Bērns un D vitamīns. Vai vasarā ar sauli pietiek?

Vasara ikkatram bērnam ir laiks atpūtai un piedzīvojumiem ar draugiem. Dzīvošana tuvāk pie dabas un atrašanās saulē ir izcila iespēja uzņemt skolas laikā izsīkušo enerģiju. Šķiet, ka vasaras laikā no saules bērns uzņem arī mūsu platuma grādos tik ļoti trūkstošo D vitamīnu. Bet vai ar brīvā laika pavadīšanu saulē pietiek?
Ja vēlamies, lai bērns uzņem D vitamīnu no saules, karstajā pusdienlaika saulē nepieciešams atrasties vismaz 15-30 minūtes vismaz 3 dienas nedēļā. Taču šajā laikā bez atbilstoša apģērba un saules aizsargkrēma atrasties nav vēlams UV dēļ!

FOTO: Freepik.com / freepik

Ja vēlamies, lai bērns uzņem D vitamīnu no saules, karstajā pusdienlaika saulē nepieciešams atrasties vismaz 15-30 minūtes vismaz 3 dienas nedēļā. Taču šajā laikā bez atbilstoša apģērba un saules aizsargkrēma atrasties nav vēlams UV dēļ!

 

Lai gan vasara tik tiešām ir laiks, kad bērnam ir iespējams uzņemt D vitamīnu no saules, ievērojot visus piesardzības pasākumus, ar sauli vien nepietiek. Saule ar vislielāko intensitāti spīd laikā no desmitiem rītā līdz četriem pēcpusdienā. Ja vēlamies, lai bērns uzņem D vitamīnu no saules, karstajā pusdienlaika saulē nepieciešams atrasties vismaz 15-30 minūtes vismaz 3 dienas nedēļā. Šis ir pie nosacījuma, ka ārā nav apmācies un netiek izmantoti saules aizsargkrēmi! Tikmēr speciālisti neiesaka ne bērniem, ne pieaugušajiem atrasties ārā šajā laikā bez atbilstoša apģērba un saules aizsargkrēma. 

 

 

Reklāma
Reklāma

Lai gan tieši tas ir laiks, kad uzņemam D vitamīnu no saules, nedrīkstam aizmirst par saules ultravioletā (UV) starojuma ietekmi – pārmērīgi liels UV starojums ir kaitīgs un var izraisīt ne tikai saules apdegumus, ādas strauju novecošanos, bet, nopietnos gadījumos, pat ādas vēzi.


Tā kā nav iespējams garantēt, ka ārā vienmēr būs labvēlīgi laikapstākļi D vitamīna uzņemšanai, kā arī atrašanās saulē šajā laikā nav veselīga, speciālisti rekomendē lietot D vitamīnu papildus. EFSA (Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde) dažādām vecuma grupām ir noteikusi pieļaujamās diennakts devas, kas ir pilnīgi drošas profilaktiskai D vitamīna lietošanai ilgstošā laika periodā. Zīdaiņiem tās ir 1000 SV (starptautiskās vienības) D vitamīna dienā, savukārt bērniem no 1 līdz 10 gadu vecumam 2000 SV dienā. Bērniem, kas ir vecāki par 11 gadiem, diennakts deva D vitamīna uzņemšanai ir 4000 SV.


Papildu D vitamīns pieejams dažādās viegli uzņemamās formās - kā pilieni, kapsulas vai želejvitamīni. Visas šīs D vitamīna formas pārstāv NATEO D vitamīns, kas ir dabīgas izcelsmes D vitamīns visai ģimenei. Lietots atbilstošā devā un ilgumā, tas efektīvi palīdz pacelt un noturēt D vitamīna līmeni. D vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, kā arī palīdz uzturēt zobu un kaulu veselību.
 
 

Avoti:
https://vc4.lv/jaunumi/miti-un-patiesiba-par-d-vitaminu/
https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Vitamin-D-On-the-Double.aspx
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813
https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?HwId=abq4380

Saistītie raksti