Nejoko ar muguras sāpēm!

Ar muguras sāpēm nedrīkst jokot, tomēr lielākā daļa cilvēku pret muguras veselību izturas visai nevērīgi. Mediķi, pētot statistikas datus, izdarījuši secinājumus, ka 70-80 procentiem cilvēku kādreiz dzīvē ir bijušas muguras sāpes, un lielākā daļā gadījumu ārstu palīdzība meklēta tikai pēc ilgāka laika.

Pastaigas vai braukšana ar velosipēdu ir uzskatāmi par viegliem muguras vingrojumiem, kurus ieteicams ietvert ikdienas plānos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pastaigas vai braukšana ar velosipēdu ir uzskatāmi par viegliem muguras vingrojumiem, kurus ieteicams ietvert ikdienas plānos.

Mugura var iesāpēties visdažādākajos brīžos – strauji pieliecoties, darot kādu fizisku darbu, pat neveikli pieceļoties no gultas. Pirmajā mirklī tas var šķist sīkums, bet patiesība tas ir signāls, ka ar muguru kaut kas nav līdz galam kārtībā. Jāatceras, ka mugura ir viens no sarežģītākajiem mūsu ķermeņa mehānismiem, kas sastāv no starpskriemeļu locītavām un diskiem, muskuļiem, nerviem, saitēm, kā arī asinsvadiem, tāpēc par to ir arī pienācīgi jārūpējas ikvienam. Nav noslēpums, ka no muguras sāpēm cieš gan fiziska darba strādnieki, gan biroju darbinieki, gan frizieri, pārdevēji un šoferi. Katrai grupai atšķiras sāpju iemesli, bet profilakse ir līdzīga.

Galvenie iemesli
Fiziskas slodzes trūkums.
Muguras muskuļu atrofēšanās nodara vienu no lielākajiem kaitējumiem muguras veselībai. Piemēram, jostas vietā esošie muskuļi, cilvēkam daudzas stundas sēžot, vispār netiek nodarbināti, līdz ar to mugura kļūs nespējīga pati sevi noturēt. Tas padara muguru vairāk uzņēmīgu pret bojājumiem un traumām tad, kad ir pārslogota kāda muguras daļa. Lai noturētu muguras muskuļu stāvokli labā līmenī, nav obligāti jādodas uz īpašām sporta zālēm. Daudzus noderīgus vingrinājumus var veikt dienas garumā. No rīta, pirms celies no gultas, veic dažus vienkāršus vingrojumus ar kājām un rokām, tad pagriezies uz vēdera, atspiedies uz rokām, nostājies uz ceļiem, apsēdies uz papēžiem un maksimāli pastiepies ar rokām uz priekšu, uztaisi kūkumu, līdzīgi, kā to dara kaķi, lēni izstaipies. Arī dienas gaitā atrodi iespēju veikt dažādus izstaipīšanās vingrinājumus. Pastaigas vai braukšana ar velosipēdu ir uzskatāmi par viegliem muguras vingrojumiem, kurus ieteicams ietvert ikdienas plānos. Peldēšana ir ļoti ieteicama muguras problēmu ārstēšanai, tāpēc, ka tā stiprina muskuļus un ar ūdens palīdzību atbalsta visu ķermeni.

Ne tikai muguras veselībai, bet visam ķermenim kopumā par labu nāks dažādās sporta spēles, piemēram, futbols, volejbols, teniss.

Fiziska pārslodze un nepareizs atsevišķu muskuļu grupu noslogojums. Daudzi cilvēki ikdienā nepietiekamā daudzumā noslogo muguras muskuļus, bet tad kādā brīdī gadās nepieciešamība veikt fiziski smagus darbus, piemēram,  jāuzrok dārzs, jāpārvācas uz jaunu dzīvesvietu vai ilgstoši jālasa zemenes. Šo un līdzīgu darbu rezultātā atsevišķām muskuļu grupām rodas ļoti liela pārslodze. Tāpēc par muguras muskuļu nostiprināšanu jādomā laikus. Kad esi nolēmis veikt kādus vingrinājumus, noteikti jāuzmanās, lai fiziskā slodze tiktu kāpināta pamazām. Ja nolem nodarboties ar dinamisku slodzi, ieteicama ir peldēšana, velo braukšana. Sporta zālē ieteicams izvēlēties velo trenažieri un trenažieri, kas imitē slēpošanu. Ne tikai muguras veselībai, bet visam ķermenim kopumā par labu nāks dažādās sporta spēles, piemēram, futbols, volejbols, teniss. Ja izvēle tiek izdarīta par labu skriešanai, ieteicams izvairīties no skriešanas pa cietu virsmu, tāpat uzmanība jāpievērš skriešanas apavu izvēlei.

Ilgstošs sēdošs/stāvošs darbs un sakumpusi poza, sēžot krēslā vai braucot pie mašīnas stūres. Birojos strādājošajiem muguras veselības problēmas ir tikpat lielas kā cilvēkiem, kas strādā fiziski smagus darbus. Ilgas stundas pie datora un neērtās pozas var radīt nopietnas muguras, kakla, plecu un roku sāpes, kas var kļūt hroniskas, ja vien cilvēki nemaina paradumus. Strādājot pie galda, svarīgi piemeklēt tādu biroja krēslu, kas stingri balsta muguras jostas daļu. Var izmantot arī speciālu balstu, ko novieto starp krēsla atzveltni un jostas vietu. Šāds balsts aizpildīs jostas daļas izliekumu, ļaujot mugurkaulam nesaspringt. Neatkarīgi no tā, cik daudz darba jāpaveic, atrodi iespēju ik pēc pusstundas piecelties, pastaigāt un izstaipīties. Kad sēdi, pievērs uzmanību, lai netiek noliekta ne galva, ne ķermeņa augšdaļa. Braucot pie stūres, raugies, lai galvas atbalsts būtu noregulēts atbilstoši augumam. Ja darba specifika prasa ilgstošu stāvēšanu, katrā iespējamā brīdī staigā uz vietas, kusties, maini  svaru no vienas kājas uz otru. Ieplāno brīžus, kad vari izstaipīties. Ja strādājiet stāvus, parūpējies, lai visu laiku nevajadzētu zemu pieliekties vai ilgstoši atrasties sakumpušā stāvoklī.

Ir pārliecinoši pieradīts, ka lielās devās B1, B6 un B12 vitamīniem piemīt sāpju mazinošs efekts, līdz ar to šo vitamīnu vitamīnu izmantošana terapijā ļauj samazināt pretsāpju un pretiekaisuma medikamentu devas.

Traumas un izmaiņas mugurkaula skriemeļos, to saitēs un muskuļos. Pareiza ķermeņa pozīcija un kustības ir saistītas ar muskuļu stāvokli. Normāls muskuļu stāvoklis ir svarīgs, jo muskuļu sasprindzinājums ir tas, kas iztaisno ķermeni un notur to taisnu un saglabā veselu muguru. Ja notiek kādas izmaiņas, mugurkaula deformācija, var parādīties sāpes, kas var pāriet hroniskās muguras sāpēs un saasināties, kaut ko ceļot. Ja ir gadījies satraumēt muguru, vēlams to atrādīt ārstam, jo dažkārt kāds līdz galam nesadziedēts sīkums var pāraugt hroniskā vainā, ko labot varēs vairs tikai ar nopietnu medicīnisku manipulāciju iejaukšanos.

Palielināts ķermeņa svars. Sēdoša dzīvesveida dēļ var pieaugt ķermeņa svars, atstāj ļoti nelabvēlīgu iespaidu ne tikai uz sirds un asinsvadu veselību, bet arī rada papildus slodzi mugurai. Lieko kilogramu zaudēšana mugurai nāks tikai par labu, tomēr tas jādara saprātīgi, ievērojot sabalansētu diētu, nevis izmēģinot kādu no radikālajām diētām. Mugurai īpaši ieteicama ir joga, pilates un peldēšana. Tāpat, konsultējoties ar fizioterapijas speciālistu, var atrast piemērotu vingrinājumu programmu.

Locītavu problēmas. Mugurkaula kustības ir iespējamas, pieteicoties locītavām starp skriemeļiem, kuras sastāv no 2 kaula šķautnēm. Ja tās kādu iemeslu dēļ tiek bojātas, tad locītavu virsmas rīvējas viena pret otru un izraisa stipras muguras sāpes. Šo stāvokli sauc par osteoartrītu. Lai arī tā klasiski skaitās novecošanas problēma, tā tomēr skar mūs visus. Jo labāk rūpēsimies par muguru dzīves laikā, jo labāk jutīsimies, sagaidot pensijas vecumu.

Muguras sāpju ārstēšana
Bieži vien pilnībā izārstēt muguras sāpes neizdodas, taču ar pareiza dzīvesveida un zāļu terapijas palīdzību akūtu sāpju periodus var padarīt pēc iespējas retākus. Muguras sāpju ārstēšanas taktika ir atkarīga no to cēloņa. Pareizo ārstēšanas taktiku var ieteikt tikai ārsts. Svarīgi atcerēties, ka ārstēšanas pasākumu rezultāti neparādās uzreiz, tāpēc jābūt pacietīgam. Mūsdienās muguras sāpju ārstēšanai, ko izraisa kaulu audu vai šūnu izmaiņas, rekomendē izmantot dažādus līdzekļus, kas veicina skrimšļaudu galveno sastāvdaļu izstrādi, tādejādi palēninot skrimšļaudu sabrukšanu.
Muguras sāpes nereti tiek mazinātas ar masāžas palīdzību, bet ar to jāuzmanās gadījumā, ja muguras sāpes jau ir kļuvušas par dzīves realitāti. Nopietnos gadījumos masāžas var nozīmēt tikai ārsts pēc izmeklēšanas rezultātu izvērtēšanas, kas parāda mugurkaula un tā apkārtējo audu stāvokli. Pareizi veikta masāža ļauj koriģēt daudzas vainas, piemēram, muskuļu saspringumu, locītavu mežģījumu, un bieži vien ātri un efektīvi likvidēt muguras sāpes.
Muguras sāpju ārstēšanas terapija būs daudz efektīvāka, ja paralēli citām medicīniskajām manipulācijām lietosi B grupas vitamīnus, kas nepieciešami normālai vielmaiņai nervu šūnās. Ir pārliecinoši pieradīts, ka lielās devās B1, B6 un B12 vitamīniem piemīt sāpju mazinošs efekts, līdz ar to šo vitamīnu vitamīnu izmantošana terapijā ļauj samazināt pretsāpju un pretiekaisuma medikamentu devas. Tomēr jebkurā gadījumā ir jāatceras, ka pareiza smagumu celšana un veselīgs dzīves veids, palīdzēs saglabāt veselu muguru un novērst muguras sāpes.
 


Reklāma
Reklāma

 

 

Raksta publicēšanu atbalsta Neuromultivit®
Ciet no nervu iekaisumiem un sāpēm? Nomocījušas sāpes mugurā? Diskomforts kakla vai jostas daļā neļauj brīvi kustēties? Ārstē sāpes ar Neuromultivit® B grupas vitamīniem. Tas ir sabalansēts un efektīvs B vitamīnu komplekss, izstrādāts cīņai pret muguras sāpēm.
Stiprini nervus un uzveic muguras sāpes ar Neuromultivit®!
Bezrecepšu medikaments.
Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu!

 

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga

veselībai!