5 padomi labākai pašsajūtai vasarā lieliem un maziem

Gada siltā sezona tuvojās straujiem soļiem. Pēc darbiem piepildīta un aizņemta perioda visiem ir nepieciešama kārtīga atpūta. Kas gan var būt labāks laiks atpūtai par saulaino vasaru? Uzzini dažas vienkāršas idejas un ieteikumus, kas palīdzēs nodrošināt labāku pašsajūtu šajā vasarā.
Vasara ir domāta labsajūtai un atpūtai! Kā parūpēties, lai tā tiešām būtu lieliska?

FOTO: Publicitātes foto

Vasara ir domāta labsajūtai un atpūtai! Kā parūpēties, lai tā tiešām būtu lieliska?

1. Visa pamatā ir mentālā veselība

Atrast laiku atpūtai vasarā noteikti ir viens no galvenajiem uzdevumiem. Taču nodzīvot līdz atvaļinājuma pēdējai dienai, tā arī neko nepaveicot, var radīt sliktu pašsajūtu. Tāpēc pirms vasaras vai atvaļinājuma sākuma izvirzi mērķus, kurus vēlies sasniegt. Šāda veida pieeja ļauj darāmos darbus strukturēt, neradot sajūtu, ka jāpaveic ir viss. Domāšanas veids, kas liek prātam nojaust, ka dārāmā ir daudz, var negatīvi ietekmēt garīgo veselību. Un bieži rezultātā rada sajūtu, ka atvaļinājumā atpūta nemaz nav bijusi.

Praktizē arī spēju noturēt uzmanību un būt šajā vietā un laikā. Piemēram, izvēlies pievērst uzmanību tam, ko ikdienā ēd, sāc meditēt, esot parkā paņem pauzi, lai novērtētu apkārt notiekošo.

Šāda veida uzmanības pievēršana palīdz piezemēties, novērtēt to, kas ir dots, un uzlabo garīgo veselību.

 

2. Jaunas iespējas – jaunas sajūtas

Aktivitāte, ko vienmēr esi vēlējies pamēģināt – ir laiks to īstenot! Vasara ir īstais laiks, lai piepildītu savas vēlmes un darītu to, kas sagādā prieku. Varbūt tieši šī jaunā aktivitāte kļūs arī par aizraujošu hobiju.

Ja ikdienā jau izvēlies fiziskās aktivitātes,  noteikti vasarā to nepārtrauc. Tomēr apsver iespēju pamēģināt kādu jaunu sporta veidu, jo vasara piedāvā plašas iespējas fiziskajām aktivitātēm un sportošanu var padarīt vēl aizraujošāku.

 

3.Laiks saulē un laiks sev

Pēdējos gadus vasaras Latvijā ir kļuvušas īpaši siltas un saulainas. Svarīgi ir neaizmirst ikdienā lietot saules aizsargkrēmu jeb krēmu ar SPF. Ikdienā seko līdzi UV indeksam - jo augstāks tas ir, jo lielāku SPF izvēlies. Uzsākot sauļošanos, lieto SPF 50, savukārt, jau iesauļotai ādai var klāt SPF 25-30. Svarīgi ir to atjaunot ik pēc 2-3 stundām un paralēli uzņemt pietiekami daudz ūdeni.

 

Vasaras svelmē ir īpaši svarīgi uzņemt šķidrumu, jo mūsu ķermenim svīstot ir nepieciešams vairāk ūdens. Karstajās dienās ieteicams izdzert vidēji 2,5 litrus ūdens. Vislabākais veids, kā to īstenot, ir nodrošināt, ka “pie rokas” vienmēr ir novietots dzeramais ūdens un ik pa stundai to padzerties.

 

4. Kuriem augļiem un dārzeņiem pievērst uzmanību?

Augļu, ogu un dārzeņu mīļiem vasara noteikti ir iecienītākais mēnesis. Šis ir īstais periods, kad tos vairāk iekļaut uzturā, lai īpaši palutinātu un nodrošinātu organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Tomēr, kuri augļi, ogas un dārzeņi no visiem izceļas visvairāk, uzturvērtību labuma ziņā?

 

  • Bumbieri – vienā bumbierī ir vairāk šķiedrvielu nekā ābolā. Tas sastāv arī no C vitamīna, ogļhidrātiem un ir lielisks auglis, kas palīdz gremošanas darbībai un stiprina imūnsistēmu.
  • Zirņi – bagātīgi ar cinku, E, A, B, K un D vitamīnu. Palīdz mazināt iekaisumus un hroniskas slimības.
  • Zemenes – bagātīgs C vitamīns, kas ir spēcīgs antioksidants. Daudz šķiedrvielu, A, E un B klases vitamīni. Palīdz pazemināt asinsspiedienu, aizsargā pret vēzi un paaugstina labo holesterīna līmeni.
  • Arbūzs – tā nav vasara bez sulīgas arbūza šķēlītes. Arbūzs ir īpaši piesātināts ar antioksidantiem, un ir labākais dabiskais slāpju remdētājs karstā vasaras dienā.
  • Kivi – maz kaloriju, daudz šķiedrvielu un ļoti daudz vitamīnu. Īpaši izceļas ar K vitamīna koncentrāciju, kas veicina kaulu attīstību un ātrāku brūču dzīšanu.

 

5. D vitamīns vasarā joprojām svarīgs

Pēc ziemas tumšajiem mēnešiem novērojams ļoti liels D vitamīna deficīts organismā. Tā ir gan uzturviela, ko mēs ēdam, gan hormons, ko ražo mūsu ķermenis, nonākot tiešos saules staros. Diemžēl vasaras Latvijā nav pietiekami mēreni saulainas, lai vien ar sauli ķermenim pietiktu. Viens no drošākajiem veidiem, kā nepieļaut D vitamīna deficītu, ir to regulāri lietot ar uztura bagātinātāju palīdzību. Iegādājies to, sev tuvākajā aptiekā un nepakļauj sevi liekam riskam.   

Tomēr vasarā izvēlies laiku pēc iespējas vairāk pavadīt laukā, lai maksimāli daudz izbaudītu šo saulaino laiku un uzkrātu D vitamīnu dabīgi. Svarīgi atcerēties, ka, lai notiktu D vitamīna sintēze, āda nedrīkst būt noklāta ar saules aizsargkrēmu. Dienā atrodi laiku 15 minūtes pastaigai vai atpūtai, kur atrodies tiešos saules staros, jo D vitamīns nodrošina un palīdz regulēt kalcija un fosfora daudzumu organismā, lai iegūtu spēcīgu kaulu, muskuļu un zobu veselību, kā arī stiprinātu imūnsistēmu.