Veiksmīga vīrieša tēls. Kā tādu izveidot, iesaka vīriešu stiliste

Kas vīriešiem TĀDS jādara, lai citi, uz viņu raugoties, padomātu, sajustu: „Viņš ir veiksmīgs!”? Jo fakts ir tāds, ka cilvēkiem patīk būt kopā un uzturēt kontaktus ar veiksmīgajiem. 

Veiksmīga vīrieša vizuālajam tēlam ir  jābūt tādam, kas izceļ viņa labākos dabas dotumus un nosedz trūkumus. Foto: Valdis Kauliņš, modelis Jurijs Miščenko.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Veiksmīga vīrieša vizuālajam tēlam ir jābūt tādam, kas izceļ viņa labākos dabas dotumus un nosedz trūkumus. Foto: Valdis Kauliņš, modelis Jurijs Miščenko.

Kāds tas ir – veiksmīgs vīrietis? Vai viņš ir tikai glīti apģērbies? Vai tam ir matu griezums pēc pēdējās modes tendencēm? Vai viņam ir visdārgākā un/vai lielākā mašīna? Vai viņš vienmēr saka: „Lūdzu!” un „Paldies!”? Atbilde ir neviennozīmīga. Analizē vīriešu stiliste Agnese  Bukovecka.

 

Ir tāda grāmata „Veiksmīga vīrieša tēls” (izd. „Avots”, 2012.g., autore Ilze Vjatere), kurā jau pirmajās lappusēs ir skaidri uzskaitīts, kam būtu jāpievērš uzmanība, ja gribi izveidot veiksmīga vīrieša tēlu.

Pirmkārt, katrs cilvēks savu tēlu veido pats. Nepārtraukti. Katru dienu. Līdz pat sīkumiem.

Divas svarīgākās lietas: prasmes ietekmēt cilvēkus un spējas iemantot viņu cieņu. Tas tik ir uzdevums! Izrādās, ir cilvēki, kuriem šādas īpašības piemīt jau no dzimšanas. Par tādiem parasti saka: „Viņam ir harisma!” Tomēr lielai daļai cilvēku šo divu īpašību trūkst. 

 

Ko darīt?

1) Kritiski jānovērtē savs vizuālais tēls. Tam ir jābūt tādam, kas izceļ labākos dabas dotumus, noslēpj (jeb neuzsver) trūkumus, atbilst dzīvesveidam, ieņemamajam amatam (statusam), temperamentam, videi, mērķiem, uz kuriem tiecies, kā arī tev šajā vizuālajā izskatā jājūtas ļoti labi. Ja dārgs un elegants uzvalks tev traucēs kustēties vai kurpes spiedīs, tad no visa ārējā spožuma negūsi nekādu labumu, jo šo neērtību dēļ jutīsies saspringts un neveikls. Vizuālajam izskatam ir jābūt mūsdienīgam, aktuālam. Tam nav jābūt supermodernam (ja vien tava nodarbošanās specifika  to neprasa). Pie vizuālā izskata, protams, tiek domāta arī personiskā higiēna, t.i. rūpes par ķermeni (apģērbs tīrs, pats tīrs, elpa patīkama, zobi visi vietā... utt.)

2) Liela nozīme ir stājai. Pie tās pamatīgi jāpiestrādā, jo cilvēks ar taisnu muguru un paceltu galvu pauž neatkarību, spēku un pašpārliecību.

3) Vissvarīgākā ir cilvēka uzvedība. Tālākais no iepriekšminētās grāmatas: „Tie, kuriem pietrūkst pašpārliecības, reizēm šo īpašību jauc ar agresiju. Pašpārliecība un agresija, protams, nav viens un tas pats. Mūsdienu pasaulē ar metodēm, kas pauž agresiju, nav iespējams iemantot apkārtējo cilvēku cieņu un paaugstināt savu autoritāti (ja vien negrasāties kļūt par bandas vadoni kriminālajās aprindās- A.B.).”  Lūk, par šo mazliet sīkāk...

 

„Ir dažādi iemesli, kas traucē izjust tādu pārliecību par saviem spēkiem, kas izraisa patiesu cieņu. Sociālpsihologi norāda uz sešiem galvenajiem iemesliem:

 

- pieredzes trūkums;

- audzināšana (labu manieru trūkums);

- neskaidri priekšstati;

- bailes no agresijas;

- zems pašvērtējums;

Reklāma
Reklāma

- slikta sevis prezentēšana.

 

Protams, šīs spējas sevī var attīstīt, vērojot, kā to dara cilvēki, kuri var noderēt par pozitīvu paraugu. Bet ir svarīgi atcerēties dažus pamatlikumus un censties tos ievērot, jo bez tiem tu nekad nespēsi iemantot apkārtējo cieņu.

Izvairies no emocijām: ja esi nikns, aizvainots vai emocionāli aizskarts, tad no apkārtējiem saņemsi pretreakciju, bet ne sapratni par to, ko vēlaties tiem paust (tā teikt: „Mieru! Tikai mieru!”- A.B.).

Esi vienkāršāks: dažreiz tas svarīgais, ko vēlies paust apkārtējiem, izzūd, ja plūst pārāk daudz sarežģītas informācijas vai ja rodas vēlme risināt vairākus jautājumus vienlaikus.

Centies panākt savu: ja reiz esi ko nolēmis, tad neatkāpies.

Nenoniecini sevi: ja tev patiešām ir sakāms kas svarīgs un tam ir principiāla nozīme, tad pacenties, lai par tavu pozīciju apkārtējie cilvēki ir informēti.

Panāc, lai tevi nepārtrauc: ja esi uzmanības centrā, bet kāds cits cenšas šo uzmanību pievērst sev, tad izmanto visu, lai klausītāju uzmanība tiktu veltīta tikai tavai personai (šeit, manuprāt, lieti noderēs laba humora izjūta - A.B.)”

 

Vēl pie tēla sastāvdaļām jāmin balss skaņa, acu kontakts, rokasspiediens, fiziskā veselība, komunikatīvās īpašības (rakstiskās un verbālās), prasme uzvesties sabiedŗībā (no publiskās tualetes līdz pat operai, no restorāna līdz piknikam).

Ļoti laba un vērtīga atziņa no grāmatas: „Jūsu tēls ir nemitīgi jāpilnveido. Kas ir noderīgs kādā noteiktā līmenī, ne vienmēr būs efektīvs un sekmīgs citā līmenī. Spējīgs cilvēks prot uztvert to netveramo jaunas, citas vides būtību un tai attiecīgi pielāgoties - ne tādēļ, lai saplūstu ar to, bet gan lai gūtu tajā panākumus.” 

 

Laikmetā, kurā arvien augstāk tiek vērtēta cilvēka garīgā attīstība, nevaru nepieminēt arī šādu skatpunktu par šo tēmu. No vēdām (vissenāko zināšanu mantojums cilvēcei). Tajās uzskaitītās galvenās vīriešu askēzes, pie kurām viņiem būs strādāt visu savu apzinīgo Zemes dzīvi, un tās ir: prast pārvaldīt, valdīt (no krievu valodas „владеть”) ķermeni, prātu, emocijas, naudu un sievietes. Cilvēki instinktīvi jūt, kurš vīrietis valda (krievu val. „владеет”) pār visu iepriekš uzskaitīto, un to mēs arī saucam par veiksmīgu! 

 

No uzrakstītā izriet, ka vislabākā kombinācija ir ne tikai veidot savu tēlu, bet BŪT VEIKSMĪGAM! Jo tā jau ir domāšana. Tas ir dzīvesveids un līdz ar to -  starojums.

Kā sauksi, tā atsauksies!

Veiksmi jums!

 

Autore: vīriešu stiliste Agnese Bukovecka