Uzmanību, ērces uzdarbojas! Pašas pirmās encefalīta un Laima slimības pazīmes; PLUS rīcības plāns

Tiklīdz gaisa temperatūra ārā vismaz vairākas dienas turas 3–5 grādus virs nulles, varam būt droši, ka ērces ir aktīvas neatkarīgi no gadalaika. Par izplatītākajām ērču izraisītajām slimībām, profilaksi un ārstēšanu stāsta Cēsu klīnikas Bērnu veselības centra vadītāja, pediatre Ilze Dambe.
Ērci vēlams noņemt iespējami drīz, lai mazinātu risku Laima slimībai iekļūt organismā. Ērču encefalīta gadījumā diemžēl tas nepalīdzēs.

FOTO: Shutterstock.com

Ērci vēlams noņemt iespējami drīz, lai mazinātu risku Laima slimībai iekļūt organismā. Ērču encefalīta gadījumā diemžēl tas nepalīdzēs.

Ar ērču izraisītām slimībām risks saslimt ir salīdzinoši liels. Statistika parāda smagos gadījumus, kas ir pierādīti, taču ērču encefalītu var pārslimot dažādi. Var gadīties vieglāka slimības forma, kas netiek diagnosticēta. Vakcinācija ir domāta, lai novērstu tieši smagu saslimšanu. Šobrīd ir labs brīdis, kad aizdomāties un izlemt par labu vakcinācijai, lai pēc tam nav jānožēlo. Taču nav tā, ka vēlāk viss būs nokavēts. Īstais brīdis vienmēr ir tagad.
 

Vecākiem der arī pievērst uzmanību, ka mainījušās vakcinācijas kārtības vadlīnijas. 

 

Pēc vakcinācijas kursa uzsākšanas pirmā revakcinācija ir pēc trim gadiem, bet nākamās – ik pēc 10 gadiem. Līdz šim revakcinācija tika rekomendēta ik pēc 5 gadiem.

 

Ērču izraisītās saslimšanas 

 

Ērču encefalīts 

Tā ir vīrusa infekcija, ko iegūst, kad iekošanās brīdī ērce cilvēka organismā ievada šo vīrusu. Tas sāk darboties un, ja cilvēks nav vakcinēts, var ar ērču encefalītu saslimt smagi.

Pirmajā slimības fāzē 2–4 dienas var būt paaugstināta temperatūra, nogurums, galvassāpes, sāpes muskuļos un locītavās, kā arī slikta dūša un apetītes zudums. Gandrīz kā gripas gadījumā. Šajā laikā vīruss cirkulē asinīs. Pēc tam iestājas asimtomātisks periods, kas ilgst vidēji 8 dienas (bet var būt arī 20), kad slimība neizpaužas ne ar kādām pazīmēm. 

Pēc tam, ja cilvēks neizveseļojas, parādās centrālās nervu sistēmas bojājumi – meningīta vai meningoencefalīta simptomi. Pārslimojot, imunitāte tiek iegūta uz mūžu. 
 

Laima slimība 

Tā ir bakteriāla infekcija. Pierādīts, ka ērcei, lai tā nodotu slimību, ir jābūt kārtīgi piesūkušai un sākušai intensīvu barošanos. Tikai tajā mirklī ērce ievada cilvēkā Borrelia burgdorferi baktērijas. Pēc tam 70 % gadījumu parādās Laima plankums jeb migrējošā eritēma. Tas ir sarkanīgs plankums ar gaišāku vidusdaļu, var būt arī ar tumšāku vidusdaļu ap koduma vietu. Plankums var parādīties arī citā vietā. Ja to pamana, nekavējoties jāvēršas pie ārsta un jāizdzer nozīmēto antibiotiku kursu, turklāt nedrīkst pārtraukt to lietošanu pirms laika. 

Reklāma
Reklāma

Ja tiks taisītas analīzes, ļoti iespējams, antivielas vēl nebūs nosakāmas. Citreiz vecāki jautā, vai nebūtu labāk vienkārši reizi gadā noteikt antivielas. Ja bērnam nav sūdzību un viņš nav slims, tam nav jēgas. Neārstē antivielas, bet bērnu. Protams, ja slimībai ir jau vēlāka stadija un ir simptomi, tad nosaka arī antivielas. 
 

Ja cilvēks ir starp tiem 30 %, kam plankums neparādās, arī bez tā var atpazīt infekcijas pazīmes – galvassāpes, locītavu sāpes un citas. 

 

Viens no biežākajiem Laima slimības simptomiem ir Bella parēze jeb nošļukusi sejas puse. 

 

Maldīgs ir viedoklis, ka Laima slimību var iegūt, ērcei pārrāpojot pāri ādai. Tas nav iespējams! Cilvēki bieži vien nepamana piesūkušos ērci, jo tā var būt ļoti, ļoti maziņa, tā saucamajā nimfas stadijā, tomēr spējīga inficēt. Var nepamanīto ērcīti nokasīt, vai tā pabarojas un pati nokrīt. 

 

Ērci vēlams noņemt iespējami drīz, lai mazinātu risku Laima slimībai iekļūt organismā. Ērču encefalīta gadījumā diemžēl tas nepalīdzēs.

 

 

Kāda ir ārstēšana ērču encefalītam?

Encefalītam nav nekādas specifiskas ārstēšanas, jo tas ir vīruss. Medicīna lielā mērā ir bezspēcīgi ērču encefalīta priekšā. Var tikai atbalstīt organismu, dzert daudz šķidrumu. Ārsti var noteikt medikamentus, kas noņem smadzeņu tūsku. Taču tā ir veselībai un dzīvībai bīstama saslimšana, kas var  izraisīt invaliditāti. Ir bērni, kuriem pēc ērču encefalīta pārslimošanas no jauna jāmācās staigāt, runāt, ēst… 
Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi savakcinēties pret šo vīrusu. Dodoties skrituļot uz skeitparku, mēs taču parūpējamies par ķiveri. 

Saistītie raksti