Vai aknu steatoze ir tikai alkoholiķu slimība?

Aknas tiek dēvētas arī par cilvēka organisma laboratoriju. Tās padara nekaitīgas dažādas asinīs cirkulējošas kaitīgas vielas. Taču nereti mēs nesaudzējam šo orgānu, kurš glābj organismu no piesārņojuma, un saslimstam ar dažādām aknu slimībām. Lai pasargātu sevi no tām, jāzina, kas un kā šajā orgānā notiek un ko var darīt, lai tas darbotos nevainojami.

Par aknu veselību vairāk var uzzināt www.veselasaknas.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Par aknu veselību vairāk var uzzināt www.veselasaknas.lv.

Kas ir aknu steatoze jeb taukainās aknas?
Aknu steatoze ir tauku izgulsnēšanās aknu audos, pie tam šī slimība ir atgriezeniska. Tauki izgulsnējas aknu struktūrā visbiežāk, ja ir traucēta vielmaiņa. Nereti topatiešām izraisa sistemātiska alkohola lietošana. Šīs patoloģijas attīstībai nepieciešama regulāra, gadiem ilga alkohola lietošana, šeit nav sevišķi būtiska lielu alkohola devu reta lietošana, vai īpaši stipru alkoholisku dzērienu lietošana.
Tomēr iespējama ir arī tā saucamā ne alkohola aknu steatozes attīstība, kad vielmaiņas patoloģiju nosaka nelabvēlīga iedzimtība, sistemātiski nepareizs uzturs, vai arī atsevišķu medikamentu ilgstoša lietošana. Tā kā aknu steatoze ir uzskatāma par vielmaiņas slimību, tad nešaubīgi, arī citas vielmaiņu ietekmējošas slimības kā cukura diabēts, metabolais sindroms vai citas arī var izpausties ar aknu steatozi.


Kādi ir biežākie steatozes iemesli?
Iemesli ir diezgan dažādi, tomēr biežākie ir:
• pārmērīga alkohola lietošana,
• vielmaiņas traucējumi, iespējams, iedzimti vai iegūti (hereditārā hemohromatoze, Vilsona),
• atsevišķi medikamenti (hormonālās kontracepcijas preparāti, nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi u.c.)

Tā kā aknu steatoze ir uzskatāma par vielmaiņas slimību, tad nešaubīgi, arī citas vielmaiņu ietekmējošas slimības kā cukura diabēts, metabolais sindroms vai citas arī var izpausties ar aknu steatozi.

Kā izpaužas aknu steatoze?
Parasti šī patoloģija neizpaužas ar kādiem specifiskiem simptomiem, nerada sūdzības visbiežāk tā ir nejauša atradne, ja cilvēks kāda cita iemesla dēļ veic analīzes, izmeklējumus, vai, konsultējas ar ārstu. Retākos gadījumos aknu steatoze var radīt ēstgribas traucējumus, diskomforta sajūtu vēderā vai smaguma sajūtu labajā paribē. Asas sāpes tai nav raksturīgas.


Kā tiek noteikta aknu steatozes diagnoze?
Aknu steatozes diagnozi uzstāda ārsts, veicot pacientam noteiktus izmeklējumus: asins analīzes, ultrasonoskopisku vēdera orgānu izmeklēšanu, nereti arī aknu biopsiju. Reizēm nepieciešams aknu steatozi diferencēt no citas aknu slimības, piemēram, cirozes, vīrushepatīta, toksiska hepatīta, iedzimtas uzkrāšanās slimības (hereditārā hemohromatoze, Vilsona) vai citas, tad varētu būt vajadzība pēc vēl citiem izmeklējumiem.

Reklāma
Reklāma


Kādas ir aknu steatozes ārstēšanas iespējas?
Šīs slimības ārstēšana ir atkarīga no patoloģijas izteiktības. Biežāk tā ir nemedikamentoza. Ir jāatsakās no alkohola lietošanas, jāsaskaņo diētu ar speciālistu, jāpalielina fizisko slodzi jāsāk sportot, gan, lai samazinātu svaru, gan, lai uzlabotu vielmaiņu. Par medikamentozās terapijas nepieciešamību jālemj ārstam, bet farmakoterapijas iespējas bieži vien ir ierobežotas, tomēr vēlams apsvērt aknu hepatoprotektoru lietošanu (šūnu membrānu stabilizētājus).


Kas var notikt, ja aknu steatozei nepievērš uzmanību?
 Ja aknu steatozi atstāj neievērotu, tā, iespējams var progresēt. Nākamā šīs slimības stadija jau var būt aknu ciroze, kad pacientam parādās ievērojami dzīves kvalitātes ierobežojumi. Šī slimības stadija ir neatgriezeniska, te ļoti ticams, ka būs nepieciešama medikamentoza terapija, iespējams, pacienta dzīvi varēs glābt tikai aknu transplantācija.


Ieskaties: www.veselasaknas.lv