Skaistuma diēta matiem: 10 produkti matu augšanas veicināšanai

Ja runājam par skaistiem, veseliem matiem, tad liela nozīme ir ne tikai tam, ar ko tu mazgā matus, bet arī tam, ko tu ēd. Pareiza diēta var palīdzēt matu izkrišanas gadījumā, kā arī veicināt ātrāku to augšanu, padarot matus stiprākus un spīdīgākus. Tiesa, rezultāti nav gaidāmi vienas dienas laikā, tomēr regulāra matu diētas ievērošana nesīs "augļus". 

Ēšanas paradumi nav vienīgā lieta, kas ietekmē tavu matu veselību. Smēķēšana, hormonālās svārstības un miega trūkums arī var būt provocējošas lietas matu izkrišanai.

FOTO: Shutterstock.com

Ēšanas paradumi nav vienīgā lieta, kas ietekmē tavu matu veselību. Smēķēšana, hormonālās svārstības un miega trūkums arī var būt provocējošas lietas matu izkrišanai.

Jāatceras, ka āda, daudz ātrāk nekā mati, reaģē uz ēšanas pārmaiņām – gan pozitīvi, gan negatīvi. Piemēram, tavs nepareizais dzīvesveids sejas ādai kaitē jau nedēļas laikā – izmetas pūtītes, rodas ādas sausums vai āda nodzeltē, taču mati nepareizi sabalansētas pārtikas lietošanas dēļ tiek bojāti vairākus mēnešus, līdz izskatās nedzīvi un sākusies to izkrišana. Tāpēc – visai loģiski, ka savu dzīvīgumu mati atgūst arī daudz ilgākā laika periodā. No brīža, kad sāksi dzīvot daudz veselīgāk, līdz skaistu matu iegūšanai, paies pāris mēneši.  

 

Īpašā diēta dāvās tavam organismam tādas barības vielas, kuru ietekmē tiks stiprinātas matu folekulas, no kurām "dzimst" katrs matiņš. Protams, ēšanas paradumi nav vienīgā lieta, kas ietekmē tavu matu veselību. Smēķēšana, hormonālās svārstības un miega trūkums arī var būt provocējošas lietas matu izkrišanai. Tādā gadījumā noteikti vērts vērsties pie matu daktera – trihloga, lai noskaidrotu patieso matu izkrišanas cēloni un meklētu vislabāko problēmas risinājumu. 

 

Tomēr, ja tu pievērsīsies sabalansētai, daudzveidīgai, ar olbaltumvielām bagātai diētai, kas veidota no 10 pašiem vērtīgākajiem produktiem, tu varēsi apstādināt matu izkrišanu un paātrināt to augšanu, vienlaukus iegūstot arī matu dzīvīgumu.

 

Tātad, TOP 10 produkti matu veselībai un skaistumam
 

1. Lasis

Lasis ir bagāts ne tikai ar proteīnu un D vitamīnu (kas ir kā atslēdziņa stipriem matiem), bet arī satur omega -3 tauksskābes. Tavs organisms pats nevar saražot šīs tauksskābes, taču tās ir nepieciešamas tavu matu skaistajām cirtām. Aptuveni 3% no mata sastāv tieši no šīm tauksskābēm. Omega-3 ir arī atrodams galvas matainās daļas ādas šūnu membrānās, un tās uztur ūdens līdzsvaru,aizsargājot to no atūdeņošanās.

Ja tev negaršo lasis, šīs neaizstājamās taukskābes vari saņemt no citām zivīm, piemēram, reņģēm, sardīnēm, foreles, skumbrijas. Savukārt veģetārieši var iekļaut uzturā avokado, ķirbju sēklas un valriekstus.

 

2.Valrieksti

Papildus omega-3 taukskābēm, valrieksti ir arī bagāti ar biotīnu un E vitamīnu, kas palīdz aizsargāt šūnas no DNS bojājumiem. Samazināts biotīna daudzums var novest pie matu izkrišanas. Valrieksti satur arī varu, minerālvielas, kas palīdz saglabāt dabisko matu krāsu un spīdumu. Ja negribi ēst veselus riekstus, izmanto valriekstu eļļu, piemēram, to pievienojot salātiem vai tajā cept jebkuru ēdienu.
 

3.Austeres

Austeres ir bagātas ar cinku un tā trūkums var novest pie matu izkrišanas (vai pat skropstu zaudēšanas). Tāpat cinka trūkuma dēļ tava galvas āda var kļūt ļoti sausa, pat pārslaina. Cinku vari uzņemt arī ar graudaugu putru vai pilngraudu maizi, bet tieši austeres ir ar ļoti augstu olbaltumvielu saturu. Atceries, ka mats 97% sastāv no proteīna. 

Vēl cits variants saņemt nepieciešamo cinka daudzumu ir no riekstiem, liellopu gaļas un olām.
 

Reklāma
Reklāma

4. Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi ir lielisks karotīna un beta antioksidanta avots, ko savukārt tavs organisms "pārražo" par vitamīnu A. Un šis vitamīns savukārt palīdz saražot eļļu, kas nepieciešama tavas galvas ādai. A vitamīna trūkums var novest pie galvas ādas niezes un blaugsznām.

Burkāns, melone, mango, ķirbis, aprikozes – arī šie dārzeņi un augļi satur gana daudz beta karotīna.
 

5.Olas

Lielisks proteīna avots, ir olas, kas ir bagātas ar četrām galvenajām minerālvielām – cinku, selēnu, sēru un dzelzi. Dzelzs ir īpaši svarīga, jo tā palīdz šūnām nogādāt skābekli līdz matu folekulām. Tādēļ dzelzs trūkums jeb nereti saukta arī par anemiju var novest pie matu izkrišanas, jo īpaši sievietēm. as ar skābekli, lai matu folikulu, un pārāk maz dzelzs (anēmija), ir galvenais iemesls, matu izkrišana, jo īpaši sievietēm. 

Dzelzs rezerves organismā tu vari papildināt, ēdot arī dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus, tostarp vistas gaļu, zivis, cūkgaļu un liellopu gaļu.
 

6. Spināti

Spināti ir bagāti ar dzelzi, beta-karotīnu, folijskābi un C vitamīnu, un visas šīs barības vielas var palīdzēt saglabāt veselīgu matu folikulu. 

Tās pašas uzturvielas var mēģināt uzņemt arī ar citiem dārzeņirm, kuru lapas ir tumši zaļas – brokoļiem, kāpostiem un bietēm.
 

7.Lēcas

Pākšaugi ir bagāti ar olbaltumvielām, dzelzi, cinku un biotīnu. Ja esi veģetārietis, bet vēlies rūpēties par savu matu skaistumu un veselību, tad lēcas tev derēs perfekti. Arī pupas, sojas pupas ir ļoti noderīgas matu stiprināšanai.
 

8. Grieķu jogurts

No visiem piena produktiem vislielākā vērtība ir tieši grieķu jogurtam, kas satur vitamīnu B5 un vitamīnu D. Lai gan zinātnieki vēl nav izpētījuši, kā šie elementi atdzīvina matu folikulu, tomēr, piemēram, biezpiens, zema tauku satura siers, vājpiens, lieliski ietekmē veselīgu matu augšanu.
 

9.Mellenes

Šajās ogās ir daudz vitamīna C, kas savukārt nepieciešams asinsrites uzlabošanai tavai galvas ādai. Bet laba asinsrite ir garants matu folekulu veselībai. 

Vitamīna C trūkums tavā ēdienkartē var tavus matus padarīt trauslus, tāpēc noteikti maltītēs iekļauj ogas, dārzeņus un augļus, piemēram, mellenes, kivi, tomātus un zemenes.
 

10.Putnu gaļa

Obligāti ēdienkartē jāiekļauj vistas un tītara gaļa. Tieši šī gaļa ir bagāta ar proteīnu, cinku un dzelzi. Pārtikas produkti, kuros ir olbaltumvielas ir tie, kas taviem matiem sniedz nepieciešamās uzturvielas. Tāpat tavu matu veselīgumu labi ietekmēs liesas liellopu gaļas ēšana. 
 

Sagatavots pēc ārzemju mediju informācijas.

Saistītie raksti