3 pazīmes, kas var liecināt – bērnam ir depresija

Izmaiņas bērnu un jauniešu uzvedībā var būt pirmās mentālās veselības pasliktināšanās pazīmes, un tās var novērot gan skolā, gan ģimenē, gan arī ikviens apkārtējais. Kādiem gadījumiem jāpievērš īpaša uzmanība?
Noslēgšanās, izvairīšanās no sarunas ar vecākiem, viegla agresija – ne vienmēr šīs ir tikai pusaudžu vecumposmam raksturīgas pazīmes.

FOTO: Shutterstock.com

Noslēgšanās, izvairīšanās no sarunas ar vecākiem, viegla agresija – ne vienmēr šīs ir tikai pusaudžu vecumposmam raksturīgas pazīmes.

To, kādos gadījumos vecākiem īpaši jāpievērš uzmanība krasām izmaiņām bērna uzvedībā un, iespējams, jāmeklē speciālistu palīdzība, komentē “Samsung” iniciatīvas "Solve for Tomorrow” partneri Pusaudžu resursu centrā.

 

Slikts garastāvoklis un augsta paškritika

Bērni un jaunieši dažādos vecumposmos piedzīvo izmaiņas raksturā un uzvedībā, un tas saistītās ar dabisku attīstību un pieaugšanu. Izmaiņas var izraisīt dažādas emocijas, taču apkārtējiem būtu jāpievērš uzmanība, ja bērns šķiet bēdīgs, vientuļš vai dusmīgs ilgstošā laika periodā, un šādām sajūtām nav racionāla pamata, kā arī tās nemainās apkārtējo notikumu ietekmē. 

 

Īpašas, vieglāk uztveramas pazīmes ir pēkšņa, regulāra sūdzēšanās, pārāk augsta paškritika un zems pašvērtējums. Tas var izpausties arī negatīvos apgalvojumus par sevi, piemēram, “es to nevaru izdarīt”, “man nekas nesanāk”, “ar mani neviens negrib draudzēties” u.c.

 

Dzīvesprieka trūkums

Ja šķiet, ka bērnam arvien samazinās enerģijas līmenis ikdienas aktivitātēm, viņš bieži jūtas noguris, kā arī hobiji vai nodarbes, kas iepriekš sagādājušas prieku, vairs neizraisa ne tuvu tādas emocijas, tas var liecināt par bērnu depresiju. Protams, jāpārbauda arī kopējais bērna veselības stāvoklis. 

 

Reklāma
Reklāma

Izmainīta apetīte, slikts miegs un sāpes

Bērni, kuru mentālā veselība pasliktinās, mēdz piedzīvot apetītes trūkumu, vai, tieši pretēji – krasu pieaugumu. Satraukumi, skumjas un pārdzīvojumi ietekmē miega režīmu. Bērns var pastāvīgi būt neizgulējies vai justies noguris arī pēc pietiekami ilga miega. Šādos gadījumos viņa uzvedībai un sajūtām jāpievērš pastiprināta uzmanība. Ja izslēgti citi veselības faktori, par mentālās veselības pasliktināšanos var signalizēt arī regulāras, neizprotamas sāpes.

 

Kad jāmeklē speciālists?

"Kā ļoti nopietnus signālus jāņem vērā paškaitējums, panikas lēkmes, vielu lietošana un cita destruktīva uzvedība, kas var liecināt par nopietnām grūtībām jaunieša ikdienā. Šādos gadījumos nepieciešams nekavējoties konsultēties ar speciālistu,” norāda Bērnu un Pusaudžu resursu centra klīniskā psiholoģe Elīna Bārtule.  

 

Vēršanās pēc palīdzības laikus var palīdzēt bērnam izprast savas izjūtas un izvairīties no nopietnākām veselības problēmām. Šādos gadījumos īpaši svarīgs ir vecāku atbalsts un sapratne, kā arī situācijas normalizēšana.

Saistītie raksti