Vienkāršs tests, ar kura palīdzību noteikt, kurš no orgāniem sabojāsies pirmais

Jaunā pētījumā atklāts, ka ar vienkāršu asins testu var paredzēt, kurš no mūsu orgāniem sabojāsies pirmais. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, kas publicēti žurnālā "Nature", aptuveni katrs piektais vesels pieaugušais, kuram ir 50 gadi vai vairāk, piedzīvo kāda no orgāniem strauju novecošanos.
Pētnieki cer, ka, izmantojot jauno metodi, viņi varēs to novērst un sākt pacientu ārstēšanu, pirms viņi vēl ir saslimuši.

FOTO: Shutterstock.com

Pētnieki cer, ka, izmantojot jauno metodi, viņi varēs to novērst un sākt pacientu ārstēšanu, pirms viņi vēl ir saslimuši.

Saskaņā ar pētnieku grupas rezultātiem paātrināta orgāna novecošanās ir par 15-50 procentiem augstāks mirstības risks turpmāko 15 gadu laikā atkarībā no tā, kurš orgāns ir skarts. Pētnieki cer, ka, izmantojot jauno metodi, viņi varēs to novērst un sākt pacientu ārstēšanu, pirms viņi vēl ir saslimuši.

 

"Mēs varam novērtēt orgāna bioloģisko vecumu šķietami veselam cilvēkam. Tas savukārt ļauj prognozēt ar šo orgānu saistītu slimību risku,” uzsvēra Profesors Tonijs Vīss-Korejs no Stenfordas Medicīnas universitātes, Kalifornijā.

 

“Kad salīdzinājām katra orgāna bioloģisko vecumu katram indivīdam ar tā analogiem lielā cilvēku grupā bez acīmredzamām smagām slimībām, mēs atklājām, ka 18,4 % cilvēku vecumā virs 50 gadiem vismaz viens orgāns noveco ievērojami straujāk nekā vidēji.”

 

Lai iegūtu rezultātus, komanda pētīja dažādu olbaltumvielu līmeni 5678 cilvēku asinīs.

Reklāma
Reklāma

Pēc tam viņi sasaistīja šo olbaltumvielu līmeni ar konkrētiem orgāniem un atzīmēja visas olbaltumvielas, kuru gēni bija četras reizes vairāk aktivizēti vienā orgānā salīdzinājumā ar jebkuru citu orgānu.

 

Izmantojot algoritmu, zinātnieki prognozēja katra orgāna vecumu un salīdzināja šo prognozi ar to reālo vecumu.

Viņi atklāja, ka noteiktās vecuma atšķirības 10 no 11 pētītajiem orgāniem bija būtiski saistītas ar turpmāko nāves risku no visiem cēloņiem 15 gadu novērošanas laikā.

 

Rezultāti arī parādīja, ka cilvēkiem ar paātrinātu sirds novecošanu bija 2,5 reizes lielāks sirds mazspējas risks nekā cilvēkiem ar normāli novecojošu sirdi, un cilvēkiem ar "vecākām" smadzenēm bija 1,8 reizes lielāka iespēja, ka piecu gadu laikā kognitīvās spējas samazināsies, nekā cilvēkiem ar "jaunām" smadzenēm.

Saistītie raksti