Kādus Covid-19 testus iespējams iegādāties bez receptes, kas būtu jāzina pirms to iegādes

Omikrona paveids radījis ne vien koronavīrusa plašāku izplatību sabiedrībā, bet arī palielinājis testēšanās apjomus. Vai mājās būtu jātur rezerves Covid-19 testi, lai testu varētu veikt operatīvāk? Ieskatam – kādus testus iespējams iegādāties bez receptes un kas būtu jāzina pirms to iegādes.
Savai un līdzcilvēku drošībai ir ļoti būtiska pareiza sejas maskas valkāšana un regulārā testēšana, ieskaitot  pirms katra pasākuma, pat nelielas dažu cilvēku tikšanās reizes

FOTO: Publicitātes foto

Savai un līdzcilvēku drošībai ir ļoti būtiska pareiza sejas maskas valkāšana un regulārā testēšana, ieskaitot  pirms katra pasākuma, pat nelielas dažu cilvēku tikšanās reizes

Pandēmijas sākumā testēšana galvenokārt tika veikta, izmantojot molekulāri bioloģiskās metodes polimerāzes ķēdes reakcijas, jeb PĶR testu, SARS-CoV-2 RNS noteikšanai.  Šo testu var veikt tikai laboratorijas apstākļos, un tas tiek uzskatīts par zelta standartu koronavīrusa infekcijas diagnostikai. Tomēr eksperti šobrīd uzskata, ka visām situācijām PĶR tests nav piemērots. „Šobrīd, kad situāciju Covid-19 diagnostikā noslogo vīrusa tā saucamais omikrona paveids, sabiedrības veselībā īpaša nozīme ir ātrajiem aptiekā iegādājamajiem testiem,” skaidro „Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs.


Laboratorijas ir ārkārtīgi daudz darba un, visticamāk, inficēšanās vilnis nerimsies vēl vairākas turpmākās nedēļas. „Tādēļ savai un līdzcilvēku drošībai ir ļoti būtiska pareiza sejas maskas valkāšana un regulārā testēšana, ieskaitot  pirms katra pasākuma, pat nelielas dažu cilvēku tikšanās reizes,” saka farmaceits.

 

Pašpārbaudes testi

Līdz ar testu plašāku pieejamību, arvien vairāk tiek izmantoti Covid-19 pašpārbaudes testi.  „Ar šo testu palīdzību var noteikt SARS-CoV-2 antigēnu, ieskaitot jaunā omikrona variantu. Tomēr, svarīgi atcerēties, ka, ņemot vērā omikrona izraisītas slimības specifiku, pirmajās slimības dienās pēc inficēšanās, pat ja personai jau ir klīniskie simptomi, testi var sniegt negatīvu rezultātu. Tas nozīmē, ka tik augstas Covid-19 infekcijas izplatības laikā, kādā dzīvojam šobrīd, arī saņemot negatīvu rezultātu, visi drošības pasākumi, tai skaitā masku valkāšana, jāievēro tikpat skrupulozi,” norāda Vadims Brižaņs.  

 

Kā atšķiras testu veidi?

PĶR tests nosaka vīrusa RNS pacienta paraugā. Izmeklējamais materiāls var būt dažāds, piemēram, deguna un rīkles uztriepes vai siekalas. Lielākajā daļā PĶR testu izmanto materiālu, kas ir paņemts ar nazofaringeālās uztriepes tamponu, bet ir iespējams izmantot arī siekalu paraugu, ko pacients iespļauj speciālajā mēģenē.

„PĶR testi ir ļoti jutīgi un izmeklējamā materiālā  ir iespējams noteikt pat nelielu vīrusa daudzumu. Tāpēc pozitīvi RNS rezultāti varbūt ne tikai slimības akūtajā fāzē, bet arī pēc nesenas izslimošanas un pat trīs vai četras nedēļas pēc atveseļošanās. Ne vienmēr pozitīvais tests, kas tika veikts atveseļošanās periodā, norāda uz to, ka slims cilvēks var inficēt citus cilvēkus. PĶR testi tiek veikti laboratorijā, tāpēc līdz rezultātu saņemšanai var paiet viena vai divas dienas,” skaidro „Centrālās laboratorijas” speciāliste Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Jeļena Storoženko. 

 

Mājās veicamos testus nevajadzētu izmantot kā vienīgo riska mazināšanas veidu. Citiem vārdiem, negatīvu antigēna testu nevajadzētu interpretēt kā atļauju darīt visu, ko vēlaties. Ja plānota pulcēšanās vai publisku pasākumu apmeklēšana, testēšanu jāizmanto kombinācijā ar maskas nēsāšanu un distancēšanos. 

 

Covid-19 paštesti jeb mājās apstākļos izmantojamie testi ir paredzēti SARS-CoV-2 antigēnu noteikšanai, kuru pamatā ir imūnķīmiskās reakcijas un ar testa palīdzību var noteikt SARS-CoV-2 vīrusam specifisku proteīnu klātbūtni. Arī šim testam paraugu var paņemt, izmantojot nazofaringeālo tamponu, un testa rezultāts ir gatavs 15–20 minūšu laikā. Šie testi ir ātrāki un lētāki nekā molekulārie (PĶR) testi, taču ir lielāka varbūtība saņemt viltus negatīvu rezultātu. Ir pierādīts, ka antigēnu testi būs precīzāki, veicot izmeklēšanu Covid-19 pacientiem ar simptomiem, nekā asimptomātiskiem vai pacientiem pirms simptomu parādīšanas.

 

Reklāma
Reklāma

„Izpratne par atšķirībām starp molekulārajiem (PĶR) un antigēnu testiem ir svarīga, jo jaunā omikrona varianta izplatība palielinās. Lai gan lielākajai daļai antigēnu testu vajadzētu būt iespējai noteikt omikrona variantu, dažos mājas apstākļos veiktajos testos vīruss neuzrādīsies, īpaši ja inficēšanās notikusi nesen. Tas ir tāpēc, ka antigēnu testos rezultāts būs pozitīvs, ja vīrusa koncentrācija paraugā ir augsta, arī omikrona variantā esošās mutācijas var ietekmēt antigēnu testu veiktspēju,” teic Jeļena Storoženko. 

PĶR testi ir jutīgāki un specifiskāki, salīdzinot ar antigēnu testiem, ir paredzēti vairāku vīrusa gēnu atklāšanai, spēj noteikt mazāku vīrusa daudzumu paraugā, kas kopumā padara šos testus par precīzākiem. Tas nozīmē, ka PĶR tests precīzāk diagnosticēs  saslimšanu agrīnajā stadijā, kas ir svarīgi turpmākai slimības izplatības ierobežošanai.
 

Pareiza testu veikšana 

Lai gan mājās veiktie testi ir svarīgs līdzeklis cīņā pret Covid-19, ir ļoti svarīgi sekot instrukcijai, lai iegūtu maksimāli uzticamus rezultātus. "Tāpat kā ar daudz ko citu, ja to izmantosim nepareizam mērķim, iegūsim neatbilstošu rezultātu," skaidro „Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs. Tā, piemēram, ja ir veikts viens vai pat vairāki antigēnu testi, kas snieguši negatīvu rezultātu, bet Covid-19 simptomi tomēr ir acīmredzami, rezultātu precizēšanai būtu lietderīgi veikt PĶR testu.

Tā kā antigēnu testi ir mazāk jutīgi, tie jāizmanto pēc iespējas īsākā laika posmā pirms plānotas pulcēšanās. „Piemēram, antigēnu testu var izmantot tajā pašā dienā, kad plānota ģimenes tikšanās vai darba sapulce. Tādā veidā samazināsies iespēja, ka pasākumu apmeklēs cilvēks ar Covid-19. Tāpat antigēna tests būtu labāka izvēle pēc Covid-19 izslimošanas, lai pārbaudītu, vai joprojām esat vai neesat infekciozs apkārtējiem un varētu izlemt par atgriešanos sabiedrībā, iesaka Vadims Brižaņs. Speciālists norāda, ka aptiekās šobrīd ir pieejami vairāki antigēnu testu veidi. 

Būtiski saprast arī to, kāds ir jūsu statuss attiecībā uz inficēšanos. “Inficēts" nozīmē, ka manī ir vīruss. Savukārt „infekciozs" – ka izplatu pietiekami daudz vīrusa, lai inficētu kādu citu” stāsta farmaceits. Vislabākā pieeja mājās veicamā testa veikšanai ir piecu dienu izolācijas perioda beigās. Lai būtu drošs par to, ka nebūs iespējams nevienu aplipināt, tiem, kuru tests šajā brīdī joprojām ir pozitīvs, jāturpina izolēšanās līdz paiet 10 dienas pēc simptomu parādīšanās. Cilvēki, kuru tests ir negatīvs, var pārtraukt izolāciju, taču viņiem līdz 10. dienai kopš simptomu parādīšanās ir jāvalkā maska.
 

Izvēloties testa veidu, vajadzētu vadīties pēc konkrētās situācijas nepieciešamības un simptomiem. Ja jau ir parādījušies Covid-19 simptomi, piemēram, sāpes kaklā, iesnas, klepus, drudzis vai nogurums, ir svarīgi veikt jutīgu un ļoti precīzu testu – PĶR testu. 

Svarīgi atcerēties, ka šobrīd cirkulē arī gripa, turklāt Covid-19 un gripas simptomi var būt līdzīgi. Tāpēc simptomu gadījumā ieteicams pārbaudīties gan uz Covid-19, gan gripu.

Gadījumos, kad simptomi ir un mājās veiktā testa rezultāts arī ir pozitīvs, tas parasti ir ticams. Taču joprojām ir ieteicams sazināties ar savu ārstu, un konsultēties par tālāko rīcību. Ja ir bijis kontakts ar Covid-19 saslimušo, PĶR testu var veikt trīs līdz četras dienas pēc pēdējās tikšanās ar šo cilvēku, lai noskaidrotu, vai esat inficējies. Ja pēc šī kontakta mājās veiktais antigēna tests uzrāda negatīvu rezultātu, tas joprojām pilnībā neizslēdz inficēšanos, tāpēc ieteicams veikt otru antigēna testu vienas līdz divu dienu laikā.

 

Neaizmirsīsim par vakcinēšanos

Omikrona varianta parādīšanās aktualizējusi piesardzības pasākumu nozīmi, kas ir ievēroti pēdējos 20 mēnešos. Pirmkārt un galvenokārt, tā ir vakcinācija pret Covid -19. Un tiem, kuriem pēc pamatavakcinācijas kursa pabeigšanas ir pagājis atbilstošs laiks, ir jāsaņem balsta vakcīna. Joprojām ir svarīgi valkāt maskas, atrodoties publiskās vietās, jāievēro sociālā distancēšanās un jāpaliek mājās, ja esat slims. Katrs solis ir svarīgs, lai samazinātu Covid-19 izplatību.

 

Informācijas sagatavošanai izmantoti Meijo klīnikas medicīnas vietnes un CNN sniegtie materiāli.