Caureja: kā pareizi rīkoties, lai pasargātu savu organismu

Lai gan caureja jeb šķidra vēdera izeja ir notikums, kuru gan tiešā gan pārnestā nozīmē uzņemam ar visai nepatīkamām sajūtām, tomēr tas ir veids, kā organisms atbrīvojas no kāda nelūgta viesa – bakteriālas vai vīrusa infekcijas. Tātad svarīgs process, kuru nevajadzētu apstādināt ar kādiem medikamentiem, bet gan ļaut tam notikt līdz galam. Kā to izdarīt pareizi, lai caureja neatstātu paliekošas, negatīvas sekas organismā, stāsta gastroenterologs Hosams Abu Meri.
Caureja var radīt ļoti nopietnas un pat neatgriezeniskas sekas. Un īpaši, ja tai pievienojas arī vemšana, kuras dēļ cilvēks nespēj dzert.

FOTO: Shutterstock.com

Caureja var radīt ļoti nopietnas un pat neatgriezeniskas sekas. Un īpaši, ja tai pievienojas arī vemšana, kuras dēļ cilvēks nespēj dzert.

Kādi ir izplatītākie caurejas cēloņi?

  1. Bakteriālas un vīrusa infekcijas, kā arī parazīti. Teju katrs būs dzirdējis vai pat piedzīvojis, ko nozīmē enterovīrusi, rotavīrusi vai norovīrusi.
  2. Psihosomatiski cēloņi – stress, pārlieku liela nervozitāte, bailes, emocionalitāte utt. 
  3. Saindēšanās ar pārtiku, medikamentiem vai jebko citu.
  4. Arī alerģiskas reakcijas, pārtikas nepanesamība, piemēram, laktozes vai glutēna intolerance, var izjaukt kuņģa zarnu darbības citkārt ideālo saskaņu, tāpat kā dažādas citas pamata saslimšanas, kuru dēļ var rasties sekundāra caureja.

 

Kā stress ietekmē vēdera izeju?

Paaugstināta stresa, šoka vai pat pārsteiguma gadījumā asinīs palielinās stresa hormoni – adrenalīns un kortizols, kas veicina kuņģa zarnu trakta aktivitāti. Rezultātā tievajā zarnā palielinās šķidruma izdale, taču resnā zarna to visu nespēj uzsūkt, un rodas šķidrāka vai mīkstāka un biežāka vēdera izeja. 

Tas arī ir skaidrojums tam, kamdēļ daļai cilvēku pirms gaidāmā eksāmena, lidojuma, uzstāšanās vai citām stresu radošām situācijām ir problēmas ar vēdera izeju, un visbiežāk jāpiedzīvo vēdergraizes un caureja, ko šādos gadījumos dēvē par tā sauktā kairinātā zarnu sindroma caureju. 

 

Vai caureja ir bīstama?

Vienā vārdā – jā, caureja var radīt ļoti nopietnas un pat neatgriezeniskas sekas. Un īpaši, ja tai pievienojas arī vemšana, kuras dēļ cilvēks nespēj dzert. 

Akūtas caurejas laikā cilvēks zaudē daudz šķidruma un sāļu, kas var izraisīt organisma atūdeņošanos, kas savukārt maina asins plūsmu, traucējot skābekļa padevi un tādējādi radot nopietnus iekšējo orgānu bojājumus. “Ja cilvēks nevar padzerties vai, piemēram, bērns atsakās to darīt, tad noteikti jāmeklē mediķu palīdzība un jāliek intravenozā sistēma, lai ievadītu šķidrumu un organismā atjaunotu gan ūdens līmeni, gan elektrolītu, minerālu, sāļu, cukuru un citu mikroelementu līmeni,” skaidro Hosams Abu Meri. 

 

Reklāma
Reklāma


Ko darīt? 

  • Jāizdzer vismaz 2,5–3 litrus ūdens dienā, vislabāk negāzētu minerālūdeni, kas satur dažādus organismam nepieciešamus mikroelementus.
  • Aptiekās nopērkams sabalansēts glikozes un sāļu pulveris paciņās, ko atšķaida uz litru ūdens un dienas laikā izdzer. Tas palīdz ātrāk atgūt sāļu līdzsvaru.
  • Tāpat aptiekās nopērkami smektīti (diosmektīts) , kas ir māla minerālu grupas preparāti un pārklāj kuņģa zarnu trakta gļotādu, tādējādi mazinot toksīnu negatīvo ietekmi. Citiem vārdiem sakot, ir kā saudzējoša sedziņa mūsu kuņģa un zarnu trakta gļotādām laikā, kad tur plosās iebrucēji. 
  • Un trešais palīgs šādos gadījumos ir probiotikas, kas palīdz atjaunot labo baktēriju līdzsvaru organismā. 

 

Svarīgi!

Ja caureja ir ar asiņu piejaukumu, tas pavisam droši liecina, ka pie vainas ir bakteriāla infekcija vai kāds cits nopietnāks iemesls – resnas zarnas problēmas, iekaisīgas zarnu slimības, veidojumi utt. Lai uzveiktu bakteriālu infekciju, talkā jāņem antibiotikas, savukārt pārējos gadījumos būs vēl specifiskāka ārstēšana, tāpēc sazinies ar savu ārstu, lai kopīgi risinātu problēmu.

Bez ārsta ziņas nelieto pretcaurejas medikamentus!

 

Vēl 3 lietas, kas noteikti jāzina

  1. Lai iespējami sevi vai bērnu pasargātu no caurejas, ievēro personīgo higiēnu – mazgā rokas, augļus, dārzeņus u. tml., nedzer ūdeni no vietas, par kuru nav zināms, cik tīra un droša tā ir utt.
  2. Ja plānots ceļojums uz kādu eksotiskāku zemi, kur vēders varētu piedzīvot pārbaudījumus, ieteicams pirms tam un ceļojuma laikā palietot probiotikas, kas stiprinās kuņģa un zarnu mikrofloru, gan samazinot risku iegūt caureju, gan arī padarot situāciju vieglāku, ja tomēr kādas problēmas gadās. 
  3. Dodoties kādos pārbraucienos, savā līdzņemamajā aptieciņā atceries ielikt arī smektītu grupas preparātus. Diosmektīts palielina zarnu gļotādas viskozitāti un tam ir caureju apturoša iedarbība.

 

SCA-LV-000102
Raksts tapis sadarbībā ar Ipsen pharma

Saistītie raksti