Par ko liecina sarkanas acis un ko iesākt?

Straujiem soļiem tuvojas gada tumšākais laiks, kad vairāk laiku varam veltīt ierastajām rudens vakaru nodarbēm. Cītīga grāmatu lasīšana, nenogurstoša televizora un datora skatīšanās vai lapu grābšana spēcīgā vējā papildus noslogo acis, kā rezultātā acis kļūst sarkanas, un mēs neapzināti varam iedzīvoties kādās nopietnākās acu saslimšanas kaitēs.
Vizuāli apsārtums katram cilvēkam var atšķirties. Kādam tās var būt vieglas rozā krāsas līnijas, kamēr citam – pavisam sarkans acu ābols.

FOTO: Publicitātes foto

Vizuāli apsārtums katram cilvēkam var atšķirties. Kādam tās var būt vieglas rozā krāsas līnijas, kamēr citam – pavisam sarkans acu ābols.

Sarkano acu sindroms ir veselības problēma, kad acs baltums jeb sklēra ir kļuvis apsārtis. Vizuāli apsārtums katram cilvēkam var atšķirties. Kādam tās var būt vieglas rozā krāsas līnijas, kamēr citam – pavisam sarkans acu ābols. Ne vienmēr abas acis būs sarkanas, jo reizēm likstas var skart tikai vienu no acīm. 


Kāpēc acis ir sarkanas?

  • Konjunktivīts

Viens no biežākajiem sarkano acu iemesliem ir konjunktīvs, kas ir acs gļotādas iekaisums. To var izraisīt dažādi alergēni, kairinātāji, baktērijas un vīrusi, tāpēc konjunktīvu parasti izšķir trīs paveidos – alerģiskais, vīrusu izraisītais un bakteriālais konjunktivīts. Šāda veida iekaisuma gadījumā acs ir ne tikai apsārtusi, bet tai ir arī svešķermeņa sajūta, graušana, nieze un pastiprināta asarošana. Lielākajā daļā saslimšanas gadījumu iekaisums sākas vispirms vienā acī, pēc tam pārejot uz otru. 

 

Ieteicamais risinājums: Vieglos konjunktīva saslimšanas gadījumos ieteicams lietot homeopātiskos acu pilienus un acu pilienus, kuru sastāvā ir aktīvās vielas, piemēram, dekspantenols vai A vitamīns, kas veicinās acs bojājumu dzīšanu. Lai acis skalotu, ārstētu konjunktīvu, mazinātu diskomfortu un svešķermeņa sajūtu acīs, ieteicams lietot acu šķīdumu, kura sastāvā ir žibulīšu ekstrakts. Tāpat aptieku sortimentā ir pieejami preparāti, kuros ir ne tikai žibulīšu ekstrakts, bet arī kumelītes, kurām piemīt pretiekaisuma un dziedējošas īpašības. Ņemot vērā, ka konjunktivīts ir ļoti lipīgs, ieteicams rūpēties par savu personīgo higiēnu – regulāri mazgāt rokas ar antibakteriālajām ziepēm, lai mazinātu iespēju, ka ar netīriem pirkstiem pieskaramies acīm un zonai ap tām. 


 

  • Sausās acs sindroms

Hroniski sarkanu acu gadījumā pie vainas mēdz arī būt sausās acs sindroms, kuram vēlāk papildus var pievienoties graušanas sajūta vai konjunktīvs. Sausās acs sindroms ir kairinājums, kas rodas asaru plēvītes izmaiņu dēļ. Simptomi šai saslimšanai ir dažādi un katram cilvēkam tie var individuāli atšķirties – sausuma sajūta, acu apsārtums, smilšu sajūta, acu asarošana un jutība uz gaismu Cēloņi šai slimībai ir dažādi, piemēram: 

 

medikamentu lietošana – dažādi medikamenti var izraisīt vai pastiprināt acu sausumu. Parasti tie ir preparāti, kuru sastāvā ir antihistamīni, antiholīnerģiskie līdzekļi, estrogēni u.c.; 

vecums – sausās acs sindroms raksturīgs ir gados vecākiem cilvēkiem, tikmēr bērniem šī saslimšana ir mazāk izplatīta. Tas ir saistīts ar asaru produkcijas samazinājumu, plakstu un acs virsmas izmaiņām, kā arī nervu sistēmas darbības traucējumiem, pieaugot lokāli un sistemātiski lietojamo medikamentu daudzumam;

ārējās vides faktori – ilgstošs redzes sasprindzinājums, kas saistīts ar retāku mirkšķināšanu, piemēram, ilgstošs darbs pie datora. Vairākos pētījumos ir pierādīts, ka, skatoties ekrānā, mēs mirkšķinām par 66% retāk nekā nepieciešams; 

dzimums – hormonālo izmaiņu dēļ sievietes ar sausās acs sindromu slimo vairāk; 

acu operācijas – operācijas griezienā tiek ietekmēta radzenes jutība, tāpēc pacients retāk mirkšķina un saskaras ar sausās acs simptomiem; 

Reklāma
Reklāma

citi faktori – sākoties apkures sezonai, gaiss iekštelpās kļūst sauss, kas arī būtiski ietekmē mūsu acu mitrumu. 

 

Ieteicamais risinājums: Farmaceite iesaka pievērst uzmanību dažādām želejām, ziedēm un acu pilieniem, kuru sastāvā ir aktīvās vielas – karbomērs, hialuronskābe, karboksimetilceluloze, rīcineļļa un glicerīns. Šīs vielas palīdz mitrināt aci, kā arī izveido aizsargājošu un mitrinošu plēvīti uz radzenes. Svarīgi atcerēties, ka vairākumā gadījumu sausās acs sindroma ārstēšana ir ilgstošs un nopietns process, tāpēc ieteicams konsultēties ar ārstu.


 

  • Traumas 

Reizēm nejauša iebakstīšana acī ar pirkstu vai kādu citu priekšmetu var traumēt aci – zem acs virsmas saplīst sīkie asinsvadi. Asinīm šādos gadījumos nav kur noplūst, tāpēc acs baltums kļūst koši sarkans. Parasti šī problēma pāriet trīs līdz četru dienu laikā. Traumas var gūt ikviens cilvēks, taču būtiski atcerēties, ka acis ir ļoti jutīgs un sarežģīts orgāns – tās redzes nervā ir miljoniem nervu šķiedru, kas nodrošina, lai mūsu redze darbotos, tāpēc pret tām ir jāizturas ar īpašu vērību.

 

Ieteicamais risinājums: Uzreiz, izvērtējot traumas nopietnību, ieteicams vērsties pie ārsta. Savukārt, lai veicinātu acs bojājumu tālāko sadzīšanu, ieteicams lietot acu pilienus, kuru sastāvā ir aktīvā viela dekspantenols. Savukārt ziedes, kuru sastāvā ir vitamīns A, ieteicams lietot, lai paātrinātu radzenes dzīšanas procesus, kā arī atjaunotu un pasargātu to no dažādiem ārējiem faktoriem. Šīs ziedes ir paredzētas arī sausās sindroma mazināšanai. 

 

NielsenIQ” veiktajā tirgus un patērētāju pētījumā “Euroaptieka” atkārtoti atzīta par populārāko aptieku tīklu Latvijā, iedzīvotājiem nodrošinot zemākās cenas. Vērtējot aptieku tīklu lojalitātes programmas, iedzīvotāji “Euroaptieka” lojalitātes programmu “Medus karte” atzina par pievilcīgāko starp visiem aptieku tīkliem*.

* “NielsenlQ” aptieku pircēju pētījums, 2021. gada marts-aprīlis, tiešsaistes un telefonintervijas lielākajās Latvijas pilsētās, izlases lielums – 2200 respondentu.

 

“Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga.