Kura vecuma pusaudži var saņemt valsts apmaksātu vakcīnu pret garo klepu

Palielinoties pusaudžu saslimstībai ar garo klepu, no šī gada ir papildināts bērnu vakcinācijas kalendārs. Imunizācijas valsts padomes vadītāja, profesore, infektoloģe Dace Zavadska stāsta, ka vakcīna pret stingumkrampjiem un difteriju tagad papildināta ar trešo komponenti – antigēniem pret garo klepu.
Ja bērns nav saņēmis difterijas un stingumkrampju balstvakcīnu 14 gadu vecumā, tad viņš var saņemt jauno trīs komponenšu vakcīnu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bērns nav saņēmis difterijas un stingumkrampju balstvakcīnu 14 gadu vecumā, tad viņš var saņemt jauno trīs komponenšu vakcīnu.

“IVP jau pirms kāda laika norādīja, ka būtu nepieciešams papildināt vakcinācijas kalendāru ar vēl vienu garā klepus balstvakcīnu. Kādreiz 14 gadu vecumā bērni tika revakcinēti pret difteriju, stingumkrampjiem un poliomielītu, tad pāris gadus – pret difteriju un stingumkrampjiem un tagad, no 2022. gada, tiek lietota vakcīna, kura satur antigēnus pret trim infekcijām – difteriju, stingumkrampjiem un garo klepu,” atklāj profesore.  

Dace Zavadska norāda – 

izvērtējot garā klepus izplatību Latvijā, redzams, ka tieši pusaudži ir potenciālais infekcijas avots gan mazākiem bērniem, gan vecākiem cilvēkiem, tamdēļ arī papildināts bērnu vakcinācijas kalendārs. 

Reklāma
Reklāma

Minētā balstvakcīna pienākas bērniem 14 gadu vecumā, vai to var var saņemt arī, piemēram, 16 gados? “Ja bērns nav saņēmis difterijas un stingumkrampju balstvakcīnu 14 gadu vecumā, tad, jā, viņš var saņemt jauno trīs komponenšu vakcīnu,” skaidro Dace Zavadska. Savukārt, ja 14 gadu vecumā ir saņemta balstvakcīna pret difteriju un stingumkrampjiem, tad gan nebūs iespējams potēties ar jauno trīs komponenšu vakcīnu.  

Saistītie raksti