Kāpēc rokas nedrīkst mazgāt karstā ūdenī?

Covid pandēmija apstiprināja to, ko eksperti jau sen zināja, proti, saskaņā ar 2017. gadā veikto pētījumu ir vismaz viena lieta, ko roku mazgātāji dara nepareizi – ūdens temperatūra.
Jo karstāks būs ūdens, kurā mazgā rokas, jo vairāk sev kaitēsi.

FOTO: Shutterstock.com

Jo karstāks būs ūdens, kurā mazgā rokas, jo vairāk sev kaitēsi.

Cilvēki nereti domā, ka ūdens temperatūra iznīcina baktērijas uz rokām, taču tā nav taisnība. Jo karstāks būs ūdens, kurā mazgā rokas, jo vairāk sev kaitēsi. Pārāk karsts ūdens baktērijas nenogalinās, taču negatīvi ietekmēs roku ādu, pakļaujot to tieši lielākai mikrobu un baktēriju iedarbībai. 

 

"Ūdens darbojas kā fizikāls tīrīšanas līdzeklis un nomazgā baktērijas un mikrobus no rokām. Nav pierādījumu, ka ūdens temperatūrai ir kāds sakars ar roku mazgāšanas antimikrobiālajām īpašībām, taču viens ir skaidrs – ūdens nedrīkst būt pārāk karsts,” secinājis Dr. Reimonds Pontzers – infekciju profilakses direktors no Pitsburgas. 

 

Lai veiktu pētījumu, kas publicēts žurnālā „Journal of Food Protection” 2017. gada jūnija numurā, pētnieki lika 20 cilvēkiem mazgāt rokas dažādos apstākļos, tostarp izmantojot vēsu un siltu ūdeni, putojot piecas, 10, 20 vai 40 sekundes, lietojot antibakteriālas vai parastas ziepes un lietojot dažādu ziepju daudzumu. Pētnieki pirms mazgāšanas uz katras personas rokām uzlika nevirulentu E. coli celmu, lai novērtētu, kā šīs metodes darbojas.

 

Visiem slinkajiem roku mazgātājiem, ar piecu sekunžu putošanu nepietiek, lai noņemtu baktērijas. Taču pētnieki konstatēja, ka starp 10, 20 vai 40 sekunžu putošanu ir neliela atšķirība.

Reklāma
Reklāma

Ziepes ir svarīgas, bet lielāks ziepju daudzums nesamazina baktēriju daudzumu uz rokām.

 

Kā tad pareizi mazgāt rokas?

Dari to vismaz 20 sekundes remdenā ūdens temperatūrā. Ūdens lielāko daļu baktēriju nenomazgās, tāpēc jāņem talkā ziepes. Pētījumi gan apliecina, ka nav nekādas atšķirības, vai izmantosi parastas vai antibakteriālas ziepes. Pēdējās mikrobus nenoņems labāk. 

 

Roku slaucīšanai izmanto vienreizlietojamos papīra dvieļus. Pēc kārtīgas roku nosusināšanas izmanto mitrinošu roku krēmu. Pārlieku karrsts ūdens roku ādu kairinās un sausinās, līdz ar to tās kalpos par lielisku vietu baktēriju attīstībai.

Saistītie raksti