Dabas līdzekļi, kas palīdz izvairīties no saslimšanas

Tējas un augi var labi palīdzēt gan profilaksē, gan ārstēšanā, vismaz – slimības sākumā.
Pret slimībām palīdz ne vien medikamenti, bet arī dabas līdzekļi.

FOTO: Shutterstock.com

Pret slimībām palīdz ne vien medikamenti, bet arī dabas līdzekļi.

Plūškoks

Šķiet, nedaudz piemirstais, Eiropā tradicionālais līdzeklis pret saaukstēšanos – plūškoks (Sambucus nigra) – ir atkal iecelts saulītē. Beidzamajā desmitgadē veiktie pētījumi apstiprina, ka plūškoka melnajām ogām piemīt spēja uzlabot imūno funkciju un palielināt citokīnu aktivitāti; tās arī var nodrošināt svarīgu elpceļus aizsargājošu iedarbību, palīdzot izvadīt no plaušām iestrēgušās gļotas. Plūškoka augļu ekstraktam piemīt spēcīga inhibējoša aktivitāte gan pret klīniski nozīmīgiem cilvēka elpceļu baktēriju patogēniem, gan pret A un B tipa gripas vīrusiem.

Lietošana. Plūškoks parasti pieejams sīrupa veidā; augļus un ziedus var lietot arī kā veselīgu tēju.

 

Ķiploks

Aizvien jauni pierādījumu apliecina ķiploka (Allium sativum) pretvīrusu efektivitāti. 2020. gadā publicētā sistēmiskā pārskatā par ķiploka iedarbību secināts, ka ķiplokam un tā aktīvajiem sēra organiskajiem savienojumiem ir nozīmīga pretvīrusu aktivitāte pret dažādiem cilvēku, dzīvnieku un augu patogēniem vīrusiem – tie spēj bloķēt vīrusa iekļūšanu saimniekšūnās un traucēt tā darbību.

Lietošana. Oficiālas devas nav noteiktas, bet lielākā daļa pētījumu apliecina, ka imūnsistēma var iegūt, ja apēd 1–2 svaigas ķiploka daiviņas dienā (ap 4 g). Cepts vai vārīts ķiploks zaudē daudz allicīna. Cita iespēja – lietot ķiploka ekstraktu uztura bagātinātāja formā (2,56–3,6 g dienā).

 

Kurkuma

Kurkumas (Curcuma longa) galvenā bioloģiski aktīvā viela ir kurkumīns. Kurkumas pretvīrusu iedarbība ir ļoti plaša – no herpes un papilomas vīrusiem līdz hepatīta un HIV vīrusiem. Pierādītas arī tās spējas nomākt gripas un augšējo elpceļu vīrusus. Turklāt kurkumai piemīt arī antibakteriālas, pretsēnīšu īpašības un vēl citi ieguvumi veselībai, kas ir plaši pētīti.

Lietošana. Integratīvās medicīnas ārsti brīdina, ka nav vienas kurkumīna devas, kas būtu piemērota visiem, bet pētījumi liecina, ka droša deva ir 500–2000 mg kurkumīna – ja to uzņem ar uztura bagātinātāju vai kurkuma izmantota ēdiena gatavošanā.

 

Ingvers

Svaigs ingvers pārtrauc cilvēka respiratori sincitiālā vīrusa darbību – aplikuma veidošanos uz elpceļu epitēlija –, un tas veiksmīgi bloķē vīrusu piesaistīšanos šūnām, samazinot vīrusa daudzumu par vairāk nekā 70 procentiem. Taču šo efektivitāti uzrādīja tikai tēja, kas pagatavota no svaiga, bet ne kaltēta, ingvera.

Lietošana. Ieteicams lietot svaigu ingvera sakni – 3–4 g dienā, lielāka deva var radīt gremošanas problēmas.

 

Reklāma
Reklāma

Piparmētra

Piparmētras ēteriskā eļļa var palīdzēt pret aukstumpumpām, savukārt piparmētru tēja var atvieglot aizlikta deguna un iesnu simptomus, ko izraisījusi infekcija, saaukstēšanās un alerģija. Mentols uzlabo gaisa plūsmas uztveri deguna dobumā, tādējādi tējas tvaiki var palīdzēt vieglāk elpot.

Lietošana. Efektīva pret saaukstēšanās simptomiem ir piparmētras ēteriskā eļļa, ko pievieno difūzeram vai ar ko var ierīvēt krūtis.

 

Upeņu un citu ogu tēja

Mēs to jau zinājām, ka vecais labais upeņu “zaptsūdens” ir kā zāles pret saaukstēšanos, bet zinātniski tas apstiprināts tikai 2008. gada Kārdifas Universitātes Parastās saaukstēšanās centra pētījumā. 

Papildus karstā dzēriena radītajam atvieglojumam savu labumu dod arī ogās esošais C vitamīns (kura gan vairs nav daudz), antioksidanti un citas vērtīgās vielas. Bez upenēm pret vīrusiem droši var lietot arī vasarā sasaldētās vai savārītās avenes, ķiršus, cidonijas un citas ogas.

 

Skuju tēja

Pētnieki skujkokus atzīst par vienu no pretvīrusu augu grupām. Pinēns – parastās priedes un parastās egles sveķu terpentīna galvenā sastāvdaļa – kavē mikroorganismu augšanu. Terpēns, kamfēns un limonēns ir pretvīrusu līdzekļi. Kādā pētījumā par herpes vīrusu atklāts, ka bēta-pinēns un limonēns samazināja vīrusu inficētspēju par 100 procentiem. 

Lietošana. Tēju pagatavo, novārot nelielu daudzumu priežu vai egles skuju un ļaujot ievilkties.

 

Ājurvēdas kadha

Zinātne apstrīd, ka tradicionālie pretsaaukstēšanās dzērieni, kā karsts piens ar medu, ir efektīvi, apgalvojot, ka piens nevis veicina gļotu izdalīšanos, bet gan tās sabiezina. Tikmēr zaļā gaisma ir dota tūkstošgadīgās ājurvēdas dzērienam kadhai. Tai ir spēcīgas pretiekaisuma un imūnsistēmu stiprinošas īpašības, tomēr jālieto piesardzīgi, jo lielā daudzumā var paaugstināt skābes līmeni, izraisīt dedzināšanu, aizcietējumu.

Lietošana. Tulsi jeb svētā bazilika lapas, kanēļa standziņas, melno piparu graudus, krustnagliņas, kurkumu, ingveru saberž piestā un vāra uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes. Tad izkāš, saldina ar medu. 

Saistītie raksti