Vai smaguma segas ir labs risinājums, lai uzlabotu nakts miegu? 3 Latvijas ekspertu viedokļi

Pēdējos gados aizvien vairāk cilvēku izvēlas smaguma segas – ko tās dod un vai palīdz labāk gulēt naktīs? Vaicājām 3 ekspertiem Latvijā, lai noskaidrotu atbildes uz šiem jautājumiem.
Segas veic dziļa spiediena stimulāciju, kas sniedz nomierinošu iedarbību uz ķermeni, līdzīgi masāžai, tas  palīdz regulēt emocionālo stāvokli, var uzlabot ķermeņa apzināšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Segas veic dziļa spiediena stimulāciju, kas sniedz nomierinošu iedarbību uz ķermeni, līdzīgi masāžai, tas  palīdz regulēt emocionālo stāvokli, var uzlabot ķermeņa apzināšanos.

Sertificēta fizioterapeite Krista Pētersone:

“Smaguma segas pēdējos gados kļūst arvien populārākas. Tā tiek uzskatīta par drošu, efektīvu ārstēšanas metodi personām ar sensorās informācijas apstrādes traucējumiem, kurus parasti novēro personām ar autismu, bērniem ar dažāda veida diagonozēm un veseliem bērniem, jo sensorās apstrādes traucējumus ir grūti diagnosticēt. 

 

Kādos gadījumos smaguma sega var palīdzēt?

Smaguma terapija var palīdzēt arī personām ar cerebrālo trieku, UDHS, Dauna sindromu,  personām ar komunikācijas un garīgās attīstības traucējumiem, kā arī nemierīgo kāju sindromu un ne tikai. Kā arī fizioterapeits tās izmantoju darbā ar bērniem, kam ir trauksme, grūti koncentrēties, bērniem ar maņu apstrādes  traucējumiem.

 

Kāds ir ieguvums, lietojot šādas segas?

Segas veic dziļa spiediena stimulāciju, kas sniedz nomierinošu iedarbību uz ķermeni, līdzīgi masāžai, tas  palīdz regulēt emocionālo stāvokli, var uzlabot ķermeņa apzināšanos.

Smaguma sega var palīdzēt bērniem:

  • labāk izgulēties
  • atslābināt muskuļus
  • mazināt spriedzi.

 

Dziļā pieskāriena spiediena pielietošana nakts laikā, palīdz bērnam sagatavoties miegam un palīdz palikt mierīgam visas nakts garumā. Dziļais spiediens atbalsta vienu no mūsu astoņām sensorajām sistēmām — proprioceptīvo sistēmu.

Proprioceptīvā sistēma nodrošina ķermeņa pozas, kustību sajūtas apzināšanos. Tā ir mūsu ķermeņa apzināšanās telpā, ķermeņa un ekstremitāšu kustību amplitūdas, ātruma un virziena apzināšanās. Proprioceptīvajai sistēmai ir arī svarīga loma maņu apstrādē, jo proprioceptīvā ievade, piemēram, dziļš spiediens, var palīdzēt kontrolēt reakcijas uz maņu stimuliem.

 

Vai smaguma segas der visiem?

Īsā atbilde ir “Nē". Katrs cilvēks ir atšķirīgs, un katra jutība pret apkārtējo vidi ir unikāla. Tāpat kā konkrētas zāles nederēs visiem, neviena sensorā stratēģija nederēs visiem. Arī man, regulāri darbā palīgā nāk smaguma sega, piemēram, nodarbība sākumā, kad bērns ir uztraukts, bērnam ir grūti koncentrēties, tad kā pirmo vingrinājumu es izmantoju, ierullēšanos smaguma segā.

 

Kā to lietot?

  • Smaguma segas izvēlas attiecībā pret bērna svaru
  • Labāk izvēlēties tāda izmēra segu, lai to var ievietot  jau ierastajā segas pārvalkā, lai pārmaiņas būtu minimālas.
  • Lietojot smaguma segu virs  ierastās segas, tiek nodrošināta iespēja, ka persona var atbrīvoties no smaguma segas, tomēr palikt apsegta un siltumā.
  • Vienmēr jābūt iespējai noņem segu pašam, kā arī segu nedrīkst lietot kā ierobežojošu līdzekli."

 

Reklāma
Reklāma

 

Sertificēta bērnu un grūtnieču miega konsultante un zīmola Miega Mamma īpašniece un vadītāja Zane Zolmane:

 

“Smaguma segas tiek rekomendētas, lai mazinātu trauksmes izraisītas miega problēmas. 

Sega savu fizikālo īpašību dēļ rada miera un komforta sajūtu- smagums rada līdzīgu efektu kā dziļo pieskārienu terapija, kuru rekomendē trauksmes mazināšanai.

Tomēr arī jāsaprot, ka pati sega neko nemainīs, ja nebūs atrasts patiesais miega problēmu cēlonis. Sega, kā jebkurš cits ārējais rīks (knupītis, gultiņa, rati, šūpulītis u.c.), var tikt izmantota kā atbalsta mehānisms bērna miega veidošanai un vadībai. Tomēr vispirms būtu izvērtējams, kāpēc bērns neguļ pirms iegādāties segu. Bērnu miegs ir komplicēts, to skata dažādu ietekmju sfēru šķērsgriezumā: neiroloģijas, bioloģijas un ārējās uzvedības kopu krustojumā. Pirms ieguldīt līdzekļus ārējos rīkos, būtu jāiegulda laiks situācijas analīzei, miega higiēnas uzlabošanai, veselīgu gulēšanas paradumu ieviešanai. Tad sega papildinās jūsu veikumu un noderēs, kā atbalsts. Pretējā gadījumā būsiet vīlušies un nožēlosiet pirkumu.

 

Kas jāņem vērā, iegādājoties segu?

Bērniem iegādājoties šo segu, būtu jāņem vērā gan tās svars, sastāvs, izmērs un ražotāja norādījumi par tās drošu izmantošanu. Smaguma segas svars nedrīkst būt smagāks par 10% no bērnu svara. Vairumā smaguma segu ražotāji piedāvā segas atbilstošam vecumposmam dažādos izmēros. Iegādājoties segu, būtu vēlams kopā ar bērnu (pusaudzi vai jaunākā skolas vecuma bērnu) uz vietas to aplūkot un ideālajā gadījumā palūgt pārdošanas paraugu, lai uz vietas notestētu, vai segu bērns pats var atsegt, vai tomēr tā ir par smagu.  Svarīgs priekšnoteikums segas iegādei būtu bērna spēja segu pašam atsegt! 

 

Naktī ķermenis ir atslābis un smaga sega var radīt piespiedu pozu, kas nav veselīga kā bērniem tā pieaugušajiem. Savukārt piespiedu smagums, bērnam mostoties starp cikliem, var radīt bailes vai pat paniku.

Bērni naktī guļ nemierīgi – grozās, bieži nosperot segu, un pamostas, jo ir nosaluši. Ja šī iemesla dēļ domājat iegādāties smaguma segu, rekomendēju tad iegādāties biezāku flīsa auduma tērpu, ko uzvilkt uz parastās pidžamas. 

 

Kādos gadījumos nevajadzētu lietot segu?

Smaguma segas neiesaka bērniem, kuri jaunāki par 4 gadiem, zīdaiņiem un mazajiem tipinātājiem tās ir bīstamas. Kā arī šādas segas neiesaka bērniem (un pieaugušajiem), kuriem ir dažādas saslimšanas, kas skar elpošanas sistēmu. Šādas segas lietošanu būtu jāizvērtē kopā ar ārstu – speciālistu.

 

Sertificēta bērnu un zīdaiņu miega speciāliste un Naktsmieram vadītāja Dace Cinava: 

“Tā kā pētījumi nav pierādījuši smaguma segu efektivitāti uz bērna miega kvalitāti, es tās neatbalstu, vecākiem neiesaku un uzskatu, ka tās nav drošas bērniem.

Parasti miega problēmu iemesls ir meklējams kur pavisam citur. Smaguma segas radītas, lai būtu lielāks spiediens uz ķermeni, kas it kā atvieglo iemigšanu un palīdz mierīgāk nogulēt nakti. Kopumā tas neizklausās pēc nekā droša bērnam. Bērnam līdz gada vecumam nav rekomendējamas segas vai spilveni, kā arī vispārīgi segas funkciju bērns saprot tikai ap 1,5-2 gadu vecumu. 2022.gadā 2 bērni (4 un 6 gadi) ASV nosmaka, jo bija sapinušies smaguma segās. Līdz ar to pirms ieviest kādu risinājumu miega kvalitātes uzlabošanai, aicinu vecākus izvērtēt kritiski visus drošības riskus."

Saistītie raksti