Bērnam kārpa: ārstēt pašiem vai iet pie ārsta?

Ļoti iespējams, ka kārpu uz savas plaukstas esam reizi dzīvē ieraudzījuši katrs. Bet ko darīt, ja kārpa uzmetusies bērnam – mēģināt to likvidēt pašu spēkiem vai doties pie ārsta?
Ak, šīs nejaukās kārpas!

FOTO: Shutterstock.com

Ak, šīs nejaukās kārpas!

Uz Mammamuntetiem.lv lasītājas jautājumu atbild dermatoloģe Elīza Sālījuma.

 

Lasītāja raksta: 

“Kā labāk rīkoties, ja bērnam uz plaukstām ir kārpa? Vai mēģināt noņemt pašiem vai doties noņemt pie ārsta? Vai uz šādu procedūru vajadzīgs ģimenes ārsta nosūtījums vai arī tas ir maksas pakalpojums? Vai tautā zināmā strutene būtu iedarbīgs līdzeklis, lai ar to cīnītos?”

 

Atbilde: 

Kārpas ir cilvēka papilomas vīrusa izraisīti labdabīgi veidojumi, ko bieži novēro bērnu vecumā. Kārpas var spontāni regresēt, taču tas var aizņemt mēnešus līdz pat gadus. Jāņem vērā, ka tā ir lipīga infekcija. Kārpas var pārnest uz citām ķermeņa zonām pats sev, kā arī inficēt līdzcilvēkus. Ja nav šaubu par diagnozi, tad, konsultējoties ar farmaceitu, var izvēlēties kādu bezrecepšu kārpu ārstēšanas līdzekli, ko pielietot saskaņā ar lietošanas instrukciju.

Reklāma
Reklāma

 

Neprasmīgi pielietota strutenes sula var izraisīt nevēlamas reakcijas uz ādas, līdzīgas apdegumiem, kā arī ne vienmēr būs efektīva. Apmeklējot dermatologu, pacients iegūst diagnozes apstiprinājumu un saņem ārstēšanas rekomendācijas. Būtisks ir arī vispārējs ādas stāvokļa izvērtējums. Ja tiek konstatēti ādas barjerfunkcijas traucējumi, piemēram, sausa āda vai atopisks dermatīts, nepieciešama atbilstoša terapija, jo šāda āda ir uzņēmīgāka pret infekcijas slimībām.

 

Kārpu ārstēšanā dermatologi bieži pielieto krioterapiju jeb “sasaldēšanu” ar šķidro slāpekli. Jāņem vērā, ka procedūru var būt nepieciešams veikt atkārtoti. Pakalpojuma izmaksas atšķiras dažādās medicīnas iestādēs. Ģimenes ārsta nosūtījums ir nepieciešams medicīnas iestādēs, kas sniedz valsts finansētus pakalpojums. Klīnikās, kur ārstēšanas izmaksas pilnā apmērā sedz pats pacients, nosūtījums nav nepieciešams.