
Silts, saldināts piens pirms miega ir drošs un pārbaudīts līdzeklis pret bezmiegu. To piems miega lieto austrumu valstīs. Pienā esošā aminoskābe triptofāns iedarbojas ātri un nomierinoši. Bet silts un saldens piens atgādina mātes piena garšu, kas pilnīgi visiem cilvēkiem zemapziņā nostrādā kā mierinošs faktors. Stundu pirms miega pasniedzot glāzi silta piena un banānu, ātrāka aizmigšana garantēta.

 

Makaroni
Saliktie ogļhidrāti regulē insulīna līmeni. Kad nepieciešams, tie dod ilgstošu enerģiju, bet ēdot pilngraudu produktus ikdienā un regulāri, stabils, nemainīgu insulīna līmenis nodrošināta normālu organisma funkcionēšanu diennakts ritumā. Insulīns ir iesaistīts miega procesa nodrošināšanā, tāpēc uzkodas, kurās ir rupja maluma graudi un pilngraudu makaroni ietekmē arī aizmigšanu un miegu. Pasniedzot pilngraudu makaronus ar veselīgu dārzeņu mērci un sieru (atcerieties par piena produktu labumu!) pusdienās, organisms pēcpusdienas stundās būs sagatavojies nakts miegam.

 

Tītara gaļa
Tītara un vistas gaļa arī ir miegam labvēlīgs uzturs. Šī gaišā gaļa, tāpat kā piena produkti, satur triptofānu. Apēdot pusdienās kārtīgu tītara fileju, iespējams, jau pēcpusdienā sāks vilkt uz nelielu snaudu. Bērniem to pasniedziet vakariņās!

 

Reklāma
Reklāma

Pākšaugi
Vēl viens triptofāna avots ir pākšaugi, pupas, zirņi. Turklāt pākšaugos ir daudz proteīnu, kas gan palīdz ātrāk iemigt, gan arī nodrošina dziļāku un mierīgāku miegu visas nakts garumā. Efektīvāk no pākšaugiem šie labumi uzsūcas tad, ja tos ēd kopā ar šķiedrvielām.


 

Rīsi
Porcija rīsu vakariņu šķīvī būtiski uzlabos bērna miedziņu. Rīsiem ir augsts tā saucamais glikēmiskais indekss, kas dod lielu enerģijas daudzumu uzreiz pēc apēšanas, bet pēc stundas enerģija strauji krītas. Tas nozīmē, ka drīz pēc rīsu notiesāšanas vēl ir laiks aktīvām spēlēm, bet kad mazulis pagurst – ātri izmantot momentu un likt gulēt.


Spināti
Arī dažādi zaļie salāti un jo īpaši spināti ir miega hormona triptofāna krātuves. Ja neskaita visus citus labumus, ko dod zaļās krāsas dārzeņi, tad vakariņās apēsta zaļo lapu salātu porcija ar pilngraudu makaroniem ir gluži kā uzklāts galds miega rūķiem.

 

Zivis un jūras produkti
Jūras zivis un produkti, jo īpaši lasis, uzlabo serotonīna un melatonīna izstrādi organismā. Bērniem lasis un treknās zivis ir vērtīgs ēdiens arī tāpēc, ka satur omega-3 taukskābes, kas atbildīgas par veselu sirdi un vispārējo attīstību. Ar lasi gan ārsti Latvijā iesaka nepārspīlēt tāpēc, ka izaudzēts mākslīgajās zivju audzētavās, tas dažreiz satur pārāk daudz kaitīgu ķīmisku vielu.
 

Liellopa gaļa

Liellopa gaļas miega noslēpums ir bagātīgais dzelzs saturs šajā produktā. Dzelzs nodrošina enerģiju visas dienas garumā, kas ļauj būt aktīvam dienā un patīkami sagurušam vakaros. Liellopa gaļā ir arī jau iepriekš piesauktais triptofāns. Pirms paša miega šo ēdienu gan ēst neiesaka. Labāk to pasniegt agrās vakariņās un izvēlēties liesākos gabaliņus.
 

Informācija no veselīga dzīvesstila portāla Activebeat.com