Ko cilvēks var ziedot Asinsdonoru centrā (tās nav tikai asinis), un vēl 4 aktuāli jautājumi

Gana bieži izskan palīgā sauciens ar aicinājumu ziedot asinis – parasti lūdz atsaukties kādas konkrētas asinsgrupas donorus, taču netiek atraidīts neviens palīdzēt gribētājs. Tomēr asinis jeb pilnasinis nav vienīgā komponente, ko donors var ziedot kāda dzīvības glābšanai. "Mammamuntetiem.lv" Valsts Asinsdonoru centrā meklēja (un atrada) atbildes uz biežākajiem lasītāju jautājumiem, kas laiku pa laikam pienāk e-vēstulēs.
Ko cilvēks var ziedot Asinsdonoru centrā (tās nav tikai asinis), un vēl 4 aktuāli jautājumi

FOTO: Shutterstock.com

1. Ko cilvēks var ziedot Valsts Asinsdonoru centrā? 

 

Visi donori

Var ziedot pilnasinis, kuras sadala trīs sastāvdaļās: filtrēta eritrocītu masa, plazma un trombocītu-leikocītu slānis, no kura tiek sagatavota trombocītu masa.
Katru asins komponentu pārlej pie dažādām indikācijām. 

 

Visbiežāk pārlej eritrocītu masu, jo eritrocīti ir mūsu dzīvības uzturētāji un skābekļa transportētāji, kas visvairāk zūd dažādu asiņošanu rezultātā, un bez tiem nevar iztikt. 

 

Regulārie donori 

Drīkst ziedot atsevišķi gan plazmu, gan trombocītus.

  • Par plazmas donoru var kļūt, ja pēdējo 12 mēnešu laikā cilvēks ir ziedojis asinis vismaz divas reizes.
  • Par trombocītu donoru var būt vesels cilvēks, kurš iepriekš jau ir ziedojis asinis un kura asinīs ir pietiekoši liels trombocītu skaits. 

 

Šo asins komponentu ziedošana atļauta regulāriem donoriem vien tāpēc, ka pirms tam ir jābūt pārbaudītam fenotipam, ko vētī 1. un 2. pilnasiņu ziedošanas reizē, un vismaz divreiz pārbaudītām vīrusanalīzēm (hepatīti, sifilss, HIV), ko pārbauda katru reizi.
 

Jāņem vērā arī tas, ka plazmas un trombocītu ziedošana ir sarežģītas procedūras – ilgas un sajūtu ziņā atšķirīgas. Asins ziedošana pirms tam sagatavo cilvēku psiholoģiski un palīdz saprast, vai šīs procedūras viņam būs piemērotas.  

 

Ja ir vēlēšanās kļūt par trombocītu donoru, jāsazinās ar VADC, zvanot uz bezmaksas info tālruni 80000003.

 

2. Kas donoram jāņem vērā pirms gaidāmās procedūras? 

Galvenais ir justies labi, donoram ir laba pašsajūta, viņš ir izgulējies, atpūties un jūtas vesels.  
 

  • Dienu pirms asins ziedošanas nedrīkst lietot alkoholu, kā arī ēst treknus ēdienus, piemēram, žāvētu vistu, treknas zivis, sierus, kūkas utt.. 

 

Donoram, kurš ir lietojis treknu ēdienu, asins šķidrā daļa – plazma ir hiloza (taukaina), tādēļ nav iespējams veikt analīzes un asinis nav derīgas pārliešanai. 

 

  • Vislabāk ir 3-4 stundas pirms asins ziedošanas procedūras ieturēt vieglu maltīti un uzņemt papildu šķidrumu – tukšā dūšā asinis ziedot nedrīkst!
  • Tāpat 2-3 stundas līdz asins ziedošanai nedrīkst smēķēt, jo gan donoram būs labāka pašsajūta, gan asins komponenti būs kvalitatīvāki. Smēķētājiem skābekļa līmenis asinīs samazinās par 15 %. Tas ietekmē visu organismu un asins kvalitāti. 
  • Katru reizi donors nodod 450 ml asiņu un vēl papildus apmēram 30 ml asins paraugiem laboratorisko testu veikšanai. Veselam cilvēkam šāds asins zudums nav kaitīgs. 
  • Asinis noņem tikai no elkoņa locītavas vēnas. 

 

 

3. Cik ilga ir procedūra un cik bieži drīkst ziedot?

Pilnasins ziedošanas procedūras ilgums ir līdz 10 minūtēm, un ziedot savas asinis gada laikā var:

  • sievietes – līdz 4 reizēm,
  • vīrieši – līdz 6 reizēm (pēc 6. reizes vīriešiem jāievēro 3 mēnešu pārtraukums).

 

intervāls starp procedūrām nedrīkst būt mazāks par diviem mēnešiem.

 

Plazmas vai trombocītu sagatavošanas procedūras ilgums ir atkarīgs no procedūras veida: 

Reklāma
Reklāma
  • plazmas sagatavošanas procedūras ilgums ir līdz 1 stundai,
  • trombocītu sagatavošanas procedūras ilgums ir līdz 110 minūtēm. 

 

Intervāls starp divām plazmas nodošanas procedūrām ir vismaz 7 dienas, bet gada laikā pieļaujamas ne vairāk par 33 plazmaferēzes procedūrām.

Savukārt intervāls starp divām trombocītu nodošanas procedūrām ir vismaz 14 dienas. 

 

Intervāls starp pilnasins nodošanu un plazmas vai trombocītu nodošanas procedūru ir vismaz 30 dienas.

 

4. Vai ziedotājs saņem kādu kompensāciju?

 

Finansiāla kompensācija

Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur pastāv kompensācija zaudētā asins apjoma atjaunošanai, ko VADC drīzāk sauc par transporta kompensāciju. To donoriem izmaksā tikai bezskaidras naudas pārskaitījuma formā uz norādīto bankas kontu. 

  • Pilnasins donoriem tie ir 4,27 eiro, 
  • plazmas donori var saņemt 17,07 eiro, 
  • trombocītu donori – 28,46 eiro. 

 

Donors var atteikties no kompensācijas, aizpildot VADC izstrādāto veidlapu “Donora apliecinājums par atteikumu saņemt kompensāciju”. Šādā gadījumā bankas konta numurs Donora kartē nav jānorāda. 

 

Atteikuma gadījumā donoram neizmaksātā summa nonāk VADC rīcībā donoru kustības veicināšanai. Ja donors ir atteicies no kompensācijas, šāds lēmums nav atsaucams un grozāms. 

 

Brīvdiena

Papildus tai saskaņā ar Darba likuma 74. pantu “Atlīdzība gadījumos, kad darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ” darba devējam ir pienākums piešķirt darbiniekam, kurš ziedojis asinis, vienu apmaksātu brīvdienu. Brīvdienu, darbiniekam un darba devējam vienojoties, var arī piešķirt citā laikā. Noteiktā atlīdzība par pienākošos atpūtas dienu aprēķināma uz brīdi, kad tā tiek piešķirta. 
 

Uzkodas

Katrs donors saņem uzkodu komplektu spēku atjaunošanai.
 

Donora privilēģiju karte

Donors saņem arī Donora privilēģiju karti, ja gada laikā (365 dienu ietvaros) nodevis asinis trīs vai vairāk reizes vai asins komponentus – sešas vai vairāk reizes. 

 

Privilēģiju karte dod iespēju saņemt dažādas atlaides pie VADC sadarbības partneriem – dažādiem privātiem uzņēmumiem, kas tirgo preces vai pakalpojumus. 

 

Karte derīga trīs gadus no tās izsniegšanas brīža un to drīkst izmantot tikai tās īpašnieks.
 

VADC gan uzsver, ka piekrīt Pasaules veselības organizācijai, kuras sauklis un motīvs ir, ka par donora asinīm nevar samaksāt un dzīvības  cena nav aprēķināma: “Tādēļ aicinām donorus primāri ziedot asinis labu nodomu dēļ ar mērķi palīdzēt līdzcilvēkiem dzīvot.”

 
5. Vai iespējams ziedot arī brīvdienās vai ārpus ierastā darba laika, piemēram, pēc sešiem vakarā? 

“Mēs esam mēģinājuši būt pieejamāki donoriem, Rīgā, Sēlpils ielā 9, strādājot arī sestdienās. Taču no 2015. gada šo iespēju ziedot asinis nedēļas nogalē vairs nepiedāvājam, jo donoru skaits bija zems –  vidēji 5-6 donori dienā, un tas nebija samērīgi attiecībā pret darbinieku nodarbināšanas, elektrības un citām izmaksām,” pauž VADC. 

 
Tomēr atsevišķās darba dienās vairākās filiālēs ir pagarināti donoru pieņemšanas laiki: 

  • Rīgā, Sēlpils ielā, 9 pirmdienās un ceturtdienās līdz plkst. 18.30;
  • Rīgā, Brīvības bulvārī 32, donoru pieņemšanas vieta “Sakta” pirmdienās un ceturtdienās līdz plkst. 18.30;
  • Liepājā, Slimnīcas ielā 25 ceturtdienās plkst. 8.00-11.00 un 15.00-18.00;
  • Rēzeknē, 18. novembra ielā 41 otrdienās plkst. 10.00-18.00.

 

Trombocītus var nodot pēc iepriekšēja pieraksta Rīgā, Sēlpils ielā 9. Savukārt plazmu pēc iepriekšēja pieraksta šajā pašā filiālē Rīgā un arī Rēzeknē, 18. novembra ielā 41.

 

Trombocītu un plazmas savākšanai ir nepieciešams papildu aprīkojums, un pašreizējā ārstniecības iestāžu un medikamentu ražotāju pieprasījuma apmierināšanai nav nepieciešams radīt papildus ziedošanas vietas tieši šiem diviem komponentiem, paskaidro VADC.

Saistītie raksti