Zemestauki pret sieviešu slimībām: kur tos meklēt un kādos gadījumos vēl palīdz

Zemestauki, ko latīniski dēvē par Phallus impudicus (latviski tas būtu ‘bezkaunīgais falls’, un tāds tas patiešām arī izskatās), ir ēdama sēne un tautas medicīnā populārs līdzeklis gan vēža, gan citu slimību ārstēšanā.
Sēni var lietot pārtikā vai kā tautas medicīnas līdzekli, kad tā ievākta vēl olas stadijā.

FOTO: Shutterstock.com

Sēni var lietot pārtikā vai kā tautas medicīnas līdzekli, kad tā ievākta vēl olas stadijā.

Kur meklēt un kā atpazīt?  

Latvijā parastie zemestauki atrodami lapu koku un jauktos mežos ar trūdvielām bagātu irdenu augsni no jūnija līdz salnām. Sākotnēji sēne ir kā balta vistas ola, bet tad plīst, un ar milzu enerģiju no tās izraujas kātiņš, dažu minūšu laikā tas izaug 12–30 centimetru garš un ļoti līdzinās fallam, kura galā ir zvanveida paresninājums ar pelēcīgu gļotu kārtu. Pēc stundas gļotas sāk riebīgi smirdēt, piesaistot mušas no tuvas un tālas apkārtnes. Jau pēc pāris stundām mušas smirdošās gļotas ar visām sporām ir apēdušas...

 

Kā pagatavot? 

Sēni var lietot pārtikā vai kā tautas medicīnas līdzekli, kad tā ievākta vēl olas stadijā. Uz mežu jādodas agri no rīta, ievāktās sēnes jāsagriež un jāliek ledusskapī vai arī jāpārlej ar degvīnu, pirms nav izšāvies kātiņš. Ēdiena gatavošanai sēni nomazgā, sagriež mazos gabaliņos un cep taukos vai eļļā. Var ēst arī svaigu – ar visu želeju sagriežot kopā ar sīpoliem vai puraviem, pievienojot sāli un pēc vēlēšanās – arī citrona sulu.  

 

Kam var palīdzēt zemestauki? 

Sēne satur fitoestrogēnus, tāpēc to izmanto kā tautas līdzekli sieviešu slimību – miomu, mastopātijas, olnīcu cistu ārstniecībā. Tautas medicīnā to lieto nieru, gastrītu, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, olvadu un prostatas iekaisumu, tromboflebītu, ādas sēnīšu saslimšanu ārstēšanā.

Reklāma
Reklāma

 

Pamatīgāk sēne pētīta  90. gadu sākumā Latvijas Medicīnas akadēmijā: eksperimenti ar pelēm pierādījuši tās pretvēža efektivitāti, spēju tonizēt organismu un mazināt apstarošanas un ķīmijterapijas blaknes. Zemestauki tonizē organismu un stimulē makrofāgus – baltos asinsķermenīšus, kas iznīcina ne vien baktērijas un vīrusus, bet arī audzēja šūnas.

 

Tomēr oficiāli zāļu statuss zemestaukiem vēl nepienākas, jo nepieciešami plašāki pētījumi. Taču jāņem vērā, ka zemestauki ir labs papildlīdzeklis onkoloģijā starp ķīmijterapijas un starošanas kursiem, bet tie neaizvieto operāciju un ķīmijterapiju – cerēt uz šādu brīnumu nedrīkst!

 

Avots: jauns.lv

Saistītie raksti