Pieprasītāko profesiju TOP 10

Balstoties uz brīvajām vietām darba tirgū, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir izveidojusi pieprasītāko profesiju sarakstu. Pēc NVA datiem, lūk, kādu profesiju pārstāvji patlaban ir pieprasītākie darba tirgū, informē nacionālais ziņu portāls www.kasjauns.lv.

Skolotājs ir viena no pieprasītākajām profesijām mūsu valstī.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Skolotājs ir viena no pieprasītākajām profesijām mūsu valstī.

Pieprasītākās profesijas
1. Atslēdznieki
2. Šuvēji
3. Klientu konsultanti
4. Pavāri
5. Metinātāji
6. Aģenti
7. Skolotāji
8. Intervētāji
9. Pārdošanas speciālisti
10. Tirdzniecības pārstāvji

Top 10 veido galvenokārt speciālisti, kas piesaista savam uzņēmumam klientus, izplata, pārdod preces un pakalpojumus. Šīs profesijas vienmēr ir ļoti pieprasītas darba tirgū, jo tās ir saistītas ar preču, pakalpojumu pirkšanu un pārdošanu, klientu apkalpošanu, un šie klienti, protams, esam mēs visi.

Liels pieprasījums ir pēc atslēdzniekiem un metinātājiem, jo ražošana valstī nav apstājusies un šīs jomas speciālistu ir ļoti maz.
Skolotāju, pavāru un šuvēju profesijas arī ir pieprasītas, jo daudzi šo profesiju pārstāvji maina savu kvalifikāciju, aiziet no darba, dodas peļņā uz ārzemēm, bet jaunieši ne vienmēr vēlas strādāt šādus darbus, tāpēc darba vietas paliek brīvas. Jo vairāk šādu brīvo darba vietu, jo pieprasītāka kļūst profesija darba tirgū.

Par populārajām profesijām
Jauniešu vidū populāras un iecienītas profesijas ir žurnālists, stilists, aktieris u. c., taču realitāte ir pavisam cita. Sociālo un humanitāro zinātņu profesijas ir ļoti populāras jauniešu vidū un pēdējo gadu laikā šādu speciālistu ir “saražots” ļoti daudz. Protams, visiem šādu profesiju pārstāvjiem darba tirgū vietas nepietiek, līdz ar to tās nav pieprasīto profesiju sarakstā.

Pieprasītākās profesijas nākotnē:
1. Loģistikas speciālisti
2. Informācijas tehnoloģiju speciālisti
3. Autovadītāji
4. Projektu vadītāji
5. Inženieri
6. Arhitekti
7. Medicīnas darbinieki
8. Mehāniķi
9. Atslēdznieki
10. Aprūpētāji

Kāpēc tieši šīs profesijas varētu būt perspektīvas nākotnē? Tas skaidrojams ar to, ka pēc pāris gadiem attīstīsies eksporta pakalpojumi, tāpēc būs pieprasījums pēc loģistikas speciālistiem un autovadītājiem.

Tā kā arvien vairāk attīstīsies rūpniecība, perspektīvas paredz vidējā līmeņa speciālistiem, tas ir, mehāniķiem un atslēdzniekiem. Uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, no jauna varētu uzplaukt celtniecība, līdz ar to inženieru un arhitektu profesijas būs ļoti pieprasītas.

Runājot par medicīnas darbiniekiem un aprūpētājiem, šīs profesijas pārstāvji nākotnē būs ļoti vajadzīgi, jo pašlaik šo speciālistu skaits strauji sarūk.

Ņemot vērā jauno tehnoloģiju ātro izplatību, pēc pāris gadiem viena no visperspektīvākajām profesijām noteikti būs informācijas tehnoloģiju speciālists, kas orientējas dažādās informācijas sistēmās un vada tās. Nākotnē pieaugs Eiropas Savienības projektu daudzums, tāpēc būs nepieciešami projektu vadītāji.

Ja vēlies uzzināt sīkāk par kādu profesiju:
www.karjerascentrs.lv
www.nva.lv

Avots:
www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma