Četri ieteikumi, kā sagatavoties asins nodošanai

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) kopā ar "Narvesen" aicina jauniešus ziedot asinis kampaņas "Supervaronis? Jā! Ikviens no mums!" ietvaros. Kampaņas ietvaros arī radīts īpašs krūzīšu dizains, aicinot "Narvesen" klientus izglābt kāda dzīvību, ziedojot asinis. Taču pirms doties uz kādu no asins ziedošanas vietām, ir būtiski pievērst uzmanību dzelzs uzņemšanai un pietiekama hemoglobīna nodrošināšanai asinīs. VADC apkopojis četrus ieteikumus, kā to panākt.
VADC un “Narvesen” aicina ikvienu doties uz kādu no tuvākajiem asins nodošanas punktiem visā Latvijā un ziedot asinis tiem, kam tas ir ļoti nepieciešams.

FOTO: Publicitātes foto

VADC un “Narvesen” aicina ikvienu doties uz kādu no tuvākajiem asins nodošanas punktiem visā Latvijā un ziedot asinis tiem, kam tas ir ļoti nepieciešams.

Lai ziedotu asinis, svarīgs ir ne tikai pozitīvs noskaņojums, bet arī labs veselības stāvoklis un pašsajūta. Nepietiekams hemoglobīna līmenis asinīs ir viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc ziedotājiem tiek atteikta asins nodošana. Dzelzs cilvēka ķermenī veicina normālu sarkano asinsķermenīšu un hemoglobīna veidošanos. 

 

Kā pienācīgi sagatavoties asins ziedošanai?

 

1. Papildu C vitamīna uzņemšana.

Lai dzelzs labāk uzsūktos organismā un asins sastāvs ātrāk atjaunotos, ieteicams papildus uzņemt C vitamīnu, jo tas uzlabo dzelzs uzsūkšanos.

 

2. Dzelzs saturošu produktu uzņemšana. 

Asins ziedošanas dienā 3–4 stundas pirms procedūras ir jāietur vieglu maltīti, tukšā dūšā asinis nav ieteicams ziedot, kā arī nepieciešams uzņemt pietiekami daudz šķidruma, piemēram, ūdeni vai tēju. Dienu pirms procedūras ieteicams ēst tādus produktus kā, piemēram:

  • liesa liellopu, cūkas, jēra, teļa gaļa, aknas, vistas un tītara gaļa;
  • zivis, vēžveidīgie – sardīnes, tuncis, garneles, omāri u. c.;
  • dārzeņi – bietes, salāti, burkāni, spināti, selerijas, ķirbji, sparģeļi, brokoļi;
  • augļi – citroni, granātāboli, āboli un žāvēti augļi (aprikozes, plūmes, rozīnes u. c.);
  • pākšaugi – visa veida pupiņas, zirņi, lēcas.

 

3. Atteikšanās no smēķēšanas un alkoholiskajiem dzērieniem pirms procedūras.

Smēķētājiem skābekļa līmenis asinīs samazinās par 15 %, tāpēc ieteicams nesmēķēt vismaz 2–3 stundas pirms asins ziedošanas, jo tas nodrošina labāku pašsajūtu procedūras laikā un pēc tās, kā arī augstāku asins komponentu kvalitāti. Savukārt alkoholu nedrīkst lietot vismaz 24 stundas pirms asins nodošanas.

 

Reklāma
Reklāma

Pietiekama ūdens uzņemšana.

Katru dienu jādzer ne mazāk par 1,5–2 l šķidruma, bet sevišķi svarīgi ūdeni uzņemt pirms un pēc asins vai asins komponentu nodošanas. Pietiekams uzņemtā šķidruma daudzums nodrošinās labāku pašsajūtu pēc procedūras.

 

Kampaņas ietvaros tiek rīkotas dažādas aktivitātes, lai informētu jauniešus par to, ka ir regulāri nepieciešams ziedot asinis. Latvijas sabiedrībai novecojot, samazinās arī potenciālo asinsdonoru loks, taču vajadzība pēc asinsdonoriem nemazinās. Pēc VADC statistikas datiem šī gada novembrī vidējais asinsdonoru vecums sasniedzis 38 gadus.

 

Savukārt ideja par aicinājuma izvietošanu uz “Narvesen” kafijas krūzītēm radusies, jo mūsdienās cilvēki dzīvo nemitīgā steigā un galveno uzmanību novirza uz savu pienākumu paveikšanu, labos darbus un iespēju palīdzēt citiem nereti atstājot otrajā plānā. Īpašā dizaina krūzītes rotā kampaņai veltīti saukļi “Uzdāvini iespēju dzīvot, ziedo asinis!” un “Supervaronis 15 minūtēs”. Krūzītes jau tagad pieejamas “Narvesen” tirdzniecības vietās visā Latvijā.

 

 

VADC un “Narvesen” aicina ikvienu doties uz kādu no tuvākajiem asins nodošanas punktiem visā Latvijā un ziedot asinis tiem, kam tas ir ļoti nepieciešams. Tuvāko vietu, kur ziedot asinis, var atrast mājaslapā www.donors.lv

 

Darīsim kopā vairāk labu darbu un dāvāsim citiem iespēju dzīvot!

Saistītie raksti