Palīgā, mati atkal taukaini!

Noteikti dzirdētas kādas draudzeņu sarunas par to, ka viena var aizmirst par matu mazgāšanu veselu nedēļu, turpretī citai šim nolūkam jāieplāno laiks katru rītu. Ar ko skaidrojams tik krasi atšķirīgais matu taukošanās ātrums un vai var ko darīt lietas labā, lai to pagarinātu, stāsta Veselības centru apvienības dermatologs Artūrs Kaļva.
Iemesli, kāpēc vienam mati taukojas ātri, citam ne, var būt dažādi.

FOTO: Shutterstock.com

Iemesli, kāpēc vienam mati taukojas ātri, citam ne, var būt dažādi.

“Matu taukošanās pēc būtības nav nekas slikts,” saka speciālists un paskaidro, ka tā ir organisma norma, kas aizsargā skalpa ādu un mata stiebru no ārējiem kairinātājiem. “Tas ir neizbēgami,” viņš piebilst, “tomēr dažiem cilvēkiem matu taukošanās ir pastiprināta un rada diskomfortu, turklāt var arī liecināt par kādu organisma funkcijas traucējumu.”


Kāpēc vienam taukojas ātri, citam ne?

Iemesli var būt dažādi.

 

Hormonālās izmaiņas

Tauku dziedzeri tiek kontrolēti ar hormonu palīdzību, tāpēc, ja rodas kādas problēmas to darbībā, tas var izraisīt pastiprinātu svīšanu. 

Problēma biežāk novērojama pusaudžu vecumā, kad matu taukošanās patiesībā ir norma, jo notiek dzimumhormonu aktivācija un organisms cenšas pielāgoties šīm izmaiņām. Taču taukošanās var pastiprināties arī pirms menstruācijām, saņemot hormonālu terapiju, grūtniecības laikā, kādu saslimšanu gadījumos utt.

 

Stress 

Arī tas ir viens no matu taukošanās iemesliem. Stresa apstākļos mēs vairāk svīstam un pastiprinās tauku dziedzeru darbība.

 

Ģenētika

Dažiem cilvēkiem jau ģenētiski noteikts, ka mati taukosies vairāk, kas visbiežāk saistīts ar pastiprinātu dziedzeru darbību. Vai gluži pretēji – mati un āda ir sausi, jo ģenētiski tiek predisponēts, ka dziedzeri strādā mazāk.

 

Laikapstākļi

Arī tas ir viens no iemesliem, kamdēļ mati var taukoties ātrāk. Īpaši apkures sezonā, kad gaiss mājās ir sauss, un, ejot ārā, veidojas temperatūras atšķirības, kā rezultātā organisms sevi pasargā. Tas var rezultēties ar matu taukošanos. 
 

Pretēji pieņemtajam uzskatam, cepures valkāšana pati par sevi neveicina matu taukošanos, tomēr, ja tā ir stingra, tad mati piespiežas ciešāk cits citam un ātrāk sataukojas. Tas pats notiek paaugstināta mitruma apstākļos.


Kā matu taukošanos ietekmē: 

 

  • uzturs!

Kā zināms, mūsu ikdienas uzturam ir liela loma tam, kā jūtamies, cik veseli esam un arī kāda būs mūsu āda, mati utt. Uzņemts pietiekams ūdens daudzums, sabalansēts uzturs, pietiekams olbaltumvielu daudzums, B6 vitamīns, A vitamīns un cinks var pozitīvi ietekmēt matu veselību un normalizēt tauku dziedzeru darbību.

Reklāma
Reklāma

Nav pietiekami daudz pētījumu, kas apstiprina noteiktu produktu grupas saistību ar matu taukošanos, tomēr 

 

daļa pētījumu liecina, ka sebuma izdali var pastiprināt piena (galvenokārt, vājpiena) produkti un produkti ar augstu glikēmisko indeksu.

 

  • matu mazgāšanas biežums!

Jā, lai cik dīvaini tas būtu, bet matus var pārmazgāt. Pārāk bieža matu mazgāšana var dot signālu ķermenim, ka tam jāražo vairāk sebuma jeb tauku, jo skalpa āda kļūst sausa. Tad sanāk tāds apburtais loks – jo vairāk mazgājam, jo vairāk sūtām signālus. Tomēr, ja matus mazgā pārāk reti, īpaši cilvēki, kam tie pastiprināti taukojas, tad ir skaidrs, ka liekais sebums netiek nomazgāts. Svarīgi atrast savu balansu un sakārtot pārējos faktorus – veselība, dzīvesveids un pareiza matu kopšana.

 

  • ķermeņa svars!

Svarīgi saprast kas ir cēlonis palielinātajam ķermeņa masas indeksam. Bieži problēmas pamatā ir citas slimības, piemēram, endokrinoloģiskas saslimšanas, kas var rezultēties ar pastiprinātu svīšanu un arī matu taukošanos.

 

  • izvēlētie matu kopšanas līdzekļi!

Ir ļoti svarīgi piemeklēt pareizus, visbiežāk aptiekās vai speciālos veikalos iegādājamus līdzekļus atbilstoši matu tipam. Ja matu kopšanas līdzekļi būs nepareizi, tie var ne tikai nepalīdzēt risināt problēmu, bet pat pretēji – veicināt matu taukošanos.

 

Starp citu, kaismīga matu fēnošana vai to veidošana karsējot sausina galvas ādu, un var iedarboties tās dabiskā aizsargreakcija – pastiprināta tauku izdale, kas veicina matu taukošanos.

 

 

Vai gaiši mati tiešām taukojas ātrāk?

“Iespējams, tā patiešām ir, un tas varētu būt saistīts ar to, ka cilvēkiem ar gaišiem matiem tie ir smalkāki,” saka dermatologs Artūrs Kaļva. 

Viņš paskaidro, ka smalku jeb plānāku matu patiesībā ir vairāk uz vienu kvadrātcentimetru un katram šim matam ir pievienots savs tauku dziedzeris, kas ražo sebumu.

 

Cilvēkam taukaina sejas āda, vai tāda būs arī galvas āda un tāpēc mati taukosies ātrāk?

Ārsts norāda: “Uz šo jautājumu nevar viennozīmīgi atbildēt. Ja tas ir pusaudzis, kuram pastiprināti izdalās dzimumhormoni, visdrīzāk būs pastiprināta taukošanās gan sejas ādā, kas rezultēsies ar pinnēm jeb akni, gan ātri taukosies mati. Ja tie ir vides faktori, laikapstākļi vai galvas ādas nepareiza kopšana, tas viss var sausināt galvas ādu un veicināt pastiprinātu matu taukošanos.”  

Saistītie raksti