Sieviete un dzelzs – nešķiramas visa mūža garumā

Parasti par dzelzs rezervēm organismā sieviete sāk domāt tad, kad gaida bērniņu vai ir radušās kādas veselības problēmas, un īpaši, ja tās pavada neizskaidrojami reiboņi vai ieildzis nespēks. Bet patiesībā sieviete un dzelzs ir nešķirami partneri visa mūža garumā un katru mīļu dienu.
Apmēram stundu pēc preparāta lietošanas neēd produktus, kas kavē dzelzs uzsūkšanos.

FOTO: Shutterstock.com

Apmēram stundu pēc preparāta lietošanas neēd produktus, kas kavē dzelzs uzsūkšanos.

Jā, mēs, sievietes, esam radītas īpašas. Gan tāpēc, ka piederam pie daiļā dzimuma, gan tāpēc, ka mums uzticēta svarīgākā misija pasaulē – iznēsāt un piedzemdēt bērnu, pēc tam viņu zīdīt un galu galā uzturēt siltumu mājas pavardā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Lai to visu paveiktu, sievietei ir labi jājūtas, un šī labsajūta, spēka pieplūdums vai tā trūkums ir cieši saistīti ar dzelzs rezervēm mūsu organismā.


 

Kāpēc tieši dzelzs?

Tas ir mikroelements, ko uzņemam ar uzturu, un tieši dzelzs nodrošina hemoglobīna molekulas hēmas attīstību asinīs. Savukārt hemoglobīns ir tā molekula cilvēka organismā, pie kuras piesaistās ieelpotais skābeklis, kas tālāk ar eritrocītu jeb sarkano asinsķermenīšu palīdzību tiek nogādāts pa visu organismu – smadzenēs, sirds muskulī, aknās, nierēs, plaušās, kaulos, muskuļos. Visur! Kā zināms, bez skābekļa nav dzīvības, un tas nepieciešams katrai vismazākajai organisma šūnai, katrai organisma bioķīmiskai reakcijai.

 


Ja dzelzs trūkst

Tas kavē pilnvērtīga hemoglobīna molekulas veidošanos. Tas savukārt nozīmē, ka ieelpotajam skābeklim nav, pie kā pieķerties, un tas nenonāk audos, kur tik ļoti ir nepieciešams. Attiecīgi organismā lēnām iestājas hipoksija jeb hronisks skābekļa bads.

 

Tas nav straujš, uzreiz sajūtams process. Viss notiek lēnām un samērā klusi, līdz problēma liek par sevi manīt jau ar patiešām nopietnām izpausmēm. Kādām? Lai pielāgotos situācijai, pirmie organisma audi, kur tiek taupīta skābekļa piegāde, ir kauli un muskuļi, jo tie nav tik vitāli nozīmīgi dzīvībai. Organismam aktuālāk ir nodrošināt normālu centrālās nervu sistēmas funkcionalitāti, sirds muskuļu, nieru, aknu un citu dzīvībai vitāli svarīgo orgānu darbību, tāpēc skābekļa piegāde primāri notiek uz šiem orgāniem. Tomēr ilgstošs skābekļa bads ar laiku ietekmē arī vitāli svarīgos orgānus. Pamazām, pamazām, līdz dzelzs deficīta pazīmes jau kļūst ļoti izteiktas.


 

Kā zināt, ka trūkst?

Asins analīzēs dzelzs trūkums parādīsies kā samazināts hemoglobīna līmenis, taču jālūko arī, vai eritrocītu daudzums asinīs ir pietiekams.

 

Biežākās pazīmes, ka organismā varētu trūkt dzelzs:

  • nespēks;
  • reiboņi;
  • miegainība;
  • ilgstošs nogurums;
  • koncentrēšanās grūtības;
  • matu izkrišana.


 

Kāpēc veidojas dzelzs trūkums?

Šāda problēma var rasties trīs iemeslu dēļ:

  • dzelzs tiek nepietiekami uzņemta;
  • organisms to patērē vairāk nekā uzņem;
  • uzņemtā dzelzs neuzsūcas cilvēka organismā.
     

Nesabalansēts uzturs, ekstrēmas diētas vai pat ilgstoša badošanās ir gana biežs iemesls dzelzs trūkumam tieši jaunām sievietēm un arī meitenēm pusaudžu vecumā, turklāt situāciju ar dzelzs nepietiekamību vēl var pasliktināt mēnešreižu sākšanās.

 

Savukārt dzelzs lielāks patēriņš organismam var būt nepieciešams lielas fiziskās vai sportiskās slodzes gadījumā, smaga darba veicējiem, kalnos kāpējiem un bērna gaidību laikā, jo arī mazulis mammas puncī paņem sev nepieciešamo dzelzs devu no mammas rezervēm.

 

Tāpat sliktāka dzelzs uzsūkšanās organismā var būt vecāka gadagājuma cilvēkiem, kā arī dažādu slimību gadījumos, piemēram, onkoloģisko slimību pacientiem vai cilvēkiem ar kuņģa un zarnu trakta slimībām, bet sievietēm nereti hemoglobīns krītas, ja ir izteikta menstruālā asiņošana.


 

Svarīgi uzzināt iemeslu

Vispirms svarīgi noskaidrot, vai ir pamats bažām par dzelzs trūkumu organismā, tāpēc, pirmkārt, dodies vizītē pie ģimenes ārsta un palūdz nosūtījumu analīžu veikšanai. Kā jau runājām, galvenie rādītāji, kuri jāpārbauda, ir hemoglobīns, feritīns un eritrocīti. Ja šie rādītāji ir izmainīti, jāmeklē cēlonis. Un tas jau ir otrkārt – saprast problēmas iemeslu. Sievietēm tas nozīmē arī sava ginekologa apmeklējumu, lai izvērtētu, vai pie vainas nav kāda ginekoloģiska kaite, tostarp itin bieži sastopamā pārāk lielā menstruālā asiņošana.

 

Ja viss kārtībā šajā jomā, tad atkal jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš ieteiks, kas darāms tālāk – vai nepieciešama konsultācija pie kāda jomas speciālista, vai citi izmeklējumi. Un, protams, strikti jāizvērtē sava ikdienas ēdienkarte.


 

Atceries!

Ir divvērtīgā un trīsvērtīgā dzelzs.
Dabā pastāv divu veidu dzelzs:

  • divvērtīgā dzelzs jeb hēma atrodama dzīvnieku valsts izcelsmes produktos – gaļā, olās, zivīs. Šī dzelzs cilvēka organismā uzsūcas daudz labāk, un ārējie uzsūkšanās apstākļi ietekmē to daudz mazāk.
  • trīsvērtīgā dzelzs jeb nehēma ir augu izcelsmes dzelzs, un to vairāk ietekmē ārējie uzsūkšanās apstākļi. Visbiežāk tās uzsūkšanos organismā traucē augstais šķiedrvielu saturs šajos produktos. Piemēram, bietēs, pupiņās, žāvētajos augļos ir daudz lielāks šķiedrvielu apjoms nekā gaļas produktos. Lūk, kāpēc zema hemoglobīna līmeņa gadījumā tik bieži dzirdams ieteikums ēst dzīvnieku izcelsmes produktus.

 


Uzturs

Ja ir dzelzs deficīts, svarīgi saprast, kurus produktus drīkst kombinēt kopā un kurus ne, lai netraucētu mikroelementa veiksmīgu uzsūkšanos organismā.

  • Dzelzij patīk – C vitamīns, kas veicina šā mikroelementa uzsūkšanos organismā.
  • Dzelzij nepatīk – visu veidu piena produkti, tēja, kafija, pilngraudu produkti, sarkanvīns.

 

Dzelzs uzsūkšanos var kavēt arī dažādu medikamentu lietošana, tostarp pret kuņģa dedzināšanu vai atvilni paredzētie.

 


Kā vislabāk lietot uztura bagātinātāju?

Ja tiek izrakstīti dzelzs preparāti, maksimāli efektīva rezultāta sasniegšanai ņem vērā, ka:

  • tie pēc iespējas jālieto dzelzi saturošas maltītes laikā;
  • pēc preparātu uzņemšanas vismaz stundu nedzer tēju vai kafiju, taču vēlams izdzert glāzi sulas, kas satur daudz C vitamīna;
  • apmēram stundu pēc preparāta lietošanas neēd produktus, kas kavē dzelzs uzsūkšanos.


 

PIEREDZES STĀSTS:

Varēju iedzert tikai “Floradix”...

Divu bērnu mammas Sanitas stāsts: “Abās grūtniecībās, jau sākot ar otro trimestri, man vajadzēja lietot dzelzs preparātus. Gaidot mūsu pirmdzimto dēlu, nebija nekādu problēmu kopā ar apelsīnu sulu izdzert dakteres ieteikto dzelzs preparātu, taču otrajā grūtniecībā gan nekādi nevarēju to iedzert. Mana ginekoloģe izrakstīja vēl divus citus dzelzs preparātus, taču arī tie man veicināja nelabumu. Rezultātā viņa ieteica pamēģināt “Floradix”, kam pievienoti arī vairāki B grupas vitamīni un C vitamīns. Ārste teica, ka šim līdzeklim neesot tik izteikta dzelzs garša un parasti visām viņas aprūpē esošajām grūtniecēm pat garšo “Floradix”.

Neteikšu, ka man ļoti garšoja, taču patiešām varēju bez raizēm to iedzert tik, cik bija noteikusi daktere. Arī “Floradix” lietoju kopā ar dabīgo apelsīnu sulu, lai vairāk C vitamīna un dzelzs labāk uzsūktos, turklāt – garšīgāk. Šis līdzeklis tiešām bija mans glābiņš, hemoglobīna rādītāji pamazām atjaunojās. Vēl man patika, ka “Floradix” ir dabīgs līdzeklis, kas satur B grupas vitamīnus. Grūtniecībā tie ir svarīgi gan mammas, gan bērna nervu sistēmai un arī palīdz pret raksturīgajiem krampjiem.

Vēl gribu pateikt, ka šķidros dzelzs preparātus, tostarp “Floradix”, ieteicams sūkt caur salmiņu, lai neiekrāso zobus. To man ieteica mūsu ģimenes zobārste.”