Ekokosmētika. Kā zināt – īsta vai "viltota"?

Ar katru gadu arvien vairāk cilvēku Latvijā izvēlas lietot ekopreces. Ja ar pārtiku viss ir daudzmaz skaidrs, kosmētikas labirintos ir visai viegli apmaldīties.

Foto no Gudro Sievu skolas arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no "Gudro Sievu skolas" arhīva.

Patlaban likumdošanas līmenī nav noteikumu, kas paredzētu, kādas prasības nepieciešams ievērot, lai kosmētiku sauktu par eko, bio vai organisko. Tāpēc kosmētikas ražošana tiek pakļauta kopīgai likumdošanai, atļaujot pašam ražotājam izvēlēties, vai savu produkciju veidot no sintētiskām vai dabiskām sastāvdaļām. Robi likumdošanā radījuši jucekli, un nereti par ekokosmētiku dēvētā nemaz nav dabīga un ekoloģiska. Kā zināt, kas ir īsta, kas – „viltota” ekokosmētika?

Īsākais ceļš – meklē sertifikācijas emblēmu uz iepakojuma
Raugi, vai uz kosmētikas iepakojuma ir kāds no ekopreču marķējumiem. Tiesa, simbolu, ar ko tiek apzīmēta ekokosmētika, ir ļoti daudz, gandrīz katrai valstij savs. Zināt visu valstu dabiskās kosmētikas simbolus nav iespējams. Arī prasības katrai sertifikācijas kompānijai nedaudz atšķiras. Tomēr daļa no tām pazīstamas visā Eiropas Savienībā un arī citviet pasaulē.

Zināmākie sertifikāti, pēc kuriem vari atšķirt no dabiskajām vielām ražoto kosmētiku, ir:
 

ECOCERT (ww.ecocert.com) Francijas sertifikācijas kompānija, kas ir viena no lielākajām bioloģiskās sertifikācijas organizācijām pasaulē – tā darbojas aptuveni 80 valstīs. Pārsvarā sertificē bioloģiskā lauksaimniecībā ražotus augus, kas tiek izmantoti kosmētikas ražošanā. Lai iegūtu šo sertifikātu, produktiem jāsatur vismaz 95% dabiskas izcelsmes sastāvdaļu. Atlikušie 5% sastāvdaļu tiek strikti regulēti.

 

BDIH (www.kontrollierte-naturkosmetik.de) – Vācijas zīme garantē, ka produktos izmantotas tikai sertificētas izejvielas. Šī ir garantija, ka izejmateriālus iegūst no bioloģiskajām saimniecībām un tiem nav pievienotas smaržvielas, krāsvielas, silikons, parafīns un citi naftas pārstrādes produkti.


 

Soil Association (www.soilassociation.org). Vadošā organizācija, kas sertificē bioloģiskos produktus Lielbritānijā. Stingri uzrauga ne tikai pašu līdzekļu sastāvu, bet visu ražošanas ciklu. Lai iegūtu šo sertifikātu, sastāvā jābūt 95% organisku vielu.



 

ICEA – organiskās un dabiskās kosmētikas standarts Itālijā.

 

 

 


 

Reklāma
Reklāma

Cosmebio (www.cosmebio.org). Francijas dabiskās kosmētikas sertifikācijas zīmols. Tas garantē pārbaudītas, organiskas produkta sastāvdaļas, videi draudzīgu ražošanu, stingru uzskaiti un caurspīdīgumu.



 

NaTrue (www.cosmebio.orgwww.cosmebio.org). Apvienotais ekosertifikācijas standarts Vācijā un Beļģijā. Līdzīgi kā Cosmebio garantē pārbaudītas, organiskas sastāvdaļas, videi draudzīgu ražošanu, nodrošina stingru sastāvdaļu uzskaiti un caurspīdīgumu.




 


USDA Organic (www.usda.gov) – šī zīmola simbols atrodams uz dabiskās kosmētikas produktiem, kas importēti no ASV.






Drošākais ceļš – izpēti produktu sastāvdaļas
Tiesa, te gan vajag mazliet zināšanu un iemaņu, lai spētu orientēties sarežģītajos izejvielu nosaukumos. Turklāt parasti šos nosaukumus lieto svešvalodā. Bet dažus no tiem nav nemaz tik grūti ielāgot. Pievērs uzmanību – šīm vielām noteikti nevajadzētu atrasties dabiskās kosmētikas sastāvā!

Parabēni jeb sintētiskās vielas – methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben, ethyl paraben
Sintētiskās krāsvielas – piemēram, FD&C Red No.6
Sintētiskās smaržvielas – parfum, fragrance
Naftas produkti – petrolatum
Amonjaka savienojumi – stearalkonium chloride
Azolidinili – diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea
Etanolamīni – diethanolamine, triethanolamine
Alkēnglikoli – propylene glycol, polyethylene glycol (PEG), polypropylene glycol (PPG)

Autore: Anta Blumberga, žurnāls „Stella”

Avots: www.kasjauns.lv

 

AKTUĀLI: Aprīlī un maijā "Gudro Sievu skolā" visām EKO nodarbībām 50% atlaide! VAIRĀK LASI ŠEIT!