Ko darīt, ja saules ietekmē uz sejas veidojas pigmentācijas plankumi?

Kolīdz parādās pirmie saules stari, uz sejas parādās arī pigmentācijas plankumi, kas ziemā bija pabalējuši. Kosmētiskais defekts ir tik traucējošs! Vai to iespējams novērst, skaidro "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, "Veselības centra 4" dermatoloģe Viktorija Rogova un "BENU Aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Saulainā laikā vairāk saskaramies ar pigmenta plankumu parādīšanos uz ādas, kā arī ādas tonis mēdz kļūt nevienmērīgāks.

FOTO: Shutterstock.com

Saulainā laikā vairāk saskaramies ar pigmenta plankumu parādīšanos uz ādas, kā arī ādas tonis mēdz kļūt nevienmērīgāks.

Kādēļ pigmenta plankumi veidojas?

Pigmenta plankumi parādās uz nobriedušākas ādas vietās, kur tā tiek pakļauta tiešiem saules stariem. Visbiežāk – uz sejas, dekoltē zonā, rokām, pleciem, stāsta V. Rogova. Tās nav vienas sauļošanās reizes sekas, bet daudzu gadu laikā uzkrātais saules bojājums.

Pigmentācijas plankumu parādīšanos var ietekmēt arī iedzimtība. Pastāv dažādi ādas fototipi – atkarībā no pigmenta daudzuma ādā, cilvēkam ir nosliece uz dažāda veida pigmentu veidošanos. 

Pigmentācijas traucējumi ir raksturīgi gan cilvēkiem ar gaišāku, gan ar tumšāku ādu, taču veids, kā tie rodas, ir citāds, tāpat atšķiras arī ārstēšana. Tādēļ ir vērts pavērot savus vecākus – ja viņiem ir izteikti pigmentācijas plankumi, tā var būt pazīme, ka arī pašam ir lielāks pigmentācijas risks.

Hiperpigmentāciju var pastiprināt arī lietotie medikamenti, piemēram:

  • antibiotikas, 
  • pretmalārijas līdzekļi, 
  • imūnsupresanti, 
  • hormonālie līdzekļi, 
  • sirds saslimšanu ārstēšanai izmantotie medikamenti, 
  • nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi. 

Tāpat to var izraisīt arī ārstniecības augi, tajā skaitā – asinszāle, ko plaši izmanto kā dabīgo antidepresantu, un pētersīļu saknes ekstrakts, kas ir bezrecepšu uroloģisko līdzekļu sastāvā.  

 

Kā izvairīties no plankumu veidošanās?

Vissvarīgākais cīņā ar pigmenta plankumiem ir profilakse: 

  • apzinīga saules aizsargkrēmu lietošana, 
  • nosedzoša apģērba valkāšana, 
  • saulesbrilles, 
  • cepure, 
  • izvairīšanās no tiešiem saules stariem. 

Lai spētu efektīvāk aizsargāt savu ādu no saules iedarbības, ir vērtīgi izprast galvenos faktus par ultravioletajiem (UV) stariem. UV starojumu iedala trīs veidos – UVA, UVB un UVC.

Ja ādai ir nosliece uz pigmentāciju, ieteicams izvēlēties saules aizsargkrēmus ar fizikālo barjeru (cinka vai titāna oksīdu, vēlams – ar toni), lai aizsargātu ādu ne vien no UVB, bet arī UVA starojuma, kā arī redzamās dienas gaismas. 

Saules aizsargkrēms jāuzklāj ādai 15–30 minūtes pirms atrašanās saulē, turklāt to nepieciešams uzklāt atkārtoti ik pēc divām stundām, kā arī pēc pastiprinātas svīšanas un peldēšanās, papildina I. Priedniece. 

Zināšanai

Reklāma
Reklāma

Ņemot vērā UVA staru dziļo iedarbību, ir svarīgi apzināties, ka UVA stari tiek cauri stiklam, tādējādi šo starojumu saņemam arī esot iekštelpās vai braucot ar auto.

 

Ko darīt, ja plankumi jau parādījušies?

Ja pigmentācijas plankumi jau izveidojušies, var lietot kosmētikas līdzekļus, kas palīdz cīnīties ar jau esošiem pigmentācijas plankumiem, kā arī novērst to tālāku attīstību. To sastāvā ir dažādas vielas pigmentācijas mazināšanai. Par piemēru vērts noteikti minēt retinolu un tā dažādās formas. 

Papildus ieteicams lietot antioksidantus, piemēram, C vitamīnu, kas kombinācijā ar saules aizsargkrēmu no rītiem pastiprina tā darbību. 

Šajos gadījumos rezultāts ir lēns – pigmentācijas mazināšanos iespējams redzēt tikai pēc vairāku mēnešu rūpīga ikdienas darba, brīdina dermatoloģe. 

Ja šāds progress liekas pārāk lēns, iespējams vērsties pie speciālistiem, kuri veic dažādus ķīmiskos pīlingus, lāzerprocedūras, kā arī palīdz piemeklēt pareizu ādas kopšanas plānu, reizēm izrakstot arī recepšu krēmus un iekšķīgi lietojamos preparātus pigmentācijas mazināšanai. 

Ņem vērā!

Ja netiek ievēroti saules profilakses pasākumi, cīņa ar pigmenta plankumiem ir kā cīņa ar vējdzirnavām!

 

Ne tikai estētiska problēma

Saules izraisīti pigmentācijas plankumi pamatā ir estētiska problēma, kas neprasa medicīnisku ārstēšanu. Taču vienlaikus tie norāda, ka dzīves laikā, visticamāk, ir saņemts liels saules starojums. Bet tas savukārt nozīmē, ka ir palielināts ādas vēža attīstības risks, stāsta V. Rogova. 

Tādēļ šos plankumus reizi gadā ir vēlams pārbaudīt pie dermatologa, lai pārliecinātos, vai tie ir tikai saules izraisīti hiperpigmentācijas plankumi vai tomēr tur slēpjas kāda nopietnāka problēma, piemēram, ļaundabīgs un agresīvs ādas audzējs – melanoma. 

Tāpat tumšāki plankumi uz ādas var norādīt arī uz kādām citām problēmām, piemēram, tie var būt saistīti ar cukura diabētu, vairogdziedzera problēmām, dažādiem audzējiem.

Saistītie raksti