Sausas gļotādas: acis, mute un maksts. Kā mazināt tuksneša sajūtu?

Ja āda ir pārlieku sausa, bieži vien sausas ir arī gļotādas. Šāds tuksnesis var izraisīt gan diskomfortu, kas vairāk skar tieši ziemā, gan arī nopietnākas veselības problēmas. Un otrādi – sausa āda un gļotādas var būt kādas slimības simptoms vai blakusparādība.
Vienlaikus ar pietiekamu ūdens dzeršanu un ēdienkartes pārskatīšanu, ir jāsamazina kafijas, alkohola un kofeīnu saturošu dzērienu patēriņš, jo tiem piemīt diurētiskas īpašības – pastiprināta šķidruma izvadīšana no organisma

FOTO: Shutterstock.com

Vienlaikus ar pietiekamu ūdens dzeršanu un ēdienkartes pārskatīšanu, ir jāsamazina kafijas, alkohola un kofeīnu saturošu dzērienu patēriņš, jo tiem piemīt diurētiskas īpašības – pastiprināta šķidruma izvadīšana no organisma

„Tiesa, ādas un gļotādu sausums ir arī nepietiekamas ūdens uzņemšanas un ar novecošanos saistītu organisma izmaiņu rezultāts,” atgādina „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.

 

Sausums mutē

Sausumu mutē var veicināt gan dabiskā novecošanās, gan lietotie medikamenti vai kāda slimība (piemēram, Šegrena sindroms, kas neļauj siekalu dziedzeriem ražot pietiekami daudz siekalu, lai mitrinātu mutes gļotādas). Sausums mutē var izraisīt vairākas problēmas – čūlas, pastiprinātu zobu bojāšanos. Siekalās esošie enzīmi palīdz gremošanai.  Ārsts diagnosticēs galveno cēloni, savukārt farmaceits var ieteikt, kādi preparāti, pilieni vai īpaši mutes skalošanas līdzekļi var palīdzēt.

 

Sausas acis

Asaru dziedzeri ar gadiem var nedarboties tik labi, kā agrāk. Sausas acs gadījumā ir sajūta, ka acī iekļuvis smilšu graudiņš. Acs sausums ir saistīts  ar novecošanās procesu, taču to var pastiprināt arī dažas slimības vai lietotie medikamenti. 

 

Lai mazinātu netīkamās sajūtas ārsts var ieteikt lietot:

  • acu pilienus;
  • mitrinātāju vai gaisa attīrītāju telpām;
  • īpašas ziedes acu mitrināšanai.

 

“Ja ārsts nav izrakstījis vai rekomendējis konkrētu medikamentu, pirms acu pilienu iegādes konsultējieties ar farmaceitu, tā kā pilienu sastāvs ir atšķirīgs. Mitrinošie acu pilieni samazina diskomfortu kontaktlēcu lietotājiem, tiem, kas ilgstoši pavada laiku pie ekrāniem, lasot, atrodas sausa telpā vai telpā, kurā ir dūmi, putekļi vai citi vides kairinātāji. Mitrinošo pilienu sastāvā parasti ir hialuronskābe, povidons, glicerīns, CMC (karboksimetilceluloze) vai HPMC (hidroksipropilmetilceluloze). Acu pilieni mēdz būt ar vai bez konservantiem. Konservanti palīdz saglabāt produktu sterilu. Taču, ja ir alerģiskas reakcijas pret sastāvā esošiem konservantiem, ir iespēja izvēlēties acu pilienus bez tiem. Katra pilienu deva būs fasēta mazā, vienreiz lietojamā sterilā pipetē. 

Cilvēkiem, kuriem ir izteikts sausās acs sindroms (piemēram, ja novecojot samazinās dabīgās asaras izdalīšanās), mitrināšanai ir pieejami acu “pilieni” gela veidā. Tā tekstūra ir biezāka un spēj nodrošināt acs mitrināšanu ilgāk nekā parastie acu pilieni.” 

 

Maksts sausums

Reklāma
Reklāma

Sausums makstī parādās apmēram pusei sieviešu pēc menstruāciju pārtraukšanās. Tāpat kā citus menopauzes simptomus, to izraisa strauja estrogēna līmeņa pazemināšanās. Gadiem ritot, gļotādu audi, tai skaitā makstī, kļūst plānāki un mazāk elastīgi. 

“Regulārs sekss ir viens no veidiem kā saglabāt mitrumu dzimumorgānos, taču nereti jau minēto problēmu dēļ, dzimumakts kļūst sāpīgs. 

Tad aptiekā var iegādāties kādu maksts mitrinātāju un lubrikantu. Noder vaginālie mitrinošie krēmi, ko lietot ik dienu, neatkarīgi no tā ir dzimumattiecības vai nav. Seksa laika noderēs lubrikanti. Tie galvenokārt ir veidoti uz eļļas vai ūdens bāzes. Jāpatur prātā, ka eļļas bāzes lubrikantus nedrīkst izmantot kopā ar prezervatīvu, jo sastāvā esošās eļļas bojā prezervatīva materiālu. 

 

Lubrikantiem uz ūdens bāzes mēdz pievienot pantenolu, kas veicina gļotādas dzīšanu, ja ir izveidojušās kādas mikrotraumas. Tāpat ir pieejamas dažāda veida svecītes, vienreiz lietojami gela aplikatori, lodītes, kas mazina intīmo diskomfortu. To sastāvā mēdz būt laktobaktērijas, kas samazina patogēno baktēriju augšanu un uztur maksts gļotādas fizioloģisko pH līmeni. Maksts mitrināšanas līdzekļi mēdz saturēt glicerīnu, kas piesaista ūdeni,” skaidro farmaceite.   

 

Slimības kā ādas sausuma iemesls

„Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone skaidro: “Veselības problēmas, kas var izraisīt ādas sausumu, ir:

  • nieru slimības;
  • anēmija jeb dzelzs deficīts;
  • hipotireoze (zems vairogdziedzera hormonu līmenis);
  • reimatoīdais artrīts, kura dēļ vērojams sausums acīs.

 

Sausa, niezoša ķermeņa āda var rasties arī no augsta cukura līmeņa asinīs, ko izraisa 2. tipa cukura diabēts, tā kā mēdz būt slikta asinsrite vai infekcijas, kas šīs slimības gadījumā var rasties samērā bieži. Zināms, ka diabēta pacientiem īpaši jārūpējas par pēdu veselību, savukārt ķermeņa ādas kopšanai ieteicams lietot īpaši saudzīgus ādas kopšanas līdzekļus, kas plašā klāstā ir pieejami aptiekā.”

 

Bez ūdens neiztikt

Viens no efektīviem veidiem, kā risināt organisma sausuma problēmu, ir pietiekama šķidruma uzņemšana. Ūdens mitrina ādu no iekšpuses un palīdz tai ātrāk atveseļoties. Ērika Pētersone apstiprina: “Ūdens vienmēr ir laba izvēle, jo pietiekams šķidruma daudzums gan izvada no organisma toksīnus, gan arī palīdz mitrināt ādu. Tāpat organismam ir noderīgas augļu sulas, ar šķidrumu bagāti augļi un dārzeņi, piemēram, arbūzi, gurķi, selerijas, salāti un daudzi citi. Taču vienlaikus ar pietiekamu ūdens dzeršanu un ēdienkartes pārskatīšanu, ir jāsamazina kafijas, alkohola un kofeīnu saturošu dzērienu patēriņš, jo tiem piemīt diurētiskas īpašības – pastiprināta šķidruma izvadīšana no organisma.”