Jocīgs eksperiments: kas notiek, ja seju netīra veselu mēnesi

Vai tu spētu mēnesi netīrīt seju? Kāda sieviete nolēma to izmēģināt 31 dienu - un rezultāti viņu pārsteidza.

Šādi izskatās mēnesi netīrīta seja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šādi izskatās mēnesi netīrīta seja.


Nempieciešamība notīrīt kosmētiku no sejas pēc garas darba dienas ir viens no galvenajiem noteikumiem, par ko skaistumkopšanas speciālisti ir vienās domās, ka tas ir pareizi. Sievieti mocīja ziņkāre, kas notiktu, ja viņa jebkādus tīrīšanas līdzekļus uz mēnesi noliktu malā.


”Es vēlējos noskaidrot, vai esmu no tām dabiskajām skaistulēm, kurai tomēr ir nepieciešams vien lūpu spīdums, vai arī mana seja pēc mēneša būs pārvērtusies par sarkanu pleķu laukumu. Šis eksperiments likās visai drastisks, tomēr nolēmu izmēģināt.” Lai arī pasaulē zināmas zvaigznes, piemēram, Lady Gaga, ir atzinusi, ka uz nakti nenoņem kosmētiku, šis paņēmiens bija pretrunā ar visu to, ko speciālisti atzīst par labu esam. 


Pāris dienas pēc 30. dzimšanas dienas, viņa nosolījās mēnesi seju vairs netīrīt no kosmētikas. Sieviete atklāja, ka eksistē ”Alu cilvēka sejas tīrīšanas režīms”, kas palīdz cīnīties ar akni. Pēc šī režīma noteikumiem, sieviete nedrīkst lietot nekādus sejas tīrīšanas līdzekļus, mitrinošus līdzekļus, tonējošus līdzekļus un kosmētiku. Eksperimenta varone nolēma neatteikties no kosmētikas pilnībā, un izveidoja savu, mazliet pārveidoto alu cilvēka sejas kopšanas režīmu. ”Man šķiet, mana sejas āda piedzīvoja tās ziedu laikus studiju laikā, kad dažreiz pat nenomazgāju savu kosmētiku vakarā, tieši tāpat kā Lady Gaga.”

Sejas mazgāšanas no rītiem veicinot krunciņu veidošanos un samazinot dabīgo eļļu daudzumu uz sejas, kas padara sejas ādu uzņēmīgāku pret mikrobiem.

Citas pasaulē zināmas sievietes ir izteikušas savu atbalstu tam, ka seju pārāk bieži mazgāt nevajag. Dermatologs dakteris Fernandes atzīst, ka cilvēkiem vajadzētu izvairīties no sejas mazgāšanas no rītiem. Sejas mazgāšanas no rītiem veicinot krunciņu veidošanos un samazinot dabīgo eļļu daudzumu uz sejas, kas padara sejas ādu uzņēmīgāku pret mikrobiem.

FOTO: Eksperimentā sieviete 31 dienu nelietoja speciālos sejas tīrīšanas līdzekļus. Un izrādījās, ka bez tiem var lieliski iztikt. 


”Eksperimenta noteikumi bija vienkārši - es nedrīkstēju lietot jebkādus tīrīšanas produktus 31 dienu. Es drīkstēju lietot ārstējošos līdzekļus, ieskaitot losjonu un nakts krēmu. Un es sev atļāvu lietot krēmīgu acu kosmētikas noņēmēju, lai katru reizi darbā neizskatos pēc pandas, kas ir aizgulējusies.” Sieviete atzīst, ka viņas seja bija tīra un skaista līdz apmēram 25 gadu vecumam, bet 26 gadu vecumā sejas ādas stāvoklis sāka mainīties. Tika izmēģināti dažādi produkti, tomēr bez rezultātiem. Nemitīgā cīņa turpinājās, līdz sieviete sasniedza 28 gadu vecumu. 

Eksperimenta noteikumi bija vienkārši - es nedrīkstēju lietot jebkādus tīrīšanas produktus 31 dienu. 

Reklāma
Reklāma

Eksperimenta gaita
Pirmā nedēļa. Pirmā nedēļa esot bijusi visvieglākā un visgrūtākā vienlaikus. Bijis grūti nelietot nekādu kosmētiku un darbā staigāt ar spīdīgu seju, redzamiem ādas maisiņiem zem acīm, tomēr tika ietaupīts laiks no rīta, jo nebija jātērē laiks kosmētikas uzlikšanai. Baidoties no tā, ka nedēļas beigās seja būs pārklāta ar akni, sieviete esot nolēmusi samazināt eļļainu ēdienu daudzumu un ierobežot saldumu daudzumu. Lieki teikt, tas neesot sanācis. Lietot eļļu kā dabisku sejas attīrītāju esot šķitis dīvaini, tomēr sejas losjons, ko sieviete esot lietojusi arī pirms eksperimenta uzsākšanas, esot situāciju uzlabojis. Nedēļas beigās sieviete apciemoja savus vecākus, un mamma esot izteikusi savu sajūsmu par meitas sejas ādas stāvokli.


Otrā nedēļa. Redzot, ka pēc nedēļu ilgā eksperimenta sievietes sejas āda nav būtiski pasliktinājusies, sieviete jutās drošāka par eksperimenta izdošanos. ”Izlēmu lietot asos dušas cimdiņus, ar ko arī kārtīgi noberzēju - varbūt pat pārlieku - savu seju. Es turpināju lietot savu sejas losjonu, un lietoju savu nakts krēmu. Man un manai mammai sāka šķist, ka sejas āda sāk izskatīties labāk. Es sāku sajust, ka mana sejas T-zona nav vairs tik eļļaina un es biju spējīga uzlikt uz sejas tonālo krēmu, kas turējās uz manas sejas visas dienas garumā.”


Trešā nedēļa. ”Manai sejas ādai nekādu īpašu izmaiņu nebija. Viena vienīga pumpa bija uzmetusies uz deniņa, tomēr nedomāju, ka tam bija sakars ar manu režīmu, jo tajā vietā kosmētiku nelietoju. Tā kā asie cimdiņi bija pārāk drastiski manai sejai, es sāku lietot kabatlakatiņus, ko samitrināju ūdenī un noņēmu tik daudz kosmētikas, cik spēju. Lai arī šis tīrīšanas veids nav tas labākais, tomēr tā bija eksperimenta 21.diena, un mana sejas āda bija labā stāvoklī. Nolēmu pēdējās 10 dienas tīrīt seju ar šo metodi.


Ceturtā nedēļa. Pēdējās nedēļas laikā sieviete ievēroja uz zoda mazas pumpas. ”Kā atalgojumu par eksperimenta izdošanos, biju atļāvusi sev spiest pumpas ar pirkstiem, kas noveda pie mana neveiksmīgā iznākuma. Tomēr mans eksperiments tuvojās beigām, un es sāku pārplānot savu sejas tīrīšanas režīmu. Negribēju, lai vecās rutīnas ieviešana izraisa manā sejā īstu aknes eksploziju. Nolēmu atteikties no dziļi attīrošajiem līdzekļiem, jo šķita, ka mana seja jau tā ir attīrīta, un nav nepieciešams lietot vēl vairāk attīrošus produktus. Nolēmu atgriezties pie pamatiem un turpmāk savu seju lutināt ar sejas krēmu un seju attīrīt ar siltā ūdenī mērcētu dvielīti - gluži kā mūsu vecmāmiņas darīja.”


”Pēc eksperimenta beigām nolēmu iegādāties vairākus dvielīšus un parastu attīrošu sejas krēmu. Esmu sapratusi, ka visus savus jaunības gadus pavadīju, šķiežot naudu, lai nopirktu dažādus attīrošos līdzekļus, kas bija pārāk stipri manai ādai. Kopš šī brīža es tērēšu naudu attīrošiem krēmiem, siltam ūdenim un labam sejas krēmam.”

 

Rakstu publicēšanai sagatavojusi Ita Petrika, speciāli Mammamuntetiem.lv