Kā zināt, vai tev nav cukura diabēts?

Cukura diabēta slimnieku skaits Latvijā ir gandrīz tikpat liels, cik iedzīvotāju ir Liepājā. Latvijas veselības aprūpes gada grāmatā apkopotā informācija par 2012.gadu liecina, ka cukura diabēta slimnieku skaits Latvijā sasniedzis 79 122 cilvēkus. Kā zināt, vai tev nav cukura diabēts? Pirmais solis - zināt, kāds ir normāls cukura līmenis asinīs. Izrādās - vairāk nekā 70% Latvijas iedzīvotāju to nezina.

Precīzu rezultātu par cukura līmeni asinīs jeb glikozes koncentrāciju asinīs var noteikt, veicot asins analīzes tukšā dūšā. Veselam cilvēkam tukšā dūšā cukura līmenis asinīs svārstās no 3,3 - 6 mmol/l.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Precīzu rezultātu par cukura līmeni asinīs jeb glikozes koncentrāciju asinīs var noteikt, veicot asins analīzes tukšā dūšā. Veselam cilvēkam tukšā dūšā cukura līmenis asinīs svārstās no 3,3 - 6 mmol/l.

 

"Normāls cukura līmenis asinīs ir no 3,3 - 6 mmol/l," skaidro endokrinoloģe Kristīne Ducena. "Paaugstināts cukura līmenis norāda uz glikozes vielmaiņas traucējumiem. Tas bojā gan mazos, gan lielos asinsvadus, kas savukārt palielina akluma, sirds slimību, nervu bojājumu un nieru mazspējas risku. Pazemināts cukura līmenis visbiežāk raksturīgs cukura diabēta pacientiem, to parasti izraisa medikamentu, uztura vai fizisko aktivitāšu disbalanss. Pazemināta cukura gadījumos visvairāk cieš smadzenes, jo tām cukurs ir vienīgais enerģijas avots," daktere uzsver nepieciešamību zināt cukura līmeni asinīs.

 

Precīzu rezultātu par cukura līmeni asinīs jeb glikozes koncentrāciju asinīs var noteikt, veicot asins analīzes tukšā dūšā. Pirms asins analīžu veikšanas nedrīkst ēst pēdējās 8 stundas. Asins analīzēs rādījums - glikoze plazmā - norāda uz cukura līmeni asinīs.

 

Veselam cilvēkam tukšā dūšā cukura līmenis asinīs svārstās no 3,3 - 6 mmol/l. Cilvēkam, kuram ir diagnosticēts cukura diabēts (saņemot terapiju), normāls cukura līmenis ir no 6,1 - 6,9 mmol/l. Ja cukura līmenis ir augstāks par 7 mmol/l, tas norāda uz neārstētu vai slikti kontrolētu slimību, savukārt ja cukura līmenis ir zemāks (3,3 - 3,9 mmol/l), tas norāda uz pazeminātu cukura līmeni jeb hipoglikēmiju.

 

"Cukura diabēts pieaug zemēs ar strauju civilizācijas attīstību, kuras galvenie trūkumi, diemžēl, ir mazkustība un aptaukošanās. Ja cilvēks ēd pārmērīgi un nepareizi un uzņemto enerģiju nepatērē, pieaug svars un līdz ar to arī cukura diabēta risks. Ļoti svarīgu lomu ieņem arī pāmantotība - cukura diabēts pirmās pakāpes radiniekiem arī nozīmīgi palielina tā attīstības iespēju,” komentē ārste K.Ducena. "Īpaša uzmanība jāpievērš cilvēkiem ar lieko svaru, īpaši gadījumos, kad tauki nogulsnējas uz vēdera priekšējās sienas jeb attīstās tā sauktā ābola tipa aptaukošanās, kas palielina 2. tipa cukura diabēta un sirds asinsvadu slimību risku. Šajā gadījumā ir ļoti svarīgi samazināt lieko svaru".

 

Ja parādās arī slāpes un urinācija naktīs, noteikti jāpārbauda cukura līmenis asinīs. Jāuztraucas arī gadījumos, ja šie simptomi kombinējās arī ar strauju svara zudumu, kas raksturīgi 1. tipa jeb insulīna atkarīga cukura diabēta attīstībai.”

 

Mūsdienās cukura diabētu vēl nevar izārstēt, bet to var labi ārstēt, normalizējot un uzturot normālu cukura līmeni asinīs. Tas ļauj izvairīties no diabēta sarežģījumiem un saglabāt pacientam normālu pašsajūtu un labu dzīves kvalitāti.

Reklāma
Reklāma

 

Viena no problēmām, ar kuru bieži saskaras cukura diabēta pacienti, ir hipoglikēmija jeb pazemināts cukura līmenis asinīs. Hipoglikēmijas cēloņi var būt nepietiekams ogļhidrātu daudzums uzturā, izlaista ēdienreize, pārāk liela un ilgstoša fiziskā slodze, pārāk liela insulīna vai glikozes līmeni pazeminošo zāļu deva.

 

Jautājumu un atbilžu portāls par veselību www.MSDpacientiem.lv veica īpašu aptauju, kurā uzdeva arī jautājumu, vai cilvēki zina, kas ir hipoglikēmija. Diemžēl, vairāk nekā puse 65% aptaujāto to nezina.

 

K.Ducena uzsver, ka hipoglikēmijas pazīmes un simptomi būtu jāzina gan cukura diabēta pacientiem, gan arī līdzcilvēkiem.

 

"Ir svarīgi apzināties hipoglikēmijas sekas. Piemēram, vecāka gadagājuma pacientiem hipoglikēmijas brīdī paaugstinās arī sirds ritma traucējumu risks, kritiena iespēja ar kaulu lūzuma risku, jo nereti vecumā ir attīstījusies osteoporoze. Līdzcilvēkiem svarīgi ir atpazīt pirmos hipoglikēmijas simptomus, lai varētu sniegt adekvātu palīdzību, jo hipoglikēmijas parasti attīstās samērā strauji. Tipiski pirmie simptomi ir pēkšņa svīšana, roku trīce, sirdsklauves, bālums, nervozitāte, bada sajūta. Ja nenovērš pirmos simptomus un cukurs pazeminās vēl vairāk, attīstās simptomi, ko rada cukura trūkums smadzenēm - neskaidra runa, grīļīga gaita, tad krampji un hipoglikēmiskā koma. Jo ilgāk cilvēks atrodas komā, jo vairāk cieš smadzenes. Jāatzīmē, ka pacienti ar ilgi noritošu un slikti kompensētu diabētu, kuriem ir bijušas biežas komas, vairs nejūt pirmos hipoglikēmijas simptomus, kas ir ļoti bīstami,” informē endokrinoloģe.

 

14. novembris ir Pasaules diabēta diena. Latvijas veselības aprūpes gada grāmatā apkopotā informācija par 2012.gadu liecina, ka pagājušajā gadā uzskaitē uzņemti 6837 jauni cukura diabēta pacienti. Visvairāk cukura diabēts skar cilvēkus pēc 50 gadu vecuma, īpaši vecumā no 60 līdz 69 gadiem, tomēr šī slimība var skart arī jaunos un šķietami veselīgos ļaudis. Plašāk par cukura diabētu un hipoglikēmiju var lasīt www.MSDpacientiem.lv.

 

Raksts tapis sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju "Divi gani".